Varaan terrarium

Een varaan als huisdier, hartstikke interessante reptielen. Op zoek naar een mooi varaan terrarium? Het terrarium moet zeker 2 tot 4 keer zo groot zijn als de lengte van het dier. Daarom ga je voor een ruim verblijf. Hier vind je het perfecte varaanterrarium, geschikt voor onder andere de Afrikaanse steppenvaraan, stekelstaartvaraan of een van de andere soorten.

Terrarium voor steppevaraan of stekelstaartvaraan

Opvallend is dat de steppevaraan en de stekelstaartvaraan het vaakst worden gehouden. De steppevaraan is een hagedis die tot wel 120 cm lang kan worden. Hij heeft een omgevingstemperatuur van 25 °C tot 35 °C nodig. De stekelstaartvaraan behoort tot de dwergvaranen en wordt 60-70 cm lang. Deze heeft een omgevingstemperatuur van 28 °C tot 40 °C nodig.

Een steppevaraan terrarium moet dus groter zijn dan een stekelstaartvaraan terrarium. Om je te helpen vind je hier advies met betrekking tot de afmeting van het varaan terrarium.

  • Stekelstaartvaraan terrarium: minimaal 140 x 65 cm met een hoogte van 70 cm
  • Steppevaraan terrarium: minimaal 180 x 90 cm met een hoogte van 80 cm

Inrichting van het terrarium

Een varaan in een terrarium houden is de beste huisvesting. Deze dieren horen namelijk niet in een knaagdierenkooi thuis. De terrarium inrichting verdient wel wat aandacht. Zorg voor een aantal platte en grote stenen, plaats er minimaal één onder de warmtelamp. Zo kan de varaan zijn lichaam opwarmen. Gebruik kurkschors of stukjes boomstam om verschuilplaatsen te creëren. Planten kun je ook als inrichting gebruiken, maar houd er rekening mee dat de varaan deze vroeg of laat kapot graaft.

Varanen graven heel wat af, zet daarom alles goed vast. Zeer belangrijk is de warmtelamp, let hierbij op de juiste temperatuur in het varaanterrarium. Indien de juiste temperatuur niet bereikt wordt kun je eventueel gebruikmaken van een extra warmtemat. Besteed ook aandacht aan de bodembedekking. Het beste kun je voor een mengsel van potgrond, metselzand en tuinturf gaan. Om te voorkomen dat de bodembedekking instort door het graven voeg je hier wat stro of hooi aan toe.

Varaan terrarium kopen

Een varaan kopen? Die vind je bij de reptielen dierenspeciaalzaak, maar ook via bijvoorbeeld Marktplaats vind je kwekers. Een steppevaraan kost rond de € 60, voor een stekelstaartvaraan betaal je gemiddeld € 150. Prijzen kunnen natuurlijk afwijken. Naast een varaan kopen heb je natuurlijk een terrarium nodig. De prijs van een varaan terrarium varieert van € 300 voor een klein model tot € 800 voor een groot exemplaar.

Houd er rekening mee dat je ook nog de inrichting moet kopen. Belangrijke zaken zoals een warmtelamp, aankleding, bodembedekking, varaan voer en natuurlijk een waterbakje. Een klein terrarium met een lengte van 60 cm is verkrijgbaar vanaf € 300. Dit terrarium is alleen geschikt voor kleine varanen of als tijdelijke huisvesting, in veel gevallen zul je toch voor een groter verblijf moeten gaan. Bestel het varaan terrarium online en laat het bij je thuisbezorgen, wel zo makkelijk.

Schuiven naar boven