Vachtmijt kat herkennen en behandelen

Vachtmijt bij de kat, het komt regelmatig voor. De vacht van het dier ziet er dof uit en er zijn veel schilfers aanwezig. Sommige katten hebben ernstige symptomen terwijl het in andere gevallen helemaal niet opvalt. Vachtmijt bij de kat herkennen is niet altijd gemakkelijk, daarom vind je in dit artikel informatie hierover. Natuurlijk lees je ook meer over de behandeling.

Over de vachtmijt

De naam zegt het eigenlijk al, vachtmijten zijn parasieten die zich in de vacht van het dier bevinden. Er zijn verschillende soorten mijten, deze hebben allemaal een spinachtig uiterlijk. Dat kan ook wel kloppen want mijten behoren tot de spinachtigen.

De Cheyletiella mijt is de meest voorkomende soort bij katten, honden, konijnen, cavia’s en andere dieren. Deze mijt wordt ook wel schilfermijt genoemd omdat hij schilfers veroorzaakt. Naast bovenstaande zijn er nog andere vachtmijten. Eigenlijk is het zo dat elke vachtmijt weer de voorkeur heeft voor een ander diersoort. Bij de kat kom je Cheyletiella blakei tegen. In totaal zijn er 440 soorten vachtmijten van de superfamilie Cheyletidae bekend.

Het leven van deze parasieten

Vachtmijt bij kat herkennen is één ding, maar je moet ook weten hoe deze parasieten leven. Deze mijten brengen namelijk hun hele leven op hetzelfde dier door. Af en toe verplaatsen ze zich naar een ander dier, dit is alleen mogelijk bij huid op huidcontact. Bijvoorbeeld twee katten die hun kopjes langs elkaar wrijven.

De voortplanting van de mijten vindt in de vacht van de kat plaats. Het vrouwtje legt de eitjes in de vacht, deze blijven aan de haren kleven. De mijten leven in de bovenste huidlaag waar ze ook gangetjes graven.

Vachtmijt kat herkennen

Het is belangrijk om vachtmijt bij de kat te herkennen. Deze mijten gaan namelijk niet vanzelf weg. Zonder behandeling krijgt de kat steeds meer last van jeuk en ontstaan er krabwondjes met mogelijke infecties. Van ellende gaat de kat minder eten, iets dat bij katten tot orgaanschade kan leiden.

Hoe kun je vachtmijt bij de kat herkennen? Het probleem met vachtmijten is dat ze zeer klein zijn, je ziet ze nauwelijks met het blote oog. Daar komt ook nog eens bij dat ze goed verborgen in de vacht zitten. Toch zijn er een aantal symptomen waaraan je vachtmijt bij de kat te herkennen is:

  • Schilfers in de vacht of op de huid
  • Jeuk en veel krabben
  • Kleine wondjes op de huid
  • Kale plekken
  • Een doffe vacht
  • Minder eetlust

Let op want niet alle symptomen hoeven tegelijkertijd voor te komen. In het begin merk je er nog weinig van, later ontstaan er schilfers en jeuk. Opvallend is ook de doffe vacht waarbij het lijkt alsof het dier flink in de rui is.

Natuurproduct
Essentiële ingrediënten
Toepasbaar bij vachtmijten


Vachtmijt in huis: de oorzaak

Je hebt vachtmijt in huis, hoe komt dit hier terecht? Feitelijk is het je kat of ander huisdier dat vachtmijt mee naar huis brengt. In veel gevallen is de kat met een andere kat in contact geweest (huidcontact). Op deze manier kunnen vachtmijten zich makkelijk verspreiden. Houd er ook rekening mee dat vachtmijt bij de kat over kan gaan op andere dieren zoals honden en konijnen. Zelfs mensen kunnen besmet raken met vachtmijt.

Dat een ander dier of de mens besmet is met de vachtmijt van de kat wil niet zeggen dat er ook klachten ontstaan. Zoals je eerder hebt kunnen lezen hebben de meeste vachtmijten een voorkeur voor een bepaalde diersoort.

Het probleem voorkomen

Kun je vachtmijt voorkomen? Alleen wanneer je de kat uit de buurt houdt van besmette katten. Heb je een kat die veel buiten komt dan is dit vrijwel niet te controleren. Bij een binnenkat kun je dit wel in de gaten houden.

Er zijn geen middelen om vachtmijt te voorkomen. Vlooien en teken kun je preventief bestrijden (voorkomen) met een goed bestrijdingsmiddel. Helaas werken deze middelen niet tegen vachtmijt. Het is dus bijna niet te doen om vachtmijt te voorkomen, tenzij je het dier continu binnen houdt. Hierbij mag hij ook niet in aanraking komen met dieren die buitenkomen. Gelukkig komt vachtmijt bij de kat niet zo heel vaak voor en kun je het dier met een gerust hart op pad te laten gaan. Ook is vachtmijt goed te behandelen.

Vachtmijt kat behandelen

Let op want als mens kun je ook besmet raken met vachtmijt van de kat. Je krijgt dan rode jeukende bultjes, vaak zie je die op de armen en romp zitten. Omdat de katten vachtmijt niet zo van mensen houdt zullen de klachten uiteindelijk weer verdwijnen. Alleen wanneer de klachten aan blijven houden of erger worden is het beter om even langs de huisarts te gaan.

Vachtmijt behandelen is belangrijk, anders blijven de klachten aanwezig. Vaak wordt bij vachtmijt kat Stronghold ingezet. Dit is een middel dat de volwassenmijten doodt. De eitjes blijven wel leven maar wanneer deze eenmaal uitkomen dan gaan de jonge mijten ook dood.

Stronghold is redelijk veilig in gebruik en is ook geschikt voor drachtige en zogende katten. Het wordt overigens ook bij honden met vachtmijt toegepast. Soms wordt er gebruik gemaakt van injecties met Ivomectine, maar dit is een intensieve behandeling. De injecties moeten namelijk gedurende drie weken wekelijks worden herhaald.

Anti-parasitaire shampoo of druppels

Wil je geen behandeling bij de dierenarts uit laten voeren, dan zou je ook voor een antiparasitaire shampoo of druppels kunnen gaan. Dit middel werkt goed tegen vlooien, teken, mijten en luizen. Het is geschikt voor katten en honden vanaf drie maanden oud.


Let op want met deze middelen dood je alleen de volwassen vachtmijten. Dit betekent dat je de behandeling mogelijk meerdere keren moet herhalen, al helemaal wanneer je voor de shampoo kiest. Over het algemeen werken deze middelen goed. Blijven vachtmijten aanwezig, dan kun je toch beter even langs de dierenarts gaan. Daar hebben ze vaak sterkere middelen waardoor de kat effectief van vachtmijt afkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven