Voeding hamsters – wat mogen hamsters eten

De meeste hamsters krijgen gemengd dierenvoer. Het dieet kun je aanvullen met groenten, fruit, granen of andere dingen. Wat mogen hamsters eten en wat is schadelijk of giftig? In dit artikel vind je een lijst van alles wat hamsters mogen eten. Maar ook dingen die je beter niet kunt geven.

Dit eet de hamster in de natuur

De hamster is een echte alleseter, dit noem je ook wel een omnivoor. Dit betekent dat hij zowel dierlijk als plantaardig voedsel eet. In de natuur (in het wild) jaagt de hamster op kleine insecten. Daarnaast leeft hij van zaden, granen en noten.

[do_widget id=custom_html-21]

Hamstervoer is hier zo goed mogelijk op afgestemd. Het bevat verschillende soorten granen en zaden maar ook brokjes (pellets). Deze brokjes zijn een prima vervanging voor het dierlijk voedsel. Het bevat namelijk alle voedingsstoffen die de hamster nodig heeft.

Welke hamstervoer je moet hebben

Wil je dat de hamster gezond en gelukkig leeft, dan kun je het beste voor gevarieerd hamstervoer kiezen. Dit voer is specifiek bedoeld voor hamsters en niet voor konijnen, cavia’s of andere knaagdieren. Het bevat namelijk een uitgebalanceerde mix van ingrediënten die zijn afgestemd op de natuurlijke voedingsbehoeften van de hamster.

Je hebt hamstervoer voor de goudhamster maar ook specifiek voer voor de dwerghamster. Dit komt omdat deze twee soorten elk een andere voedingsbehoeften hebben. Toch kan het geen kwaad wanneer je dwerghamstervoer aan de goudhamster geeft, of andersom.

Voeding hamsters: het beste voer

Kies altijd voor premium hamstervoer. Dit is namelijk de beste voeding voor hamsters. Gemiddeld betaal je tussen de € 6 en € 8 voor 600 gram voer. Omdat een hamster niet zoveel eet doe je hier vrij lang mee.

Bekijk bestverkochte hamstervoer

Wat eet een hamster per dag? Een goudhamster voer je dagelijks tussen de 10 en 20 gram, dit komt overheen met twee eetlepels. Een dwerghamster eet dagelijks 5 tot 10 gram per dag, vergelijkbaar met twee theelepels. Het is belangrijk dat de hamster alles op een dus ook de minder lekkere brokjes. Juist in die brokjes zitten de meest voedzame stoffen.

Wat mogen hamsters eten? Over het bijvoeren

Net als elk ander dier houdt ook een hamster van een gevarieerde voeding. Elke dag hetzelfde eten wordt ook zo eentonig. Gelukkig is er voldoende dat je aan de hamster kunt voeren. Let wel op want niet alles is gezond of goed voor het dier. Wat mogen hamsters eten? Hieronder vind je een lijst van alles dat je de hamster mag bijvoeren.

Groenten en fruit

Je kunt verschillende soorten stukjes groenten en fruit geven. Houd er wel rekening mee dat dit bederfelijk is. Laat groenten en fruit daarom niet langer dan 24 uur liggen, hierna moet je het echt weggooien. Geef in ieder geval geen koolsoorten, hier kan de hamster diarree van krijgen.

Zeer geschikt zijn wortel, gedroogde bonen, mais, sla, appel, peer, witlof, banaan en ook paprika of komkommer. Geef alles in beperkte mate. Controleer ook regelmatig het nest, de hamster zal voedsel namelijk in of rondom het nest opslaan. Je kunt je voorstellen dat groenten en fruit gaat rotten.

Was groenten en fruit vooraf goed. Vaak worden deze producten met bestrijdingsmiddelen bespoten, dit kan voor de hamster giftig zijn. Wanneer je het niet vertrouwt kun je ook de schil er vanaf halen.

Gekookt, gebakken of rauw ei

Ei is een goede bron van dierlijke eiwitten. Het vervangt hiermee het eten van insecten. Je mag stukjes gekookt ei geven, maar niet elke dag. Ook nu weer controleer je op de hamster dit niet in zijn nest opslaat. Stukjes gekookt ei kun je maximaal twee dagen laten liggen. Geef nooit gebakken ei, dit is veel te vet en ongezond. Ook liever geen rauw ei geven omdat dit de salmonellabacterie kan bevatten.

Granen, zaden en noten

Hamsters eten graag granen, zaden en noten. Dit kun je dagelijks geven, alleen met noten moet je een beetje opletten. Noten zijn namelijk erg vet. Wat kun je allemaal aan de hamster voeren? Gewoon granen, haver, Johannes broodboompetten, pinda’s, tarwe, rogge en zonnebloempitten. Ook gepofte rijst mag je voeren.

Gras en hooi

Mag de hamster gras of hooi eten? Ja, hooi, dit is gedroogd gras, kun je onbeperkt geven. De hamster zal hieraan knabbelen maar het ook als nestmateriaal gebruiken. Gras mag je ook geven maar doe dit met mate. Wanneer de hamster geen nat gras gewend is dan kan hij diarree krijgen. Bovendien kan nat gras gaan schimmelen. Kies daarom liever voor kwalitatief en droog hooi.

Dit mogen hamsters niet eten

Sommige dingen kun je beter niet aan hamsters geven. Wat mogen hamsters niet hebben? Hieronder een opsomming van alles dat je liever niet aan een hamster geeft.

  • Suikerhoudende producten zoals koek en snoep
  • Zout of gefrituurd voedsel
  • Chips en nootjes die bedoeld zijn voor mensen
  • Melk en zuivelproducten
  • Alcohol en frisdrank
  • Boterbloem, zwarte nachtschade, ui en rabarber
  • Ham of salami
  • Coniferen, taxus, gouden regen, berenklauw
  • Kamerplanten of tuinplanten

[do_widget id=custom_html-53]

Let op want een aantal plantjes zijn niet schadelijk. Zo zou je bijvoorbeeld kattengras kunnen kopen. Dit is een plantje dat leuk op de vensterbank of de tafel staat. Bovendien is dit plantje geschikt voor katten, vogels en knaagdieren.

Tussendoortjes voor hamsters

Wil je de hamster een tussendoortje geven, kies dan voor voedzame en lekkere producten. Denk hierbij aan zonnebloempitten, hoewel je hier zeker niet te veel van mag geven. Geef maximaal vijf zonnebloempitten per dag. Je kunt ook gedroogde meelwormen geven. Wil je dat de hamster zelf zijn voedsel vangt, ga dan voor levende meelwormen. Houd dit wel in de gaten want meelwormen kunnen door de hamsterkooi kruipen. Leg meelwormen daarom altijd in een diep bakje.

Je kunt ook wat Brinta aanmaken, doe dit wel met lauw water of kattenmelk. Gebruik nooit koemelk om pap van te maken. Pap is vooral geschikt voor jonge hamsters. Je kunt eventueel wat vitaminedruppels door de pap doen.

Schuiven naar boven