Top 10 mooiste dieren

Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is het mooiste dier van het land? Of beter gezegd: de mooiste ter wereld. Vooral vogels, vissen en insecten kunnen ontzettend met kleuren en patronen pronken. Maar er zijn ook wat zoogdieren die tot de top 10 mooiste dieren ter wereld behoren.

Waarom dieren soms zo mooi zijn

Vraag jij je ook af waarom sommige dieren felle kleuren of opvallende patronen hebben? Dit heeft verschillende redenen. Binnen de dierenwereld heerst er continu een concurrentiestrijd. Mannetjes moeten vrouwtjes zien te imponeren. Sommige diersoorten vechten het uit, terwijl anderen juist voor uiterlijk vertoon gaan. Wie het mooist en kleurrijkste is die wint het vrouwtje.

[do_widget id=custom_html-65]

Sommige kleuren of patronen zijn ook ter verdediging bedoeld. Bijvoorbeeld het rode lieveheersbeestje, veel dieren weten dat ze van rode prooien af moeten blijven. De dagpauwoog (vlinder) heeft een patroon van ogen op zijn vleugels om aanvallers af te schrikken. De aanvaller denk namelijk dat hij recht in de ogen van een groot dier kijkt. Snel door naar de top 10 mooiste dieren.

1. De ijsvogel met zijn blauwe kleur

Een opvallende verschijning is de ijsvogel. Een opvallend vogeltje in blauwe en oranje kleuren. Dat is ook wat hem zo ontzettend mooi maakt, want de blauwe en oranje kleuren vormen een sterk contrast. Hij heeft een korte staart maar wel een lange snavel. Deze viseter komt in het noorden van Europa voor waaronder ook Nederland en België. Toch leven de meeste ijsvogels in tropische gebieden.

2. Zwarte panter

Hij is gevaarlijk mooi, de zwarte panter. Zijn donkere vacht is de perfecte camouflage tijdens de nachtelijke uren. Het enige dat opvalt zijn de oranjebruine ogen die je doordringend aan kunnen kijken. Veel mensen vinden dat de zwarte panter iets mysterieus heeft. Feitelijk gaat het hier niet om een diersoort maar om een kleurvariant. Vrijwel alle luipaarden oftewel panters kunnen zwart geboren worden, hoewel dit weinig voorkomt. Hoe dan ook, de zwarte panter is een prachtige verschijning.

3. Pauw pauw ik ben mooier dan jou

Heb je vroeger wel eens naar een pauw staan roepen “Pauw pauw ik ben mooier dan jou”? In de hoop dat de mannelijke pauw zijn veren toondn. Zodra hij dit ziet val je helemaal in zwijm want het is gewoon prachtig. De pauw beschikt over een lange sleep van ongeveer 150 gekleurde veren. De veren bevatten aan de uiteinden een ‘oog’, een mooi gekleurd patroon.

In het vroege voorjaar draait de haan (mannelijke pauw) zijn rug naar het vrouwtje en zet zijn sluier op. Het vrouwtje moet om het mannetje heen lopen om de veren te zien. Wanneer het vrouwtje tevreden is over de kleuren en het patroon dan kunnen ze gaan paren.

4. Dagpauwoog en nachtpauwoog

Het idee van de pauwenveren kom je ook tegen bij de dagpauwoog en de nachtpauwoog. Dit zijn twee vlindersoorten met een bijzondere aftekening op de vleugels. De dagpauwoog is zeer kleurrijk en heeft opvallend rode vleugels. Aan de puntjes van de vier vleugels bevindt zich een aftekening kan een oogvlek.

De nachtpauwoog is iets minder opvallend maar nog steeds mooi gekleurd. Zijn vleugels bestaan uit witte, gele en roze kleuren. De oogvlekken bevinden zich niet op de uiteinden van de vleugels maar ergens in het midden. Omdat de nachtpauwoog alleen ‘s nachts actief is kom je hem weinig tegen. De dagpauwoog zie je overdag van april tot oktober vliegen. Wanneer je hem ziet begrijp je wel waarom hij tot de top 10 mooiste dieren behoort.

Bezoek de dieren webshop

5. De zwaan met zijn sierlijke hals

Overal in Nederland kom je zwanen tegen. Op het land zijn ze niet zo sierlijk maar in het water juist dubbel zoveel. Zwanen hebben een mooie witte kleur met een oranje snavel en een zwarte aftekening op de kop. Wat de zwaan tot de mooiste dieren maakt is de lange hals. Wanneer twee zwanen tegenover elkaar staan met de snavels tegen elkaar dan ontstaat er een hartvorm.

Naast de witte zwaan heb je ook de zwarte zwaan. Met dezelfde lange hals alleen met zwarte beveel iedereen. De snavel is opvallend rood en vormt hierdoor een mooi contrast met de rest van het lichaam. Zwanen zijn naar verhouding vrij zwaar. Hierdoor kunnen ze moeilijk opstijgen, dit ziet dan ook vrij klungelig uit.

6. Papegaaivis, een bontgekleurde vis

Is er een papegaai of een vis? De papegaaivis behoort tot de baarsachtigen. Opvallend is zijn bek die aan een papegaaiensnavel doet denken. Daarnaast vallen de kleuren ook ontzettend op. Afhankelijk van de lichtinval heeft de papegaaivis telkens een andere kleur. De paarsgroene kleur wordt door de meeste mensen als het mooist gezien.

Helaas zwemt de papegaaivis niet voor onze kust maar moet je naar tropische wateren reizen. Wel wordt deze vis als aquariumvis gehouden. Houd er wel rekening mee dat hij vrij prijzig is.

7. Kameleon die van kleur verschiet

De kameleon behoort niet alleen tot de top 10 mooiste dieren, hij is ook nog eens heel apart om te zien. Het gaat hier om een reptiel dat zich langzaam voortbeweegt. Hij heeft een beetje gekke ogen en ook zijn mond ziet er wat vreemd uit. De kleur van de kameleon is nog wel het meest opvallend.

Door verandering in de omgeving, emotionele reactie of temperatuurverschillen verandert de kameleon van kleur. Hierdoor gaat hij helemaal op in zijn omgeving. Het dier kan hierbij prachtige kleuren of patronen aannemen. Hoe een kameleon van kleur verandert? Dit doet hij door speciale pigmentcellen aan te sturen. Binnen enkele seconden kan de kameleon op zijn omgeving reageren.

8. Paradijsvogel

Wanneer je de benaming paradijsvogel ziet dan zegt dit eigenlijk al genoeg. De paradijsvogel mag niet ontbreken in de lijst mooiste dieren ter wereld. Dit komt omdat hij een bontgekleurde lange staart heeft. Afhankelijk van de soort is deze staart in verschillende tinten blauw, geel met wit of rood met zwart. Ook andere kleurencombinaties komen voor.

Uiteraard is het lichaam van de paradijsvogel ook prachtig gekleurd. Vanwege zijn lange staart kan deze vogel niet zo goed vliegen, maar dat schijnt hem niet te hinderen. Helaas, het is niet toegestaan om de paradijsvogel als huisdier te houden. Gelukkig zijn er genoeg andere prachtige vogels die je wel in huis mag nemen.

9. Bengaal, een bijna wilde kat

De Bengaal wordt ook wel een designerkat genoemd. Het gaat hier om een kruising tussen een wilde kat en een huiskat. Pas sinds 1999 is de Bengaal officieel erkend. Het is lastig om met dit ras te fokken, het wild bloed moet er namelijk zoveel mogelijk in blijven. Hierdoor zijn katers die uit deze combinaties geboren worden onvruchtbaar.

Wat is er zo mooi aan de Bengaal? Deze verschijning heeft het uiterlijk van een kleine wilde tijger. Een roodbruine vacht, donkere tijgervlekken en een wild uiterlijk. Maar dan wel met de bouw van een huiskat.

10. Afghaanse windhond

Er zijn heel wat mooie hondenrassen maar de Afghaanse windhond spant toch wel de kroon. Wanneer je deze sierlijke hond ziet lopen moet je gewoon even stil blijven staan. Deze hond heeft een slank uiterlijk, sierlijke lange poten en een prachtig gevormde snuit. Het meest opvallend is de lange beharing aan de buik, poot en aan oren.

Haal je een Afghaanse windhond in huis dan moet je rekening houden met de intensieve verzorging van de vacht. Daarnaast heeft hij een terughoudend en een zelfstandig karakter. Aan de andere kant is hij waardig en trouw.

Dat waren ze, de top 10 mooiste dieren die je kunt bedenken. Natuurlijk zijn er nog veel meer prachtige dieren maar je moet ergens een grens trekken.

Schuiven naar boven