Vlooien in bed – bestrijden en voorkomen

Geweldig, je hebt vlooien in bed. Waarschijnlijk zijn deze er dankzij je hond of kat gekomen. Maar vlooien in bed zonder huisdieren komt soms ook voor. Hoe dan ook, het is natuurlijk belangrijk dat je hier zo snel mogelijk vanaf komt. Vlooien in bed bestrijden kan op verschillende manieren. Lees onderstaande methoden, want niet alles werkt effectief genoeg.

Oorzaak van vlooien in bed

Allereerst iets over de oorzaak van vlooien in bed. Je moet namelijk weten waar ze vandaan komen. Heb je huisdieren en komen deze regelmatig in de slaapkamer? Vooral honden en katten lopen regelmatig met vlooien rond. Laat je de huisdieren op het bed slapen, dan kun je er vanuit gaan dat dit de oorzaak is.

Mochten de dieren niet in de slaapkamer komen, dan kun je nog steeds vlooien in je bed krijgen. De vlooieneitjes liggen namelijk overal in huis verspreid. Die neem je makkelijk via je sokken mee de slaapkamer in. Op deze manier krijg je dus vlooien in de slaapkamer en in je bed.

Soms heb je vlooien in bed zonder huisdieren. Hoe kan dit? Waarschijnlijk heb je vlooieneitjes via je schoenen van buitenaf mee naar binnen genomen. Het kan ook dat je net terugkomt van een vakantie of verblijf in een hotel of motel. Zaten daar vlooien, dan neem je ze misschien via je bagage mee naar huis.

Het gevolg van een vlooienplaag

De meeste vlooien die je in huis tegenkomt betreft de kattenvlo en iets minder vaak de hondenvlo. Deze vlooiensoorten kunnen niet van menselijk bloed leven. Toch zullen ze het proberen, dit merk je doordat ze je bijten. Voelbaar als gemene speldenprikjes en vaak ontstaan er ook wondjes op de huid.

Zonder huisdieren zal een vlooienplaag snel uitsterven. Ze hebben immers geen voedsel om zich voort te planten. Wanneer je huisdieren in huis hebt dan kom je niet zomaar van die vlooienplaag af.

Overigens komt de mensenvlo in West-Europa niet tot nauwelijks voor. In Nederland en België wordt de mensenvlo al decennialang niet meer gezien.

Vlooien in bed bestrijden

Zonder huisdieren zal een vlooienplaag in je woning uiteindelijk vanzelf verdwijnen. Toch is het zaak om vlooien in bed te bestrijden en niet af te wachten. Je kunt ondertussen ontelbare keren gebeten worden. Met huisdieren in je omgeving is het nóg belangrijker om die vlooienplaag aan te pakken. Hierbij moet je niet alleen je slaapkamer maar ook het huisdier behandelen. Bekijk hieronder het stappenplan vlooien in bed bestrijden.

Stap 1: huisdier behandelen

Of je nu een hond of een kat hebt, bij vlooien in bed zal je altijd het huisdier moeten behandelen. Zelfs wanneer je huisdier totaal niet in de slaapkamer komt. Bedenk dat vlooieneitjes makkelijk via je sokken of kleding mee naar de slaapkamer worden genomen. Ook volwassen vlooien kunnen op deze manier meeliften.

Ga je huisdier niet met natuurlijke middeltjes behandelen, dit is niet effectief genoeg. Mogelijk dood je hier wel een paar vlooien mee maar kon je niet van de vlooienplaag af. De beste methode is door gebruik te maken van een vlooienband spot-on. Vooral de laatste is een krachtig en effectief middel. Kies altijd een spot-on dat bij het gewicht van je huisdier past. Daarnaast moet het geschikt zijn voor de hond of kat.

Bekijk spot-on

Dit middel werkt minimaal drie maanden, soms langer. Het mooie aan spot-on is dat vlooien hiermee  in aanraking komen zodra ze het huisdier bijten. Hierdoor stopt de hele cyclus.

Stap 2: beddengoed afhalen en uitwassen

Vlooien in bed verwijderen betekent dat je al het beddengoed af moet halen. Dus ook het hoeslaken en het eventuele onderlaken. Was het beddengoed op 60 °C uit. Dit is een goede temperatuur om vlooien, vlooienlarven en eitjes te doden.

Stap 3: goed stofzuigen

Als derde zul je goed moeten stofzuigen. Begin met het stofzuigen van het matras, vooral in de naden en randen. Vervolgens stofzuig je de hele vloer. Vergeet hierbij de randen (plinten) niet, want hier bevinden zich de meeste vlooienlarven.

Stap 4: omgevingsspray

Nu moet je de omgeving (slaapkamer) behandelen. Hier heb je een omgevingsspray tegen vlooien voor nodig. Gebruik geen spray tegen vliegen of andere insecten, dit werkt onvoldoende. Behandel de hele slaapkamer door laag over de grond te spuiten. Neem vooral de plinten en hoeken mee. Denk ook aan de ruimte onder het bed. Vervolgens sluit je de slaapkamer goed (ramen en deuren).

Stap 5: slaapkamer goed luchten

Na een uur is het belangrijk dat je de slaapkamer ontzettend goed lucht. Zet het raam gedurende twee tot drie uur open, het liefst zo ver mogelijk. Heb je andere slaapkamers niet behandeld, houd dan de deur van de behandelde slaapkamer dicht. Anders verspreiden de schadelijke gassen zich naar de andere slaapkamers.

Vlooien in bed voorkomen

Het is altijd beter om vlooien in bed te voorkomen. Ten eerste behoren huisdieren niet op de slaapkamer te komen. Ze kunnen niet alleen vlooien maar ook teken meebrengen. Wanneer je door een teek gebeten wordt bestaat er een kleine kans (2%) op de ziekte van Lyme.

Daarnaast verliezen huisdieren haren en huidschilfers. Deze dingen bevorderen geen gezonde slaap. Ook daarom is het beter om je huisdier een eigen slaapplek te geven. Vergeet ook niet dat een hond in bed laten slapen voor verwarring bij het dier kan zorgen. De leider van de roedel (dat ben jij) heeft namelijk altijd de beste slaapplek. Wanneer je deze slaapplek met de hond deelt, ziet hij zichzelf vroeg of laat ook als de leider. Dit kan voor gedragsproblemen zorgen.

Bij een grote vlooienplaag

Kom je niet van vlooien af? Herhaal stap 4 en 5 dan na 2 weken. Meestal is dit voldoende om ervan af te komen. Vergeet niet om je huisdier na drie maanden opnieuw met spot-on te behandelen.

Schuiven naar boven