Voorkom dat je kat aan de meubels krabt

Fijn dat leren bankstel, totdat je kat er zijn nagels inzet. Of zich uitleeft of de stoelen, tafelpoten en andere meubels. Er blijft niet veel van je kostbare meubilair over. Het is belangrijk dat je voorkomt dat je kat aan de meubels krabt. Allereerst moet je weten waarom katten op de bank of een stoel krabben. De tweede stap is het dier dit ongewenst gedrag afleren.

Waarom katten aan het bankstel, de stoel en meubels krabben

Soms denk je dat ze het doen om je te pesten en je meubels met opzet te vernielen. Maar katten hebben geen idee van de waarde van bezittingen. Ze krabben hun nagels om deze te onderhouden. Door aan voorwerpen te krabben verwijderen ze versleten nagelhoesjes.

In hun voetzooltjes hebben ze geurklieren. Door met hun pootjes ergens langs te wrijven, wordt hun persoonlijke geur afgegeven. Ergens aan krabben is dus ook het markeren van een territorium.

Een kat heeft dus gegronde redenen om ergens aan te krabben. Alleen wil je niet dat hij dit aan je meubels doen, daar zijn ze veel te kostbaar voor.

Liever voorkomen dan genezen

Wanneer een kat elke dag aan meubels krabt, ben je eigenlijk te laat. Het is moeilijk om dit gedrag af te leren. Voorkomen is beter dan genezen. Begin zo vroeg mogelijk met het aanleren van gewenst gedrag. Want krabben aan een krabpaal of buiten aan een boom, dat mag natuurlijk wel.

Een krabpaal aanschaffen

Zelfs wanneer je een buitenkat hebt, is het aan te raden om een krabpaal binnenshuis te plaatsen. Dit is de plek waar de kat zijn nageltjes kan verzorgen en zijn territorium kan afbakenen. Al krabt het dier de hele paal binnen enkele maanden kapot, het mag!

Kies een krabpaal uit die bij je interieur past, maar ook bij de behoefte van het dier. Een oude kat vindt het fijn om op een zachte ondergrond te kunnen slapen. Terwijl een kitten vooral wil spelen en de wereld wil verkennen.

Neem nu onderstaand model, die is geschikt voor katten van alle leeftijden. Maar hij is vooral gericht op actieve dieren. Dus wanneer je kat nog geen acht jaar oud is, maak hem hier dan blij mee.


Elke krabpaal is voorzien van een of meerdere palen die bekleed zijn met touw of ruw tapijt. Afhankelijk van de model zijn er een of meerdere plateaus en schuilmogelijkheden aanwezig. Omdat ze zo leuk zijn, hier nog eentje die misschien beter bij je interieur past (en hij is compacter).


De kat belonen voor gebruik van de krabpaal

Hoe krijg je de kat duidelijk gemaakt dat hij de krabpaal moet gebruiken, en niet je meubels? Begin zo vroeg mogelijk met het aanleren van goed gedrag, en het afleren van slecht gedrag.

Wanneer je kat naar de krabpaal loopt en hier zijn nageltjes tegenaan zet, beloon je hem. Bijvoorbeeld met iets lekkers of aandacht. Doe ook spelletjes rondom de krabpaal, zodat dit een leuke omgeving wordt.

Krabben aan de meubels afleren

Oei, je kat krabt aan de meubels. Zodra je dit ziet pak je het dier rustig op en loopt met hem naar de krabpaal. Zet hem vervolgens met zijn nagels tegen de krabpaal. Grote kans dat hij doorgaat met krabben. Beloon dit gedrag.

Maak de meubels onaantrekkelijk

Krijg je het gedrag niet afgeleerd? Dan is het belangrijk voor een andere methode te kiezen, voordat je meubels niks meer waard zijn. Maak het oppervlak zo glad mogelijk. Plak bijvoorbeeld plastic op de meubels. Katten houden hier niet van, ze hebben liever een ruw oppervlak.

Je kunt ook gebruik maken van dubbelzijdig plakband. Bevestig dit op de meubels waar je kat aan krabt. Katten hebben een hekel aan de kleverige textuur.

Wanneer je kat aan het bankstel krabt, kun je hier beste aluminiumfolie op leggen. Voor katten is aluminiumfolie niks om aan te krabben. Leg het folie vooral neer wanneer je van huis gaan, omdat je dan niet in de gaten kan houden wat het dier doet.

Geur afschrikmiddelen

Aan sommige geurtjes hebben katten en hekel. Maak gebruik van kruidnagel, citroengras of citrus en plaats dit op of rond de meubels waar de kat aan krabt. Grote kans dat hij hier weg blijft.

Lokstoffen voor katten

De kat afschrikken van meubels is één ding. Maar je moet hem ook naar de krabpaal toe lokken. Er zijn speciale katten lokstoffen verkrijgbaar, zoals catnip. Dit wordt ook wel kattenkruid genoemd. De geur van kattenkruid heeft een enorme aantrekkingskracht. Plaats dit op of rondom de krabpaal en de kat ziet dit als een betere plek om zijn nagels te scherpen.

Regelmatig de nagels knippen

In principe hoef je de nagels nooit te knippen. Vooral wanneer het dier buiten komt, slijten de nagels vanzelf. Maar soms is het beter om ze toch te knippen. Bijvoorbeeld wanneer het dier aan de meubels blijft krabben. Door de nageltjes te knippen beperk je de schade aan meubels.

Houd er rekening mee dat een kat zich na het knippen van de nagels wat onwennig kan voelen. Hij beweegt voorzichtig en tast de ondergrond met zijn pootjes af. Dit is volkomen normaal gedrag en verdwijnt na enkele uren.

Knip de nagels nooit te kort. In de nagels zit ‘leven’, wanneer je hierin knipt gaan de nagels bloeden. De korte nagels zorgen er ook voor dat de kat zich niet meer goed kan vastgrijpen.

Sisaltouw of tapijt rond de poten van meubels

Sommige eigenaren wikkelen sisaltouw of tapijt rond de poten van banken, tafels en andere meubels. Op zich is dit een goede manier om te voorkomen dat je meubels kapot worden gekrabd. Maar heel slim is deze methode niet. Wanneer je het touw of het tapijt weghaalt, denkt de kat dat hij nog steeds aan de meubels mag krabben. Feitelijk leer je hem aan om je meubels te vernielen.

Het is beter om een krabpaal te kopen of zelf iets te maken. Zodat de kat het onderscheid tussen zijn krabhoekje en de meubels kent.

Een trainingshalsband

Een andere optie is gebruikmaken van een trainingshalsband. Deze halsband maakt geluid of produceert trillingen om de kat af te schrikken. Kies voor een halsband met afstandsbediening, zodat je de kat op heterdaad kunt betrappen en direct kunt trainen. Halsbanden die elektrische schokjes geven, zijn verboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven