Top 10 bedreigde diersoorten

Ruim 2000 dieren zijn met uitsterven bedreigd. Vaak komt dit door menselijk handelen, bijvoorbeeld de jacht of het kappen van bossen. Dit gebeurt niet alleen in tropische gebieden, ook in Nederland hebben we een aantal bedreigde diersoorten. Dit zijn onder andere de otter, de velduil en het damhert. Laten we eens gaan kijken naar de top 10 bedreigde diersoorten wereldwijd.

1. Tijger

Vroeger kwamen tijgers in grote delen van de wereld voor. In ieder geval in Azië, India, het oosten van Turkije en zelfs in Rusland. Het aantal tijgers is de afgelopen decennia enorm afgenomen. Geschat wordt dat er wereldwijd nog maar 3500 tot 4000 tijgers rondlopen. Dat is ontzettend weinig.

[do_widget id=custom_html-2]

Dat ze zo snel verdwijnen heeft alles met de mens te maken. Er zijn vooral in Azië veel stropers actief. Ze gebruiken onderdelen van de tijger om dure medicatie van te maken. Daarnaast wordt de tijger bedreigd doordat zijn leefomgeving verdwijnt. Om te kunnen jagen hebben tijgers een uitgestrekt gebied nodig. Tegenwoordig is dit nog maar moeilijk te vinden want huizen, boerderijen en wegen breken de natuur af.

2. Neushoorn

Dit prachtig dier kom je helaas in de lijst op 10 bedreigde diersoorten tegen. Vroeger leefde hij in heel Zuidoost-Azië en Zuid-Afrika, tegenwoordig kom je hem nog maar in kleine gebieden tegen. Stropers doden de neushoorn massaal. Dit heeft alles met de waardevolle volle neushoorn te maken. In China denken ze dat dit horen genezende krachten heeft. Geschat wordt dat er wereldwijd nog maar 30.000 neushoorns in het wild leven. Dit is 70% minder dan in de jaren ‘80 van de vorige eeuw.

Het is schrikbarend om te zien hoe de illegale jacht op deze zoogdieren in Zuid-Afrika gewoon doorgaat. Ondanks stichtingen die de neushoorn proberen te beschermen. De mens is dus de grootste bedreiging van de neushoorn.

3. IJsbeer

Op de Noordpool leven ijsberen. Door vervuiling en de jacht verdwijnen ijsberen langzaam. De grootste oorzaak is misschien wel smeltend zee-ijs. Hierdoor kunnen ijsberen niet meer jagen en zich voortplanten. Dat zee-ijs zo snel smelt heeft met klimaatveranderingen te maken. Ook nu weer heeft de mens bijgedragen aan dit soort klimaatveranderingen.

Dit is echt iets om je zorgen over te maken. Verwacht wordt dat over ongeveer 50 jaar de gehele Noordpool in de zomer ijsvrij is. Dit betekent het einde van de ijsbeer. De WWF probeert de ijsbeer te redden door speciale ijsbeergebieden te creëren. Mensen mogen hier niet in de buurt komen en er geldt hier een strengere milieuwetgeving.

4. Olifant

Het is om verdrietig van te worden maar ook de olifant staat in de top 10 bedreigde diersoorten. Ze leven oorspronkelijk in Azië en Afrika, maar waarschijnlijk ken je olifanten uit de dierentuin. In het wild leven nog maar 450.000 olifanten. Ze worden vooral bedreigd door mensen, waarbij ze gedood worden vanwege hun slagtanden (ivoor). Door het verdwijnen van leefgebied kunnen olifanten zich ook steeds moeilijker redden.

Gelukkig zijn er wereldwijd veel stichtingen en mensen actief om de olifant te redden. Dit doen ze door conflicten tussen mensen en olifanten te vermijden. Maar ook door voor een betere leefomgeving te zorgen.

5. Luipaard

Je kent de luipaard misschien wel als panter, want zo wordt hij ook wel genoemd. Een grote en slanke katachtige die in grote delen van Afrika en Azië leeft. Ook de luipaard behoort tot de bedreigde diersoorten. Jagers doden de luipaard vanwege zijn huid. Hier worden dure bontjassen van gemaakt. Natuurlijk is de stroperij verboden maar vooral in Afrika gaan ze hier gewoon mee door. Dit heeft gedeeltelijk met armoede in dit soort landen te maken.

Roofdieren moeten blijven bestaan. Zouden ze verdwijnen dan komen er teveel grazers bij. Die miljoenen grazers kunnen de hele natuur in korte tijd vernielen. Naast het gewone luipaard is ook de sneeuwluipaard een bedreigde diersoort. Deze leeft voornamelijk in de bergen in Centraal Azië.

Bekijk luipaard woonaccessoires

6. Europese bizon

Wist je dat er vroeger heel wat Europese bizons in de Ardennen leefden? Toen mensen op ze gingen jagen zijn ze uit het wild verdwenen. Tegenwoordig kom je ze voornamelijk nog in de Poolse bossen tegen. Dit dier is heel belangrijk want ze zorgen voor opgeruimde bossen. Middels een fokprogramma wordt geprobeerd om de Europese bizon terug in Oost-Europa en Centraal-Europa te krijgen. Je zult hem dus niet in Nederland gaan tegenkomen.

7. Dolfijn

Ken je Flipper nog? Dit was een populaire televisieserie rondom een dolfijn, voor het eerst uitgezonden in 1964. Het gaat hier om een zeer intelligent zoogdier. Ja je leest het goed, dolfijnen zijn zoogdieren! Ze leven in grote oceanen overal ter wereld. Helaas raken de oceanen steeds meer vervuild. Dit is te danken aan de mens. Ook klimaatverandering komt het leefgebied van de dolfijn niet ten goede.

Als laatste raken veel dolfijnen verstrikt in vissersnetten. Omdat een dolfijn af en toe naar boven moet komen om adem te halen kan hij uiteindelijk stikken wanneer hij niet snel wordt losgemaakt. Dolfijnen zijn belangrijk omdat ze vissen en plankton eten maar ook het voedsel zijn van haaien. Hierbij zorgen ze dus voor een goede balans in de oceanen.

8. Gorilla

Wereldwijd leven er tussen de 100.000 en 200.000 gorilla’s. Dit zijn dieren die tot de Afrikaanse mensapen behoren. Een zeer bekende gorilla is Bokito die sinds 2005 in Diergaarde Blijdorp (Rotterdam) woont. Bokito kwam in het nieuws toen hij wist ontsnappen en een trouwe bezoeker aanviel. Wist je dat gorilla’s ruim 98,3% van hun DNA met mensen delen? Hiermee vertonen ze dus veel gelijkenissen met mensen.

Door ontbossing, klimaatverandering en stroperij is de gorilla een ernstig bedreigde diersoort. Jaarlijks wordt er 13 miljoen hectare aan bos gekapt. Je kunt je voorstellen dat gorilla’s hierdoor steeds minder leefruimte krijgen.

9. Zeeschildpad

Ze zijn prachtig en bewegen zich elegant voort: zeeschildpadden. Ze komen in warmere zeeën en oceanen voor. Helaas zie je de zeeschildpad ook in de top 10 bedreigde diersoorten voorbij komen. Dit heeft alles met vervuiling en klimaatverandering te maken. Vooral plastic dat in de zee verdwijnt komt in de maag van de zeeschildpad terecht. Door het plastic denkt de zeeschildpad dat hij geen honger meer heeft. Hij eet te weinig en zal uiteindelijk sterven.

Denk dus goed na voordat je een plastic zakje of iets anders op straat gooit. Zelfs wanneer je verder van de zee woont kan de wind het plastic mee naar zee nemen. Door stroming komt het uiteindelijk bij de zeeschildpad terecht.

[do_widget id=custom_html-25]

10. Wilde kat

Er lopen heel wat katten op straat rond. In veel gevallen betreft het hier de huiskat maar wist je dat het ook om een wilde kat kan gaan? Deze katten leven in bosranden, halfwoestijnen, loofbossen en op steppen en savannen. In Nederland maar ook in België zijn er wilde katten aangetroffen. De wilde kat herken je aan zijn donkergrijze tot lichtgele vacht met een licht-patroon. De staart is altijd geringd.

Helaas staat de wilde kat op de lijst met bedreigde diersoorten. Dit komt door verstedelijking waarbij het natuurlijk leefgebied verdwijnt. Nog een bedreiging is de kruising met huiskatten. Wanneer een wilde kat en een huiskat zich voortplanten dan ontstaan er hybriden katten. Is het vrouwtje de wilde kat, dan worden er in het wild hybriden katten geboren. Dit vormt een bedreiging voor het voortbestaan van de wilde kat.

Schuiven naar boven