Vlieg als huisdier – verzorging en tips

Zoek je een heel bijzonder huisdier? Een vlieg als huisdier is niet iets dat je dagelijks tegenkomt. Er zijn verschillende soorten vliegen. Wil je een vlieg als huisdier dan heb je keuze uit de huisvlieg, bromvlieg, het kleinere fruitvliegje of een van de andere soorten. Het is misschien vreemd om dit insect als huisdier te houden maar het kan wel. Hieronder lees je alles over de huisvesting, verzorging en voeding.

Dit moet je over vliegen weten

De vlieg hoort zelden als huisdier gehouden. Meestal wordt er mee gekweekt. Dit is dan bedoeld als voedsel voor amfibieën, reptielen of andere dieren. Vliegen worden ook voor wetenschappelijk onderzoek gekweekt, vooral het fruitvliegje is hier een populaire soort voor.

Houd je er graag een aparte hobby op na? Neem dan een vlieg als huisdier. Houd er wel rekening mee dat deze insecten niet heel oud worden. Sommige eendagsvliegen leven enkele uren tot maximaal twee weken. De huisvlieg wordt als volwassen exemplaar 16-30 dagen oud, de bromvlieg houdt het een stukje langer uit.

Vliegen brengen het grootste gedeelte van hun leven als larve door. Het larvestadium duurt tussen de twee weken tot enkele maanden. Omdat vliegen niet oud worden zul je ermee moeten kweken (voortplanten) om ervoor te zorgen dat er altijd weer een nieuw huisdier is. Gelukkig gaat dit kweken bij vliegen vrij eenvoudig.

De grootste vliegensoort

Het is leuk om een huisdier te hebben die een beetje groter is, zodat je hem op je hand kunt houden. De grootste vliegensoort is de Gauromydas heros. Deze vlieg bereikt een lengte van 6 cm en met gespreide vleugels een spanwijdte van 10 cm. De soort komt van oorsprong in Bolivia en Brazilië voor.

Vliegen die steken of bijten

Het is niet zo prettig om een huisdier te hebben dat je steekt of bijt. De volgende vliegensoorten doen dit:

  • De stalvlieg of steekvlieg
  • Dazen (paardenvlieg)

De intelligentie van vliegen

Zijn vliegen domme insecten? Dat hangt een beetje van de soort af. Fruitvliegen hebben hersenen met 100.000 zenuwcellen. Bij mensen is dit ruim 1 miljoen keer zoveel. In 2008 werd een Zwitsers wetenschappelijk onderzoek met vliegen uitgevoerd. Ze wisten steeds slimmere vliegen te kweken. Wat bleek? Hoe slimmer een vlieg, hoe korter de levensverwachting. Dit komt omdat de hersens van de vlieg al snel 25% van de totale energie vragen.

Wil je een vlieg als huisdier dan kun je dus beter voor een wat dommer exemplaar gaan, die leeft langer.

Vlieg als huisdier: de huisvesting

Wil je een vlieg als huisdier houden dan heb je allereerst een goede huisvesting nodig. Je kunt een vlieg niet in een traliekooi houden, je huisdier ontsnapt binnen enkele seconden. Daar hoeft hij geen Houdini (de boeienkoning) voor te zijn. Een terrarium voor amfibieën en reptielen is niet aan te raden. Insecten kunnen door de kleinste naden en kieren kruipen.

Wat je nodig hebt is een insectenterrarium. Deze is voorzien van fijnmazig gaas ter ventilatie, vliegen kunnen hier niet doorheen. Zelfs de kleinste fruitvliegjes kunnen niet ontsnappen. Je kunt ook voor een insecten kweeknet gaan, ook de ideale huisvesting voor meerdere vliegen.

Inrichting van het vliegen terrarium

Voor de inrichting van het vliegen terrarium hoef je niet moeilijk te doen. Je huisdier heeft geen speelgoed nodig maar wel wat schuilplekjes. Dit creëer je met terrarium decoratie, maar dingen zoals een eierdoosje en een keukenrol of wc-rolletje zijn ook prima. Verder wat takjes zodat de vlieg kan rusten.

Wil je vliegen ook in de winter houden en kweken dan moet de omgevingstemperatuur goed zijn. Zet het vliegenterrarium in een verwarmde kamer. Is dit niet mogelijk, zorg dan voor terrarium verwarming.

Voedsel van de vlieg

Wat eten vliegen? Dat hangt er vanaf welke vliegensoort je als huisdier houdt. Huisvliegen of kamervliegen eten bijna alles wat de mens ook nuttigt. Fruitvliegjes hebben gistend fruit nodig. De meeste soorten bromvliegen waaronder ook de vleesvlieger leven van nectar en dood of levend organisch materiaal. Je zou bijvoorbeeld wat rauw vlees kunnen geven.

Sommige vliegen leven van plantensappen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij rouwvliegjes en de witte vlieg. Wil je dit soort vliegen als huisdier houden dan heb je bepaalde soorten levende planten als voedsel nodig.

Vliegen kweken

Het is natuurlijk apart om een vlieg als huisdier te hebben maar hij zal niet lang leven. Daarom is vliegen kweken de perfecte methode om weer voor een nieuw huisdier te zorgen. Wil je vliegen kweken dan heb je hier aparte potjes of glazen bakjes voor nodig. Doe hier een voedingsbodem in. Bekijk goed welke vliegensoort je hebt, afhankelijk hiervan heb je een voedingsbodem van vlees, gistend fruit of iets anders nodig.

Je kunt het beste de potjes met voedingsbodem en al in het vliegenterrarium zetten. De vliegen zullen hier zelf eitjes in leggen. Haal de potjes weer uit het terrarium. Op deze manier kun je de eitjes zien uitkomen en de larven (maden) verzorgen.

Kan een vlieg horen, ruiken of zien?

Met zo’n klein en bijzonder huisdier wil je natuurlijk weten wat hij allemaal kan. Kan een vlieg horen? Helaas, de meeste insecten kunnen niet horen. Je kunt dus gerust tegen je vlieg schreeuwen, hij zal er niet van onder de indruk zijn. Dat geschreeuw kan overigens een luchtstroom veroorzaken, hier is de vlieg wel gevoelig voor.

Kan een vlieg ruiken? Ja, deze insecten kunnen ontzettend goed ruiken. Dat is ook wel nodig want met hun reukorgaan vinden ze vanaf grote afstand hun voedsel. De vlieg zal helaas niet onder de indruk zijn van je nieuwe parfum, tenzij je wat rottend afval over je lichaam uitsmeert.

Kan een vlieg zien? Vliegen hebben twee facetogen. Elk oog bestaat uit heel veel lenzen. Hierdoor kan de vlieg ontzettend veel zien, en ook nog van alle kanten. Dans dus gerust wat rondjes om de vlieg heen, hij blijft je volgen zonder zijn kop te bewegen.

Levende vliegen kopen

Wie een vlieg als huisdier gaat houden kan het beste deze insecten kopen. Vang ze niet in de vrije natuur want je weet nooit welke ziekten ze met zich meedragen. Levende insecten koop je bij een reptielenspeciaalzaak. Tegenwoordig kun je ze ook online bestellen, maar dit hangt een beetje van de soort af. Niet alle insecten worden levend bezorgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven