Wat doen bij een wespensteek? Eerste hulp bij wespensteken

Een wesp steekt wanneer hij zich bedreigd voelt of wanneer je de aanvliegroute verstoort. Soms lijken wespen zonder reden te steken. Dit gebeurt vooral in de nazomer, wanneer deze insecten minder voedsel vinden. Hierdoor worden ze wat agressiever. Ben je gestoken? Weet wat je wel en niet moet doen. Hieronder vind je de eerste hulp bij wespensteken.

Wat je zeker niet moet doen bij een wespensteek

Sla nooit naar een wesp, hierdoor voelt hij zich bedreigd en zal aanvallen. Wanneer je wordt belaagd door een wesp kun je hem het beste heel rustig wegwuiven. Een veel betere methode is de wesp een beetje natspuiten. Hierdoor denkt het insect dat het gaat regenen en vertrekt snel naar het nest.

Eventueel kun je ook een ventilator gebruiken om het insect uit balans te krijgen. Bedenk echter dat wespen redelijk sterk zijn en zich niet zomaar weg laten waaien.

Wat te doen bij een wespensteek? Er zijn een aantal dingen die je zeker niet moet doen:

  • Nooit krabben, dit zorgt voor verergering
  • Geen angel eruit halen want er blijft geen angel achter
  • Niet het gif eruit zuigen, dat is al lang in het bindweefsel opgenomen

Wat je wel moet doen bij een wespensteek

Ken het verschil tussen een wesp, bij, hommel of hoornaar. Wespen en hoornaars lijken op elkaar en zijn slank. De hoornaar is wel een stuk groter dan de wesp. Deze twee insecten steken zonder dat er een gifangel achterblijft. De bij en hommel zijn ronder en harig, wanneer ze steken dan blijft er wel een angel in de huid achter.

Omdat bijen en hommels doodgaan na het steken, zijn ze veel minder agressief. Daar komt nog bij dat wespen op zoetigheid afkomen, terwijl de andere insecten hun voedsel vaker bij bloemen zoeken.

Wanneer je bent gestoken is de kans groot dat dit door een wesp komt. Kijk even naar de steekplek. Zie je geen angel zitten, dan weet je zeker dat het een wespensteek betreft. Bekijk hieronder wat je moet doen.

Haal onmiddellijk de ring van de vinger

Ben je gestoken in een vinger waaraan je een ring draagt? Haal de ring direct van de vinger. De kans is groot dat de vinger gaat opzwellen, waardoor de ring vast komt te zitten. Dit kan zelfs zo ernstig zijn dat je vinger wordt afgekneld. Hierdoor moet de ring doormidden worden gezaagd, en dat wil je natuurlijk niet.

Gebruik een nat kompres of een coldpack

Een wespensteek is erg pijnlijk. Wanneer je niks bij de hand hebt dan helpt het om de ader vlak achter de wespensteek dicht te knijpen. Dus de ader die richting het hart loopt. Door de bloedtoevoer af te knijpen verminder je de pijn.

Zoek zo snel mogelijk naar een nat kompres of een coldpack. Leg dit op de wespensteek. Hierdoor vermindert de pijn en zal ook de zwelling een stuk minder zijn. Hoe kouder hoe beter, want dit vermindert de pijn. Dit komt omdat de huid door de kou verdoofd raakt. Leg echter nooit ijsblokjes rechtstreeks op de huid maar doe hier een doek tussen.

Zorg dat je altijd een coldpack in de vriezer hebt liggen, al helemaal in de zomermaanden. Het is je eerste hulp bij wespensteken, maar ook bij andere insectensteken- of beten.

Zalf tegen huidirritatie

Een wespensteek is zeer pijnlijk. Je voelt het al direct wanneer je gestoken. Hierna kan de pijn toenemen. Door de huid te koelen vermindert de pijn. Na het koelen gebruik je een zalf tegen huidirritatie. Denk hierbij aan een zalf met menthol of aloë Vera.

Ook nu is het aan te raden om deze zalf altijd in huis te hebben én om mee op vakantie te nemen.

Helpt azijn bij een wespensteek?

Er zijn allerlei huismiddeltjes, vaak uit grootmoeders tijd, om wespensteken te behandelen. Sommige van deze middeltjes werken nog steeds goed, maar andere producten hebben geen effect. Ze kunnen de huid zelfs beschadigen.

Een kleine hoeveelheid azijn op de huid herstelt de pH-waarde. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van jeuk en irritatie. Maar let op, voor mensen met een gevoelige huid is azijn niet de beste keuze. De huid raakt uit balans waardoor je alleen maar meer klachten krijgt.

Zolang hou je last van een wespensteek

Helaas ben je niet zomaar van de gevolgen van een wespensteek af. Wanneer je de pijnlijke plek goed koelt, zal de pijn na enkele minuten verminderen. Ook ga je hier zwelling mee tegen. Toch kan de plek nog enkele uren brandend en pijnlijk aanvoelen. Na een aantal dagen is dit al een stuk minder. Meestal is de wespensteek binnen een week volledig genezen.

Let op bij reacties waaronder het ontstaan van galbulten en onrust. Mogelijk ben je allergisch voor het wespengif. Je bent zeker allergisch wanneer je een zwelling van de ogen, oren, lippen, handen en voeten ervaart. Daarnaast ben je misselijk, moet je soms braken, krijg je diarree of buikpijn. Ook kan er een druk op de borst ontstaan. Schakel in dit geval direct medische hulp in.

Bij een ernstige allergie krijg je last van kortademigheid, een piepende ademhaling en moeite met slikken. Ook nu is medische hulp snel nodig. Wanneer het om een zeer ernstige allergische reactie gaat dan ontstaat er een lage bloeddruk, hartritmestoornis, bewusteloosheid en de urine of ontlasting laten lopen. Omstanders moeten direct de spoedeisende hulp inschakelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven