Top 5 beste waakhonden

Heb jij al een waakhond in huis of op het erf? Geschikt voor bewaking van de woning, bedrijfspand of bedrijventerrein. Sommige honden zijn perfecte bewakers, anderen maken er een potje van. Bekijk in dit artikel de top 5 beste waakhonden. Ik geef ook wat meer uitleg over het karakter en de verzorging.

1. Bullmastiff

Dit is absoluut de topper onder de waakhonden. De bullmastiff wordt namelijk heel veel als bewaker ingezet. Deze hond komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en is ontstaan vanuit een kruising tussen de Engelse bulldog en de mastiff. Nu begrijp je ook waar die naam vandaan komt.

[do_widget id=custom_html-44]

De bullmastiff is zeker niet bang aangelegd. Hij werd gefokt als beschermhond van de jachtopziener. Doordat hij later werd gekruist met bloedronden ontwikkelde hij ook een zeer goed reukvermogen.

Deze waakhond groeit vooral in het eerste levensjaar enorm hard. Hier moet je rekening mee houden, want de belasting op de botten mag niet te groot zijn. Een volwassen bullmastiff bereikt een schofthoogte van 61 tot 68,5 cm. Mannetjes worden wat groter dan vrouwtjes. Het volwassen gewicht ligt tussen de 40 en 60 kg.

Binnenshuis is dit een rustige hond. Hij wordt dan ook veel als gezinshond gehouden, iets dat prima kan. Wanneer je met de bullmastiff gaat wandelen dan zal je merken dat hij nog al opgewonden en soms zelfs agressief naar andere honden kan reageren. Dit zie je vooral bij reuen. Dit ras heeft een natuurlijke aanleg voor waken. Ze zijn sterk en erg trouw naar hun gezin. Vanwege het uiterlijk schrikt de bullmastiff ook wel af.

2. Rottweiler

Ondanks dat dit ras zeker tot de beste waakhonden behoort kom je hem niet meer zo vaak tegen als vroeger. Zonde, want de rottweiler is zeer geschikt voor het bewaken van woningen, panden en terreinen. Niet alleen vanwege zijn uiterlijk -hij ziet er dreigend uit-, maar ook vanwege zijn karakter.

Zoals de naam al doet vermoeden komt dit ras oorspronkelijk uit Duitsland. Hij is waarschijnlijk afkomstig van de Griekse hond molos. Al in de Romeinse tijd werd de rottweiler ingezet als waakhond, vechthond maar ook om vee op te drijven. Het waken zit deze hond dus erg in het bloed.

De rottweiler wordt tussen de 56 en 68 cm groot met een gewicht variërend van 42-50 kg. Het gaat hier om een echte werkhond; intelligent, multifunctioneel inzetbaar en ook nog eens een leuke familiehond. Hij moet hierbij wel aan zijn beweging toekomen, voldoende uitdaging is ook belangrijk. Krijgt hij dat niet dan zal hij gedragsproblemen ontwikkelen of misschien agressief worden.

Naar hondenvoer voor rashonden

3. Dobermann Pinscher

Ook weer de beste waakhond uit Duitsland, dit keer de Dobermann pinscher. Je noemt wel ook wel gewoon de Dobermann. Hij is vernoemd naar de allereerste fokker Karl Friedrich Louis Dobermann. Deze man was een deurwaarder en wilde graag een werkhond die hem kon beschermen. Hij kruiste meerdere rassen met elkaar waaronder de Duitse pinscher en de rottweiler.

Dit zie je dan ook in het karakter terug. De Dobermann pinscher is net zo snel als een terriër of Duitse pinscher. Aan de andere kant heeft hij de kracht van de rottweiler. De kleur is waarschijnlijk afkomstig van Black-and-tan terriërs.

Deze hond wordt 61 tot wel 72 cm groot. Het gewicht ligt tussen de 27 en 34 kg. Reutjes zijn groter en zwaarder dan de teefjes. Hij kan goed met kinderen overweg, is intelligent en gehoorzaam. De Dobermann heeft veel energie en voelt zich behoorlijk zelfverzekerd. Hij kan ook met andere honden overweg, maar dan wel onder toezicht.

Het is een zeer goede waakhond die erg naar zijn baas gericht is. Hierdoor is hij van nature al geneigd om huis en haard te bewaken en te verdedigen. Net als veel andere waakhonden heeft hij geen goede reputatie. Een en ander hangt van de opvoeding af, als mens ben je hier zelf verantwoordelijk voor.

4. Duitse herder

Een zeer actieve, loyale en goede waakhond. De Duitse herder is een echte kuddebeschermer en zal ook zijn gezin en het terrein beschermen. Duitse herders worden vanwege hun sterke drang om te beschermen ook veel ingezet als politiehond. Hiermee concurreert de Duitse herder met de Mechelse herder.

Dit ras heeft een kenmerkende bouw, de achterhand loopt wat naar onderen toe. Nadeel is dat Duitse herders vaker last krijgen van HD. Deze herdershond weegt tussen de 22 en 40 kg. Reuen worden tussen de 60 en 70 cm groot. Teefjes blijven met een schofthoogte van 55-63 cm wat kleiner.

Een Duitse herder is zelfverzekerd, goedaardig en evenwichtig. Afhankelijk van de opvoeding en ervaring kan een Duitse herder soms wat zenuwachtig overkomen. Dit is in veel gevallen schijn, houd er wel rekening mee dat hij dominant kan zijn. Duitse herders zijn trouw aan hun baas.

5. Rhodesian Ridgeback

De laatste onder de top vijf beste waakhonden is de Rhodesian Ridgeback. Je noemt hem ook wel de pronkrug of de leeuwhond. Zijn uiterlijk is kenmerkend: boven op de rug groeit een streepharen tegen de groeirichting in. Dit ras is intelligent en waardig. Tegenover vreemden houdt hij zich afstandig.

[do_widget id=custom_html-29]

De Rhodesian Ridgeback heeft een groot uithoudingsvermogen en kan hierdoor lange tijd meehelpen bij de jacht. Dat is ook waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren, dit ras komt namelijk uit Afrika. Later bleek dat deze honden ook zeer geschikt waren voor bescherming van de woning, het erf en het aanwezige vee. Vanwege zijn kracht en voorkomen schrikt deze zeker als waakhond af.

Dit hondenras bereikt een schofthoogte van 61 tot ongeveer 69 cm. De kleur zit altijd tussen lichtrood en roodtarwe in.

Conclusie top 5 beste waakhonden

Dat waren ze, de top 5 beste waakhonden. Wat niet wil zeggen dat andere hondenrassen minder waaks zijn. Vooral kleine rassen zijn zeer fel in het bewaken van de woning en hun gezin. Bovenstaande waakhonden kunnen indringers makkelijk verjagen of afschrikken. Dat is precies waarom je een waakhond wil nemen.

Schuiven naar boven