Welk ras is het paard van Pippi Langkous of Sinterklaas?

Twee bekende kinderfiguren: Pippi Langkous en Sinterklaas. Als volwassene heb je hier mooie herinneringen aan. De overeenkomst tussen deze twee is dat ze beiden een paard hebben. Opvallend is dat het ook nog eens om lichtgekleurde paarden gaat. Welk ras is het paard van Pippi Langkous en Sinterklaas? Daar krijg je antwoord op.

Het paard van Pippi Langkous

De Zweedse schrijfster Astrid Lindgren was verantwoordelijk voor het ontstaan van Pippi Langkous. Het verhaal speelt zich dan ook in Zweden af. Het eerste boek dateert uit 1945. De eerste verfilming vond in 1949 plaats.

Pippi Långstrump (Zweedse naam) woont samen met aapje meneer Nilsson in villa Kakelbont. Haar vader is koning van het eiland Taka-Tukaland en hoofd van de piraten. Hij komt af en toe langs, maar Pippi Langkous woont voornamelijk alleen. Opvallend is dat ze hartstikke sterk is. Samen met twee buurkinderen beleeft ze allerlei avonturen.

Naast een aapje heeft Pipi ook een paard. Welk ras is het paard van Pippi Langkous? Het betreft hier een Knabstrupper, en dat is een heel bijzonder paardenras.

Tip: bekijk paarden encyclopedie

Over de Knabstrupper

De naam verraadt het al een beetje, de Knabstrupper is van Scandinavische afkomst. Om preciezer te zijn: dit ras komt officieel uit Denemarken. De naam is te danken aan het landgoed Knabstrup, een klein plaatsje met nog geen 1000 inwoners. Hier werd het ras oorspronkelijk gefokt.

De meeste Knabstruppers hebben een witte vacht met stippen, maar een egale vacht komt ook voor. Vanwege zijn uiterlijk wordt hij vaak verward met de appaloosa.

Dit ras heeft een schofthoogte van 1,52 m tot 1,60 m. Hiermee behoort hij echt tot de paarden. De Knabstrupper is qua bouw een echt barokpaard. Dit betekent dat de bouw in de vroegmoderne tijd ideaal was, denk hierbij aan de Fries of de Andalusiër. De Knabstrupper heeft ook deze bijzondere bouw.

Paarden van dit ras zijn erg intelligent en leergierig. Hierdoor leren ze snel en makkelijk. Bovendien zijn ze loyaal en trouw naar hun verzorger of ruiter toe. Omdat ze ook nog eens zeer werkwillig zijn is de Knabstrupper makkelijk te trainen. Wel is het belangrijk om voldoende met het paard bezig te zijn.

Het paard van Sinterklaas

Sinterklaas of Sint-Nicolaas is een figuur met een lange geschiedenis. Waarschijnlijk verwijst hij naar Nicolaas van Myra, een bisschop die in Patara werd geboren (Antalya, Turkije). Na zijn dood werd hij nabij de Sint-Nicolaaskerk begraven. Enkele eeuwen later werd hij in grote delen van Europa vereerd.

Het is niet helemaal duidelijk hoe het huidige sinterklaasfeest is ontstaan. Zo gaat een verhaal de ronde dat Sint-Nicolaas een arme man met drie dochters hielp met giften zodat de dochters konden trouwen. Vanaf de middeleeuwen vierden Duitse en Franse kloosterscholen het Sint-Nicolaasfeest.

In 1850 bracht een Nederlandse onderwijzer het prentenboekje Sint-Nicolaas en zijn knecht uit. Hierdoor is de beeldvorming rondom Sinterklaas ontstaan. Opvallend is dat het prentenboekje toont hoe Sint-Nicolaas op een bruin paard rondrijdt, dit is pas veel later veranderd naar een schimmelpaard.

Welk ras is het paard van Sinterklaas? Opvallend is dat niemand dit weet. Dit komt omdat er telkens weer een ander paard gebruikt wordt, bijvoorbeeld tijdens intocht een of feesten. Wel is duidelijk dat het om een schimmel gaat en dat het paard in Nederland sinds 1990 Amerigo heet. Dit was niet altijd zo want in de jaren 50 heette het paard Majestueuzo of Bianca. In de jaren 70 heette het paard van Sinterklaas Sasmosa. Uiteraard vernoemd naar de paarden die bij officiële intochten aanwezig waren.

In België (Vlaanderen) heet het paard van Sinterklaas Slecht Weer Vandaag. Die naam is in 1992 bedacht, eerder had het paard geen naam.

Lezen: bekijk de mooiste paardenboeken

KWPN’er: Nederlands vraagt van Sinterklaas

In 1990 kwam Amerigo voor het eerst met de Nederlandse Sinterklaas naar buiten. 22 jaar lang heeft dit paard Sinterklaas bij de officiële intocht gedragen. Het gaat hier om een KWPN’er die in 1982 is geboren. Dit paard was opgeleid als politiepaard en kon hierdoor met grote drukte omgaan. In 2002 is Amerigo bij de politie met pensioen gegaan maar heeft tot 2010 nog de laatste intocht gereden.

KWPN staat voor Koninklijk Warmbloed Paard Nederland. Het gaat om een paard dat bij het gelijkmatige stamboek staat ingeschreven. Dit betreft dus niet een specifiek ras maar een modern type warmbloedpaard dat vooral goed presteert in de paardensport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven