Vliegen verjagen onder afdak: weg ermee

Vliegen verjagen onder je afdak is best vaak nodig. Vliegende insecten komen namelijk op beschutte plaatsen maar ook op de geur van voedsel af. Bovendien houdt een afdak warmte vast, iets dat vliegen aantrekt. Wil je vliegen verjagen onder het afdak? Hieronder lees je hoe je dit doet.

Waarom een afdak vliegen aantrekt

Niets zo vervelend als vliegen onder je afdak. Deze komen er niet zomaar, er zijn verschillende dingen dat vliegen aantrekt.

Ten eerste is dit de warmte en beschutting onder het afdak. Vooral wanneer het wat kouder wordt zijn vliegen op zoek naar warmte. Dit is ook de reden waarom vliegen vaak op je gaan zitten: de lichaamswarmte trekt ze aan.

Voedsel en dranken, ook iets dat een grote aantrekkingskracht op verschillende soorten vliegen heeft. Maar misschien ligt er wel een dode muis of een dood vogeltje onder het afdak, soms verborgen in een plantenbak of een struik. Daarnaast zijn het planten zelf die bepaalde soorten vliegen zoals het rouwvliegje of de witte vlieg aantrekt.

Vliegen verjagen onder afdak

Al die vliegen onder je afdak zijn ontzettend vervelend. Je kunt niet meer rustig zitten en van een goed glas wijn of een lekker hapje genieten. Bovendien zijn vliegen onhygiënisch en verspreiden ze ziekten. Vliegen verjagen onder ‘t afdak is dan ook noodzakelijk. Hoe je dat doet? Bekijk hieronder vijf verschillende methoden.

1. Dek voedsel af

Eigenlijk de meest eenvoudige methode om vliegen onder t afdak te verjagen: al het voedsel afdekken. Gebruik hiervoor een speciale vliegenkap. Dit is een afdeknet voorzien van fijnmazig gaas. Een bord, schaaltje of glas drinken past hier perfect onder. Het is aan te raden om hier altijd gebruik van te maken, in ieder geval wanneer je veel voedsel op tafel hebt staan.

Bekijk vliegenkap

2. Plaats een vliegenlamp

Vliegen onder afdak verjagen? Vang én dood ze met een vliegenlamp. Een vliegenlamp werk met behulp van een UV-lamp en een onder spanning staand rooster. Vliegen worden door het Uv-licht aangetrokken. Zodra ze met het rooster in contact komen worden de vliegen middels elektriciteit gedood.

De vliegenlamp zelf is veilig in gebruik. Raak echter nooit het onder spanning staande rooster aan, dit kan pijnlijk aanvoelen. Dode vliegen en overige insecten vallen in een opvangbak. Voordeel van de vliegenlamp is dat het niet alleen vliegen maar ook muggen aantrekt. Dit werkt dus altijd. Er zijn veel verschillende modellen verkrijgbaar, ideaal voor onder het afdak.

Naar de vliegenlamp

3. Afvalcontainer en GFT container

Plaats de afvalcontainer en groen container (GFT) niet in de buurt van het terras of het afdak. Vooral in de zomer trekt dit enorm veel vliegen aan. Maak de containers na ledigen ook goed schoon, het liefst elke keer. In de winterperiode is dit natuurlijk niet nodig.

4. Dode dieren onder het afdak

Het kan natuurlijk voorkomen dat er een dood dier onder het afdak ligt. Grote kans dat hier zwermen vliegen op afkomen. Vliegen onder ’t afdak verwijderen doe je dan ook door regelmatig op kadavers te checken. Een dood vogeltje of een dode muis, kijk je even goed tussen de planten of onder de loungebank?

Heb je vlonders dan kan het dat hier iets onderligt. Het is dus even goed zoeken. En oh ja, dode dieren ruik je niet altijd want muizen drogen door gif helemaal uit.

5. Vliegenvanger kleefstrip

Misschien niet de meest ideale methode om vliegen onder het afdak te verjagen maar je vangt ze hier wel mee. Een vliegenstrip bestaat uit een lokstof en kleverige laag. De lokstof trekt vliegen aan waarna ze aan de strip blijven vastplakken. Binnen enkele uren is de vliegen dood.

Hang een kleefstrip liever niet boven het loungegedeelte of het zitgedeelte maar ergens in een hoek. Ook praktisch: de kleefstrip in de vliegroute hangen. Hiermee vergroot je de kans dat je vliegen vangt.

Bekijk vliegenvanger kleefstrip

6. Vliegenvanger voor op tafel

Vliegen verjagen onder afdak, dit kan ook met een vliegenvanger voor op tafel. Deze zien er namelijk steeds moderner uit waardoor niet eens zichtbaar is dat het hier ook echt om een vliegenvanger gaat.

Een vliegenvanger voor op tafel werkt op verschillende manieren. Ten eerste heb je het apparaat met reflecterende bladen dat licht weerkaatsen. Vliegen zien het weerkaatsende licht als een bedreiging en worden effectief verjaagd.

Je hebt ook te vliegenland voor op de tafel. Middels Uv-licht worden muggen aanvliegen gelokt en gedood. Een vliegenvanger voor op tafel werkt vaak op batterijen of met een USB-kabel.

Naar vliegenvanger voor op tafel

Wanneer je overmatig last hebt van vliegen onder het afdak

Soms heb je van alles geprobeerd maar blijven de vliegen terugkomen. Waarschijnlijk is er iets anders aan de hand. Woon je bijvoorbeeld naast een fruitteeltbedrijf dan heb je ook automatisch veel fruitvliegjes onder je afdak. Ditzelfde geldt wanneer je naast een veebedrijf of manege woont: dit trekt stalvliegen, bromvliegen, vleesvliegen en huisvliegen aan.

Op zich kun je weinig tegen je omgeving doen, wel tegen het effectief bestrijden en weren van vliegen. Hiervoor gebruik je bovenstaande methoden. Mocht de overlast te groot zijn dan is het misschien beter om eens met de buren in gesprek te gaan. Misschien kunnen ze de mesthoop verplaatsen (veeteelt) of rottend fruit wegruimen (fruitteelt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven