Wat kost een hond (aanschaf en kosten per maand)

Een hond is de trouwste vriend die je kan hebben. Alleen al in Nederland worden er 2,2 miljoen honden gehouden. Wil je ook graag je huis én leven met een hond delen? Bekijk hoeveel een hond kost: van aanschaf tot kosten per maand.

Zoveel honden wonen er in Nederland

Feit: er zijn meer katten dan honden. Toch heeft 1 op de 7 Nederlanders een hond in huis. Dit laat zien hoe geliefd deze viervoeters zijn.

Een hond als huisdier heeft verschillende voordelen. Dit huisdier bewaakt de woning en geeft hierdoor een veilig gevoel. Uit onderzoek blijkt dat mensen met huisdieren gelukkiger zijn en langer leven. Bovendien zijn huisdieren goed voor kinderen: het verhoogt de weerstand en leert het kind respectvol met dieren omgaan. Dit is de basis voor het leggen van sociale contacten. Niets zo trouw als een hond: ze oordelen en veroordelen niet en staan altijd voor je klaar.

Het leuke is dat een hond iedere dag uit moet: je wordt bijna gedwongen om te bewegen. Tijdens het dagelijks rondje leg je gemakkelijker contact met andere hondenbezitters. Kortom: een hond is zoveel meer dan een huisdier.

Naar honden webshop

Wat kost een hond: aanschafprijs

Wie een hond in huis haalt moet hier van tevoren wel goed over nadenken. Je bent verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van dit huisdier. Dit betekent ook op regenachtige dagen naar buiten, af en toe een plasje in huis aantreffen en veel geduld met de opvoeding van een puppy hebben.

De eerste kosten beginnen met de aanschaf van dit huisdier. Dit zijn niet alleen de kosten voor het dier zelf maar ook de eerste spulletjes: hondenmand, voerbakken, riem en halsband en natuurlijk met speeltjes.

Wat kost de aanschaf van een hond gemiddeld? Dit hangt helemaal van het ras en de leeftijd af. Een asielhond kost tussen de €70 en €200. Een rashond die je bij een erkende hondenfokker haalt kan al snel meer dan €1000 kosten. Hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen.

Dit kost een hond (puppy’s):

 • Niet-rashond: €100 – €400
 • Beagle, Basset, lopende hond: €500 – €800
 • Bulldog, Pinscher, Rottweiler: €500 – €1750
 • Chihuahua en gezelschapshondjes: €450 – €850
 • Herdershonden en veedrijvers: €400 – €800
 • Jack Russels en terriërs: €350 – €750
 • Poolhonden en keeshonden: €650 – €2000
 • Retrievers en spaniels: €450 – €850
 • Setters en staande honden: €450 – €850
 • Teckels en dashonden: €350 – €750
 • Windhonden: €500 – €950

Houd er rekening mee dat bovenstaande prijzen gemiddelden zijn. Sommige hondenfokkers hanteren andere prijzen. Mocht de prijs flink hoger liggen, vraag dan waarom dit zo is. Een te lage prijs vraagt ook aandacht: gaat het hier wel om een echte rashond of is de pup al wat ouder?

Spulletjes die je nodig hebt

Elke hond heeft zijn eigen plekje in huis nodig. Dit betekent een hondenmand, hondenbed, kussen of speciale hondenbankje. Natuurlijk heb je ook een voerbak, speeltjes en een hondenriem nodig, dit kost de eerste uitzet:

 • Hondenmand €20 – €100
 • Voerbakken: €4 – €40
 • Riem en halsband: €10 – €35
 • Hondenspeeltjes: €3 – €25

Bekijk hondenspeeltjes

Wil je het low-budget houden, dan kun je voor €40 de eerste benodigdheden bij elkaar krijgen. Vooral wanneer je creatief bent, zoals het gebruik van een oud dekbed of kussen. Zo hoef je geen apart hondenkussen of een hondendeken te kopen.

Wat kost een hond per maand?

Naast de aanschaf van de hond en de eerste benodigdheden, krijg je te maken met maandelijkse kosten. Deze kosten kunnen heel erg verschillen. Een grote hond eet maandelijks kilo’s voer weg, terwijl een chihuahua hondje met hetzelfde voer meer dan een jaar doet. De maandelijkse kosten hangen ook van het ras af. Sommige rassen zijn gevoeliger voor ziektes of afwijkingen, waardoor je vaker bij de dierenarts terecht komt. Dan heb je ook nog de vachtverzorging: moet je naar de trimsalon of doe je dit zelf?

Dit kost een hond per maand:

 • Tussen €20 en €100

Heb je een rashond die gevoelig is voor bepaalde afwijkingen of aandoeningen, overweeg dan een huisdierenverzekering en sluit deze zo vroeg mogelijk af. Dit vergroot de kans dat jouw hond geaccepteerd wordt.

Besparen op kosten van je huisdier

Huisdieren zijn leuk maar soms erg duur. Je kunt uiteraard besparen op de kosten van je huisdier. Zo zijn er vaak wat oudere honden die je gratis mee mag nemen. Kijk maar eens op Marktplaats, hier vind je een aantal lieve honden die op zoek zijn naar een nieuw gezin.

Bespaar nooit op dierenarts kosten maar sluit eventueel een dieren ziektekostenverzekering af. Vergelijk verschillende merken voer met elkaar: ook hierop kun je flink besparen. Als laatste verzorg je zelf de vacht van je hond. Schaf wel goed materiaal aan, dat aansluit op het type vacht van je hond. Als laatste tip: heel veel knuffelen en wandelen met je favoriete en trouwe vriend. Hij verdient het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven