Trauma na hondenbeet

Het zal je maar overkomen: gebeten door een hond. Trauma na een hondenbeet komt regelmatig voor. Niet alleen bij mensen maar ook bij dieren. Je ziet namelijk met regelmaat dat vooral kleine hondjes die gebeten worden angstig worden voor grotere honden. Last van een trauma na hondenbeet? Ontdek wat je moet doen.

Dit verstaan we onder een trauma

Een trauma na hondenbeet, wat wordt hier eigenlijk onder verstaan? Een trauma ontstaat na een heftige of schokkende gebeurtenis. Bijvoorbeeld brand, een verkeersongeval maar ook na een hondenbeet. Feitelijk kun je de gebeurtenis niet goed verwerken waardoor je ermee rond blijft lopen.

De kenmerken van een trauma na hondenbeet zijn heel divers. Je kunt last krijgen van nachtmerries, angst, relatieproblemen, prikkelbaarheid maar ook lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld een versnelde ademhaling of hartslag, buikpijn of andere klachten.

Aanbieding: honden muilkorven

Trauma na hondenbeet bij de mens

Zowel mensen als dieren kunnen getraumatiseerd raken na een hondenbeet. Omdat de klachten maar ook de behandeling verschilt, bespreek ik ze allebei apart. Je bent als mens gebeten door een hond. In veel gevallen gebeurt dit onverwacht. Bijvoorbeeld omdat een hond over straat rent en je aanvalt. Of omdat jouw hond met een ander in gevecht was, je ertussen sprong en hierdoor gebeten bent.

Een hondenbeet ontstaat soms ook doordat je het terrein van de hond betreedt. Daarnaast worden veel mensen door hun eigen hond gebeten. Soms heeft dit met opvoeding te maken, maar er kan ook sprake zijn van gedragsproblemen of lichamelijke problemen van de hond.

Wat moet je doen wanneer je een trauma na een hondenbeet ervaart? Soms is er sprake van letselschade na een hondenbeet. Het gaat hier om lichamelijk letsel maar ook psychische klachten. Bedenk dat de eigenaar van de hond altijd aansprakelijk is voor geleden schade. Schadevergoeding gaat over de materiële en immateriële schade.

Behandeling van traumatische ervaring

Loop je met een trauma na een hondenbeet rond, dan kun je dit eventueel laten behandelen. Vraag de huisarts om advies. Wie vergoedt de kosten voor deze behandeling? Vaak gebeurt dit vanuit de zorgverzekering. Je hebt in veel gevallen ook recht op schadevergoeding, maar dit geldt alleen wanneer je door andermans hond bent gebeten.

Bekijk wond ontsmettingsmiddelen

Trauma naar hondenbeet bij een dier

Een hond, kat, paard of konijn wordt door een (andere) hond gebeten. Het zal niet de eerste keer zijn dat dit soort dieren angstig wordt voor andere honden. Hoe ga je hiermee om? Is het dier lichamelijk gewond, dan laat je dit natuurlijk door de dierenarts behandelen.

Emotionele schade komt helaas vaker voor. Het kost heel veel tijd om het dier weer vertrouwen te geven in (andere) honden. Soms is hier hulp van een deskundige bij nodig.

Is je huisdier door een andere hond gebeten? Ook dan is de eigenaar van die hond aansprakelijk voor de schade die ontstaan is. Je moet bijvoorbeeld dierenartskosten maken, maar het kan ook dat je huisdier in therapie moet.

Verzekering hondenbeet, hoe zit dat ook alweer?

De eigenaar van een hond is niet verplicht om een speciale verzekering af te sluiten. Schade die een hond aanricht valt onder de WA-verzekering van de eigenaar. Veel hondenbezitters hebben een WA-verzekering. Bij schade zal de verzekering uitkeren, maar dit kan soms wel tot problemen leiden. Bijvoorbeeld omdat de verzekeraar 100% zekerheid wil over de situatie. Soms worden verzekeraars opgelicht en klopt het verhaal niet. Daarom zul je in veel gevallen de hele situatie goed moeten schetsen.

Wat gebeurt er wanneer de eigenaar van de bijtende hond geen WA-verzekering heeft? Dan moet de geleden schade uit eigen zak vergoed worden. Dit kan flink in de kosten lopen! Daarom is het altijd aan te raden om een WA-verzekering af te sluiten. Dit geldt al helemaal wanneer je huisdieren of kinderen hebt.

Wie is er nu echt aansprakelijk bij een hondenbeet?

Een trauma na een hondenbeet is nooit prettig, dit moet soms behandeld worden. Er kan onenigheid ontstaan over de aansprakelijkheid. Wie is er nu echt aansprakelijk bij een hondenbeet? Stel dat er een inbreker binnenkomt en je hond valt aan. Helemaal terecht, zul je denken. De hond verdedigt huis en haard, dit had de inbreker kunnen verwachten. Is de inbreker dan zelf aansprakelijk voor geleden schade?

Dat hangt ervan af of je op dat moment thuis was. Was alleen de hond thuis, dan had je niet kunnen voorkomen dat de hond zou aanvallen. Was je wel thuis en voelde jij je zwaar bedreigd door de inbreker, dan had je uit verdediging de hond op hem af kunnen sturen. In deze situaties is de inbreker zelf aansprakelijk. Maar er zijn ook situaties waarbij de hondeneigenaar aansprakelijk is, bijvoorbeeld wanneer er geen noodsituatie was en je de hond toch hebt laten bijten.

Hoogte schadevergoeding na hondenbeet

Heb je recht op smartengeld na een hondenbeet? Dat hangt dus van de situatie af. Hoe hoog is deze schadevergoeding? Dat is heel verschillend. Het is uiteindelijk de rechter die hierover oordeelt. De advocaat of jurist kijkt naar de kosten die gemaakt zijn naar aanleiding van het letsel. Maar ook of er sprake is van een trauma na de hondenbeet (emotionele schade).

Wat ook meetelt zijn de gemiste inkomsten die ontstaan na de hondenbeet. Bijvoorbeeld de ondernemer die een maand lang niet kan werken. Iemand die in loondienst werkt krijgt 70% ziektegeld, hierbij is het financiële verlies minder groot. De hoogte van de schadevergoeding kan dus per situatie heel erg verschillen.

Schuiven naar boven