Wanneer ben je te groot voor een pony?

Laat ik vooropstellen: je bent nooit te groot of te oud voor het houden van een pony.  Je kunt met dit dier namelijk veel meer dan alleen erop rijden. Denk maar eens aan mennen, vrijheidsdressuur of aan de hand wandelen. Maar goed, je wil er dus op rijden. Wanneer ben je te groot voor een pony? Daar geef ik vandaag antwoord op.

Grote en kleine pony’s

Je hebt grote en kleine pony’s. De schofthoogte (stokmaat) zegt niet direct iets over het ras. Zo kan een ponyras groter zijn dan een paard en heb je ook hele kleine paardenrassen.

[do_widget id=custom_html-5]

Een pony kenmerkt zich door een bredere bouw en een robuust uiterlijk. Pony’s zijn vaak goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden, ook wanneer het erg koud wordt. Pony’s worden in verschillende groepen ingedeeld, dit heeft te maken met de schofthoogte.

  • Stokmaat a: tot 1,09 m
  • Stokmaat A: 1,09 m tot 1,17 m
  • Stokmaat B: 1,17 m tot 1,27 m
  • Stokmaat C: 1,27 m tot 1,37 m
  • Stokmaat D: 1,37 m tot 1,48 m
  • Stokmaat E: 1,48 m dat 1,57 m

Stokmaat E behoort in Nederland tot de pony’s maar in België tot de paarden.

Ben ik te groot voor een pony?

Je kunt niet zomaar zeggen dat iemand te groot is voor een pony. Het hangt er namelijk helemaal vanaf wat diegene met de pony doet. Om een pony als gezelschapsdier te houden en in de wei te laten lopen zijn er natuurlijk geen eisen met betrekking tot lichaamslengte en gewicht. Dit geldt ook wanneer de pony gebruikt wordt voor het aan de hand wandelen, vrijheidsdressuur, mennen of werken aan de lange teugel.

Naar de leukste paardenwinkel

Nadeel van een te grote ruiter

Wanneer je op een pony rijdt (dressuur/springen/recreatie) kun je al snel te groot worden.  Een te lang bovenlichaam brengt de pony uit balans. Te lange onderbenen komen onder de buik van de pony uit waardoor je de hulpen niet goed door kunt geven.

Nog een nadeel kan het lichaamsgewicht zijn. Hoe groter je bent, hoe zwaarder het lichaamsgewicht vaak is. Pony’s zijn over het algemeen sterker dan paarden en kunnen dan ook meer dragen. Maar dan nog geldt dat een pony maximaal 40% van zijn lichaamsgewicht kan dragen. Eigenlijk zit je hiermee echt tegen de bovengrens, tussen de 20% aan 30% zou beter zijn.

Wanneer ben je te groot voor een pony?

Er is geen vaste regel die bepaalt wanneer je te groot bent voor een pony. Vaak wordt gezegd dat wanneer de benen onder de buik uitsteken tijdens het rijden, dat je echt wel te groot of te lang bent. Nu kan het natuurlijk helpen om de beugels een gaatje korter te maken maar dit is geen goede oplossing. Je moet zelf prettig kunnen rijden.

Iemand van 1,65 meter past vaak prima op een pony met   stokmaat D of E. Maar een C- pony is in veel gevallen toch te klein voor iemand met een lichaamslengte van 1,65 m. een en ander hangt natuurlijk ook een beetje van de bouw van de pony af. Een zeer brede C-pony kan hoger aanvoelen dan een smalle D-pony.

Ben je 1,75 m groot? Dan is een D- pony echt niet te doen. Kies dan liever voor een E-pony of een paard.

Verschil met het buitenland

Wanneer je naar andere landen zoals Ierland kijkt dan rijden ze daar op veel kleinere paarden en pony’s rond dan in Nederland en België. In onze landen worden paarden en pony’s al snel onderschat. We denken dat we te groot of te zwaar zijn terwijl dit in de praktijk echt wel meevalt.

Zo kun je de hoogte een beetje goed inschatten

Je staat naast een pony en weet niet of je er te groot voor bent. Kijk naar de schofthoogte: komt deze ter hoogte van jouw borstbeen of hoger? Dan ben je zeker niet te groot voor deze pony. Maar wanneer de schofthoogte lager dan jouw borstbeen komt dan ben je mogelijk wel te groot.

Kijk in dit geval naar de bouw van de pony. Wanneer het dier breed gebouwd is dan mag de schofthoogte nog ter hoogte van je maag komen. Zeker niet lager, je krijgt dan een hele rare combinatie. Bovendien heb je bij een te kleine pony veel meer moeite om deze aan te drijven en om in balans te blijven.

Volwassenen op een Shetlander

Je ziet wel eens een volwassene op een Shetlander pony. Is dit verantwoord en is een volwassene niet te groot voor een Shetlandpony?

Shetlanders zijn ontzettend stevige en veelzijdige pony’s. Een stevige Shetlander kan al snel 250 kg wegen en maximaal 100 kg dragen (40% van het lichaamsgewicht). Dit is dan voor recreatieve ritjes, niet voor echte dressuur. Voor dressuur en springen zou deze zelfde pony ongeveer 50 kg kunnen dragen.

[do_widget id=custom_html-19]

Bij een volwassene op een shetlander zit het hem dus niet in het gewicht maar in de lichaamslengte. Het ziet gewoon vreemd uit, een groot persoon op een kleine pony. De verhoudingen kloppen niet en dit is waarom veel mensen het zielig vinden. Toch zijn er volwassenen die met hun shetje dressuur rijden, soms zelfs hoog dressuur.

Dit laat zien dat volwassenen best op shetjes kunnen rijden, zolang het dier zich hier goed bij voelt. En mits je goed kunt aandrijven, anders werkt het natuurlijk niet.

Is het niet zielig wanneer je te groot bent voor een pony?

Je hebt een pony en je krijgt vaak de vraag of het niet zielig is om hierop te gaan rijden. Wist je dat paarden en pony’s helemaal niet gemaakt zijn om mensen te dragen? Wanneer je hier goed over nadenkt dan is op een paard of pony zitten al zielig op zich. Daar doet lichaamslengte geen afbreuk aan.

Schuiven naar boven