Vogels die niet kunnen vliegen

Een vogel kan vliegen, dat klinkt logisch. Toch zijn er ook vogels die niet kunnen vliegen. Deze soorten behoren soms tot de loopvogels. Benieuwd welke vogels niet kunnen vliegen? In deze blog laat ik je niet-vliegende vogels zien maar ook een aantal bijzondere exemplaren. Er zijn namelijk ook vogels zonder veren.

Loopvogels (niet-vliegende vogels)

Van loopvogels is bekend dat ze niet kunnen vliegen. Sommige soorten kunnen wel een beetje fladderen maar komen nauwelijks van de grond. De meeste soorten loopvogels hebben vleugels en veren. Toch is dit geen voorwaarde om te kunnen vliegen. Wil een vogel kunnen vliegen dan moet hij luchtzakken in zijn lichaam hebben, vliegspieren aan zijn vleugels en hij moet naar verhouding licht van gewicht zijn.

[do_widget id=custom_html-51]

Tot de loopvogels behoren de emoes, kiwi’s, struisvogels, nandoes en kasuarissen. Een struisvogel is de meest bekende loopvogel, iedereen kent hem wel. Struisvogels zijn zwart met wit (de mannetjes). Het zijn grote en zware vogels die tot wel 160 kg kunnen wegen. Ondanks dat ze niet kunnen vliegen zijn ze wel ontzettend snel met betrekking tot rennen.

Overige niet vliegende vogels

Dat loopvogels niet kunnen vliegen, dat is duidelijk. Maar er zijn nog veel meer vogels die wel vleugels hebben maar niet kunnen vliegen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de pinguïn. Ze gebruiken hun vleugels niet om te vliegen, wel in het water. Het zijn dan ook uitstekende zwemmers.

Een andere zeevogel die nauwelijks vliegt is de zeekoet. Hij kan wel vliegen maar vanwege zijn korte vleugels kost hem dit ontzettend veel energie. Zeekoeten vliegen voornamelijk tussen en boven de golven.

De dodo

Helaas zijn er ook niet vliegende vogels die uitgestorven zijn. Een bekend voorbeeld hiervan is de dodo. Deze vogel behoorde niet tot de loopvogels maar tot de duifachtigen. De dodo leefde op het eiland Mauritius (Afrikaans eiland). Tussen de jaren 1680 en 1690 is hij uitgestorven. De oorzaak lag in de komst van Nederlandse kolonisten die verschillende dieren meebrachten. Varkens en ratten hebben uiteindelijk tot het uitsterven van de dodo geleid.

Welke vogel kan niet vliegen en komt maar in 1 land ter wereld voor?

Je hebt van die vogels die niet kunnen vliegen en ook nog eens ontzettend zeldzaam zijn. In het verleden waren er enkele vogelsoorten die maar in 1 land voorkwamen. Door opwarming van de aarde maar ook door toedoen van de mens zijn de meeste vogelsoorten verder verspreid.

Weet je welke vogel niet vliegt en maar in 1 land voorkomt? Dat is de trapvechtkwartel. Deze vogel tref je alleen in het binnenland van Zuidoost Australië aan. De trapvechtkwartel kan wel vliegen maar zal bij gevaar zich liever in het gras verstoppen. Hij brengt de grootste tijd van zijn leven ook op de grond door.

Bekijk alles voor tuinvogels

Ja, kwartels kunnen vliegen

Doordat kwartels zoveel tijd op de grond doorbrengen ontstaan er vaak misvattingen over. Kunnen kwartels vliegen? Ze doen het zelden, tenzij ze naar een warmer gebied trekken. In dit geval kunnen kwartels honderden kilometers vliegen. Kwartels behoren dus niet tot de loopvogels, ondanks dat ze bijna alleen maar lopen en nauwelijks vliegen.

Een vogel zonder veren

Kan een vogel vliegen zonder veren? Nee, zonder veren is het niet mogelijk om te vliegen. Je hebt hierboven al kunnen lezen dat er nog meer dingen nodig zijn om te kunnen vliegen, bijvoorbeeld de aanwezigheid van luchtzakken. Elke luchtzak slaat lucht op waardoor de vogel meer zuurstof krijgt. Dit is onmisbaar voor het vliegen.

Een vogel zonder veren kan niet vliegen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de zijdehoen (kip). Een zijdehoender heeft geen veren maar een vacht die nog het meest op harige wol lijkt. Dit geeft de zijdehoen een bijzonder uiterlijk. Wanneer je een zijdehoender aait dan merk je ook dat deze ontzettend zacht aanvoelt, vergelijkbaar met zijde. Vandaag de benaming.

Elke vogel heeft vleugels

Onlangs kwam er een interessante vraag voorbij: “welke vogel heeft geen vleugels”. Het antwoord hierop is: geen een. Elke vogel kenmerkt zich altijd door de aanwezigheid van vleugels. Dat het dier vleugels heeft staat niet garant voor het kunnen vliegen. Bij sommige vogels zijn de vleugels ontzettend kort waardoor ze er niet mee kunnen vliegen.

Vogel die niet kan vliegen in de tuin aangetroffen

De vogels die je in Nederland en België aantreft kunnen allemaal vliegen. Wel worden er vaak loopvogels als huisdier gehouden. Bijvoorbeeld struisvogels, nandoes en emoes. De kans dat je deze vogels in je tuin tegenkomt is vrij klein, of er moet er een bij de buurman ontsnapt zijn.

Tref je een vogel in je tuin aan die niet kan vliegen? In veel gevallen gaat het om een gewonde vogel. Veel vogels vliegen per ongeluk tegen het raam aan. Niet omdat ze naar binnen willen maar omdat ze een weerspiegeling in het raam zien. Door die weerspiegeling lijkt het alsof ze rechtdoor kunnen vliegen maar botsen tegen het raam aan.

[do_widget id=custom_html-13]

Hoor je een knal tegen het raam en zie je een vogel in je tuin liggen? Wacht heel even. Soms is de vogel alleen versuft en zal na enkele minuten weer wegvliegen. Geef hem dus even de tijd om te herstellen. Blijft de vogel liggen of zie je dat hij zich vreemd gedraagt, bel dan de dierenambulance of het vogelasiel.

Een babyvogel redden

In het voorjaar en de vroege zomer is de kans vrij groot dat je een babyvogel aantreft. Kan je een baby vogel redden? Dat hangt ervan af hoe oud hij is. Heeft het diertje al veren, dan is hij waarschijnlijk uit het nest gevlogen. Laat de jonge vogel een tijdje met rust want de ouders zitten waarschijnlijk in de buurt. Kijk stiekem vanachter het raam of de oudervogels naar de jonge vogel toekomen en hem voeren.

Een babyvogel zonder veertjes of met maar een paar veertjes heeft vroegtijdig het nest gelaten. Hij kan eruit zijn gevallen of is er misschien wel uit gegooid. Je kunt het beste de dierenambulance bellen, deze komen de vogel ophalen. Houd het jonge dier ondertussen warm en zorg voor een rustige en donkere omgeving. Het zelf voeren en grootbrengen van een baby vogel is ontzettend veel werk en vaak mislukt dit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven