7 meest gestelde vragen over de junikever

Iedereen heeft wel eens van de meikever gehoord, familie van de bladsprietkevers. De junikever is hier ook familie van. In Nederland en België is hij vanaf juni te zien, vandaar de benaming. Is hij gevaarlijk of nuttig en hoe herken je hem? Hieronder vind je de 7 meest gestelde vragen omtrent de junikever beantwoord.

1. Wat is het verschil tussen een meikever en junikever?

Meikeverers zijn vanaf de maand mei actief, junikevers komen een maandje later tevoorschijn. Het opvallendst kenmerk van de junikever is de dichte beharing over het gehele lichaam. Bij de meikever is er ook beharing aanwezig, maar veel minder. Bovendien is de junikever kleiner dan de meikever.

Met betrekking tot levenswijze lijken ze op elkaar. De larven (engerlingen) leven in de grond en eten van de plantenwortels. De volwassen exemplaren eten van de bladeren van verschillende bomen.

B-green | Aaltjes tegen engerlingen 

2. Hoe lang leeft de junikever?

Als larve leeft deze kever gedurende twee jaar onder de grond. In de maand juni komen de volwassen kevers tevoorschijn. Ze hebben veel vijanden waaronder vogels, reptielen en amfibieën. Ook vleermuizen behoren tot de natuurlijke vijanden. Over het algemeen leeft een volwassen junikever slechts enkele weken, maar door de vijanden kan zijn levensduur veel korter zijn.

3. Is dit insect gevaarlijk?

Junikevers zijn niet gevaarlijk. Ze kunnen niet steken of bijten. Wanneer ze vlak langs je vliegen hoor je een brommend geluid, dit kan afschrikken. Toch blijven ze ongevaarlijk, ook met betrekking tot de vraat aan bladeren. Natuurlijk eten de volwassen kevers van de bladeren van verschillende loofbomen, maar dit is minimaal. Er ontstaat dus geen schade aan deze bomen. Alleen bij een grote plaag kan een boom of struik kaalgevreten worden.

De larven oftewel engerlingen zijn een stuk schadelijker. Ze vreten de wortels van jonge en oudere planten kapot. Hierdoor kunnen ze flinke schade aanrichten aan tuinen, moestuinen en binnen de landbouw.

4. Hoe kun je erlingen bestrijden?

Wanneer (jonge) planten of het gazon er steeds slechter uit gaat zien en er zijn geen zichtbare insecten aanwezig, dan zouden er zomaar erlingen in de grond kunnen zitten. Dit zijn de larven van de junikever, de meikever of andere kevers. De beste bestrijding tegen erlingen is het inzetten van aaltjes. Dit zijn hele kleine beestjes die de larven binnendringen en ze doden.

Aaltjes kun je gewoon kopen en zijn enige tijd houdbaar. Het is de bedoeling om de aaltjes met water te mengen en vervolgens over de aarde te gieten.

Bekijk aaltjes

Aaltjes zijn geschikt voor het bestrijden van engerlingen in het gazon of tussen de tuinplanten/in de moestuin. Houd er rekening mee dat het product, eenmaal aangekocht, twee weken houdbaar is.

5. Waarom vallen junikevers aan?

Soms lijkt het alsof junikevers mensen aanvallen. Ze laten zich namelijk bovenop mensen, maar ook op dieren vallen. Dit is puur toeval en heeft met de paring te maken. In de lucht ontmoeten het vrouwtje en het mannetje elkaar. Vervolgens laten ze zich samen uit de lucht vallen. Wanneer het koppeltje per ongeluk op iemand terechtkomt, lijkt dit op een aanval.

6. Waar komen junikevers af?

De volwassen kevers voeden zich met de bladeren van voornamelijk loofbomen. Ook is bekend dat ze van bloemen eten. Het is niet zo dat junikevers op zoetigheid of menselijk voedsel afkomen, ze veroorzaken dus geen overlast op het terras of binnenshuis.

7. Zijn ze geschikt als huisdier?

Sommigen houden insecten als huisdier. Het is zeker mogelijk om de junikever als huisdier te houden. De larve leeft gedurende twee jaar onder de grond, hier beleef je weinig plezier aan. Als volwassen kever wordt dit insect enkele weken oud.

In een goed afsluitbaar terrarium is het houden van meerdere junikevers een interessante bezigheid. Hierbij moet het terrarium voorzien zijn van beplanting met wortels, zodat de larven voedsel hebben. Gras is een goede keuze. De volwassen kevers worden dagelijks voorzien van verse blaadjes van loofbomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven