Verdwaalde postduif: deze actie moet je ondernemen

Kom je een verdwaalde postduif tegen? Geen paniek, je kunt deze vogel goed helpen. Allereerst is het belangrijk om de postduif op te vangen en tijdelijk te verzorgen. Daarnaast maak je een melding van de gevonden duif. Zo is de kans groter dat de verdwaalde postduif bij zijn oorspronkelijke eigenaar terechtkomt.

Dit is een postduif

Een postduif (Nederlands) of reisduif (Vlaams) stamt van de rotsduif af. De postduif is gefokt voor het overbrengen van boodschappen. Duivenpost heeft ons eeuwenlang geholpen om belangrijke informatie te verspreiden.

[do_widget id=custom_html-51]

Het is niet zo dat postduiven heen en weer vliegen. De postduif moet altijd vanuit zijn standplaats naar een ander gebied worden meegenomen. Wanneer de duif in dit gebied wordt losgelaten zal hij vanzelf terug naar huis vliegen. Tegenwoordig worden postduiven voor wedstrijden en wedvluchten gehouden.

Zo kan een postduif verdwalen

Je kunt je afvragen hoe een postduif de weg naar huis terugvindt. Wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit maar mogelijk maken duiven gebruik van geuren. Elk gebied heeft zijn specifieke geur. In zijn hersenen slaat de duif een soort geurkaart op. Ook maken duiven gebruik van opvallende herkenningspunten in het landschap. Denk hierbij aan steden en rivieren. Daarnaast navigeren ze door de stand van de zon en magnetische velden rond de aarde.

Wanneer je dit allemaal leest lijkt het onmogelijk dat een postduif kan verdwalen. Toch gebeurt dit af en toe. Een ongetrainde of jonge duif kan de weg kwijtraken. Deze duiven mogen dan ook nooit worden ingezet voor wedstrijden.

Eigenaar is verhuisd

Wanneer een duivenmelker of de eigenaar verhuist dan is het heel lastig om de postduiven mee te verhuizen. Zelfs na wekenlange opsluiting in de nieuwe duiventil probeert de duif na loslating naar de oude woning te vliegen. Als gevolg hiervan kan de vogel verdwalen.

Verdwaalde postduif vangen

Hoe weet je of het om een verdwaalde postduif gaat? Allereerst is een postduif altijd geringd. Heeft de duif geen voetring dan gaat het om een wilde duif oftewel stadsduif. Deze duif kun je gewoon laten zitten. Een geringde duif in je tuin of op het balkon is op zich niet vreemd. Deze vogels moeten tussendoor uitrusten. Wanneer je de vogel twee dagen achter elkaar spot dan is het duidelijk dat hij niet verder trekt.

Wees er eerst zeker van dat er geen duivenmelker in de buurt zit. Heeft iemand een duiventil, vraag dan eerst of de bewuste duif van de persoon in kwestie is. Wanneer dit niet het geval is dan kun je de verdwaalde postduif vangen.

Naar vogel vangkooi

Sommige duiven laten zich makkelijk vangen, gewoon door ze met voedsel te lokken en met de hand beet te pakken. Een andere methode is gebruikmaken van een doos, houten stok en sterke draad. Zet de doos met de opening naar boven op de grond en leg hier een bakje voer onder. Plaats de houten stok onder de doos en laat de rand van de doos hierop steunen. Zo kan de duif onder de doos komen. Bevestig een lang touw aan de stok en ga op een afstand zitten wachten. Zodra de duif onder de doos zit trek je aan het touw waardoor de val dichtklapt.

Soms kun je de verdwaalde postduif vangen door wat voedsel op je vensterbank te strooien. Zat het raam open en plaats een bakje voedsel in het zicht binnenshuis. Er is altijd een kans dat de postduif naar binnen komt.

Een gevonden postduif melden

Bij een jonge en onervaren duif is het belangrijk om de kweker of eigenaar te vinden. Dit dier vindt zijn weg niet terug naar huis. Ook volwassen postduiven kunnen door desoriëntatie of ziekte verdwaald raken.

Nederlandse postduiven zijn geregistreerd in een databank. Ga naar duivensportbond.nl en vul het jaartal en nummer en dat je op het ringetje ziet staan. Wanneer de postduif geregistreerd staat dan ontvang je een telefoonnummer van de eigenaar.

Buitenlandse duif gevonden

Het is best mogelijk dat je een buitenlandse postduif hebt gevonden. Op de voetring vind je dan het opschrift BE of BELG. Gaat het om een Duitse postduif dan vind je de opdruk DV, gevolgd door een serie cijfers. Een postduif uit Polen heeft het opschrift PL of RP, Denemarken laat juist ‘Dan’ zien. Postduiven uit Noorwegen zijn moeilijk te achterhalen omdat ze daar geen eigendomsbewijs bij de ringen uitgeven.

Dan heb je nog buitenlandse duiven uit Frankrijk met opschrift FR, Engeland met opschrift GB of Slowakije met opschrift SK. Ook andere landen gebruiken een soortgelijke afkorting.

Wil je een buitenlandse postduif melden en is deze afkomstig van België dan kan dit via kbdb.be. Een Duitse duif meld je via de website brieftaube.de. Bonden uit andere landen vind je zeer eenvoudig via Google.

Postduif verzorgen

Je hebt een verdwaalde postduif gevangen en deze eventueel gemeld. Nu is het wachten tot de eigenaar hem opkomt halen. Wat moet je met de postduif in de tussentijd doen? Je kunt hem zelf verzorgen. Wil je dit niet dan breng je hem naar een vogelopvangcentrum of iemand die er wel voor wil zorgen.

Duiven hebben een niet al te grote huisvesting nodig. Wanneer je hem tijdelijk verzorgt houd je hem in een ruime kooi. Geef duivenvoer te eten maar wanneer je een ander zaadmengsel hebt liggen is dit ook prima. Duiven eten veel verschillende soorten voer.

Bekijk duivenvoer

Eigenaar wil de postduif niet meer hebben

Het probleem met getrainde postduiven is dat ze snel spierweefsel verliezen. Wanneer de postduif al enkele dagen van huis is dan gaat het spierweefsel vrij snel weg. Hierdoor wil de eigenaar de vogels soms niet meer terug hebben. Je krijgt dan een opmerking als ‘laat hem maar vliegen, hij komt wel thuis’ terwijl de verdwaalde postduif helemaal niet weet hoe hij thuis moet komen.

Je kunt de postduif natuurlijk ook zelf houden of hem aan iemand anders geven. Wat heb je nodig om duiven te houden? Je hebt een duivenhok nodig, voer, etensbakken en natuurlijk voldoende liefde en aandacht.

Schuiven naar boven