Veranderlijke boktor in huis

De veranderlijke boktor kan in huis soms overlast veroorzaken. De vrouwtjes leggen eitjes in boomstronken of gezaagd hout. Via haardhout of onbewerkte houten planken komen de larven binnenshuis terecht. Hierbij tasten ze het hout aan waarin ze zitten. Gelukkig zullen de volwassen exemplaren zelden eitjes in houten constructies of meubels leggen, dus de schade binnenshuis valt wel mee.

De veranderlijke boktor herkennen

Het probleem met de veranderlijke boktor is dat hij in verschillende kleurslagen voorkomt. Hierdoor wordt deze keversoort al snel met een andere soort verward. De meeste veranderlijke boktorren zijn geelgroen van kleur. Je hebt er echter ook met een blauwzwart of een rood dekschild.

[do_widget id=custom_html-66]

Je kunt de veranderlijke boktor herkennen aan zijn twee antennes die naar achter staan gericht. De antennes zijn net zo lang als het lichaam zelf, maar soms nog wel langer. De totale lengte van deze boktor bedraagt 8 tot 14 mm. Het lichaam is langwerpig van vorm. Deze kevers kunnen vliegen, de vleugels zitten verstopt onder de dekschilden.

Is de veranderlijke boktor schadelijk?

Soms wordt gedacht dat de veranderlijke boktor schadelijk is maar dit valt echt wel mee. Binnenshuis zal hij geen schade aanrichten. Neem je per ongeluk de larven van deze boktor via haardhout of ander hout mee naar binnen, dan zal dit geen groot probleem vormen. De larven doen zich alleen tegoed aan het hout waarin ze zitten.

De volwassen exemplaren komen via openstaande ramen en deuren de woning binnen. Ze leggen geen eitjes in het hout van meubels, trappen of constructies. De eitjes worden alleen gelegd in hout waar een bast omheen zit.

Let op met de boomstamtafel

Sommige mensen hebben een boomstamtafel in de woning staan. Dit is een meubelstuk waar de verraderlijke boktor de eitjes in kan leggen. Dit komt omdat de bast nog om het hout heen zit. Ditzelfde geldt ook voor het boomstam krukje.

Om te voorkomen dat de veranderlijke boktor de eitjes in dit soort meubels legt, zul je het hout moeten behandelen. Hierbij breng je een laagje over het gehele meubelstuk aan. Op deze manier kan het vrouwtje moeilijk de eitjes in het hout leggen.

Van eitje tot volwassen boktor

Na het paren gaat het vrouwtje op zoek naar geschikt hout. Hierbij heeft het vrouwtje een voorkeur voor boomstronken of afgestorven bomen. Ook gezaagd hout is geschikt, maar alleen wanneer er een bast omheen zit. De eitjes worden in meerdere spleten van de bast gelegd. Gezaagd of onbewerkte hout dat al lange tijd buiten ligt bevat vaak veel eitjes en larven.

Na het uitkomen van de eitjes knagen de larven zich een weg naar binnen. Hierbij graven ze vlak onder de boomschors gangetjes. Wanneer ze eenmaal gaan verpoppen dan dringen ze wat dieper naar binnen. Hierdoor zijn ze onbereikbaar voor vijanden.

[do_widget id=custom_html-61]

Binnen in de pop verandert de larve langzaam in een veranderlijke boktor. Wanneer de pop uitkomt dan maakt hij een uitvliegopening naar buiten toe. Deze opening is ovaal van vorm. Van ei tot volwassen veranderlijke boktor duurt ongeveer 22-24 maanden. Volwassen torren vliegen altijd in juni, juli of augustus uit.

Voedsel van de larven en de volwassen exemplaren

De larven leven van het hout en eten verder niets anders. Een volwassen boktor drinkt alleen water maar eet verder niets. Volwassen exemplaren leven niet zo lang, ze brengen de grootste tijd van hun leven als larve door.

Veranderlijke boktor bestrijden

De veranderlijke boktor bestrijden is vrij makkelijk. Je hoeft alleen maar het aangetaste hout uit de woning te halen. In veel gevallen gaat het om open haardhout, maar het kan ook dat je onbewerkt hout mee naar binnen hebt genomen. Heb je een boomstamtafeltje of -krukje, kijk dan goed of hier de larven van de veranderlijke boktor in zitten. Is dit het geval dan zul je dit ook uit de woning moeten halen.

Kom je ergens volwassen boktorren tegen dan kun je deze vangen en buiten neerzetten of met de stofzuiger verwijderen.

Behandeling van boomstam meubilair

Een boomstammen tafeltje of krukje dat vol met larven zit hoef je natuurlijk niet weg te gooien. Je kunt dit meubelstuk laten behandelen tegen boktor. Ook kun je dit zelf doen, hier zijn verschillende middelen voor.

De eerste methode is een middel op basis van Permethrin. Dit is een biocide dat het zenuwstelsel van insecten aantast. Hiermee dood je de larven van de veranderlijke boktor. Permethrin werkt niet altijd effectief, je moet dit dus goed toepassen.

Bekijk boktor bestrijdingsmiddelen

Omdat de larven van de veranderlijke boktor zich aan het oppervlak bevinden kun je ook met petroleum werken. Smeer het aangetaste hout met petroleum in. Een praktisch huismiddel dat goed tegen de veranderlijke boktor werkt maar niet wanneer je last hebt van andere houtborende insecten.

Extreme warmte of kou kan de larven ook doden. Bijvoorbeeld het hout verhitten waarbij de kern gedurende 30 minuten een temperatuur van 50-70° moet hebben. Helaas kan dit ook tot schade van de boomstam er leiden. Je kunt het meubelstuk ook gedurende twee weken invriezen. De kern moet minimaal -20 °C bereiken.

Boktor laten bestrijden

Lukt het niet om de veranderlijke boktor uit je boomstam meubilair te krijgen? Dan zou je nog voor een professionele ongediertebestrijder kunnen gaan. Deze kan het meubelstuk bij gassen waardoor alle larven worden gedood. Ook heeft de ongediertebestrijder vaak sterkere middelen om larven te doden.

Helaas hangen er wel hoge kosten aan veranderlijke boktor laten bestrijden. Een eenvoudige bestrijding kost tussen de € 90 en € 150. Moet je de hele woning tegen boktor of houtworm laten behandelen dan ben je misschien wel 500 tot € 1500 kwijt.

Schuiven naar boven