Tennisballen voor honden: deze moet je kopen

Vaak wordt gezegd dat tennisballen slecht zijn voor honden. Terwijl ze hier juist ontzettend graag mee spelen. In dit artikel lees je hoe goed of slecht een tennisbal is. Maar ook welke bal je voor de hond moet kopen.

Honden zijn gek op ballen

Hoe kan het toch dat honden zo dol zijn op ballen en alles wat rolt? Dat heeft met het jachtinstinct te maken. Bij het aanraken van een bal rolt deze verder, dat wakkert het instinct aan. Dat sommige ballen ook lekker zijn om op te kauwen of een piepje laten klinken, dat maakt het er alleen maar leuker op.

Hoe beter een bal stuitert, hoe uitdagender de jacht voor de hond. Tennisballen stuiteren goed, hebben de juiste afmeting en zijn voor het dier makkelijk vast te pakken.

Is een tennisbal goed voor een hond?

Menig dierenliefhebber zal je vertellen dat tennisballen slecht voor honden zijn. Is dit waarheid of een mythe?

Een tennisbal veroorzaakt slijtage aan de tanden. Dat is een waarheid. Wanneer de hond met een flosstouw speelt of op een tak knaagt dan slijten de tanden ook. Het is dus niet zo dat alleen tennisballen die slijtage veroorzaken. Wanneer de hond hier niet te lang achter elkaar mee speelt dan valt het met die slijtage echt wel mee.

Geen schadelijke stoffen

Soms wordt gezegd dat tennisballen schadelijke stoffen bevatten. Zo zou er in de buitenste laag steenwol, ijzer of glasvezel zitten. Dat klopt niet, de buitenste laag bestaat uit een soort wol. Wel kan er makkelijk zand, steentjes of houtvezel tussen de vezels blijven kleven. Het zijn juist die zandkorrels of houtvezel die voor slijtage aan de tanden zorgen.

Tennisballen voor honden: veel steviger

Geef niet zomaar de eerste de beste tennisbal aan je hond. Al helemaal niet wanneer het een pup of jong dier betreft. Jonge honden bijten graag dingen kapot. Wanneer ze de tennisbal uiteen scheuren kunnen er kleine stukjes in de maag terechtkomen. Uiteindelijk kan dit tot verstopping leiden.

Speciale tennisballen voor honden zijn steviger. Maar dan moet je wel de juiste ballen kopen, want die hele goedkope zijn net zo slecht.

Niet stuiterende tennisbal

Het klinkt vreemd om een niet stuiterende tennisbal te kopen want het is juist dat stuiteren wat honden zo leuk vinden. Maar wanneer deze speciale bal niet stuitert is hij zwaarder en steviger. Dit betekent dat de hond hem niet makkelijk kapot krijgt.

Bekijk tennisballen voor honden

Kijk eens naar de ballen in kleur, die zijn vaak steviger.

De piepende bal

Een tennisbal voor honden met een piepje. Er is bijna geen hond die dit niet leuk vindt. Hoe kan het toch dat het piepje in de bal zo aantrekt? Ook dat heeft weer met het jachtinstinct te maken. De prooi piept uit angst of verdediging, dan moet de hond wel zijn aandacht erbij houden.

Wees wel voorzichtig met piepende ballen. Sommige exemplaren hebben een zeer dunne buitenkant. Dit is makkelijk door de hond kapot te bijten. Het zal niet de eerste keer gebeuren dat de hond stukjes tennisbal of zelfs het piepend onderdeel inslikt. Je kunt je voorstellen dat dit tot ernstige verstoppingen leidt.

Naar piepende tennisballen

Laat je hond alleen onder toezicht met de tennisbal spelen. Maak er samen een spelletje van of geef de bal af en toe als beloning. Ga je van huis weg? Ruim al het risicovolle speelgoed op. Geef in plaats daarvan een lekkere kluif, daar kan je hond zich ook heel goed mee amuseren.

De juiste afmeting kopen

De standaard honden tennisbal heeft een doorsnede van 6 cm. Voor grote honden heb je de grote tennisballen met een doorsnede van 13 cm. Je hebt zelfs de mega ballen van 22 cm. Die laatste is meer bedoeld als mini speelbal voor de grootste hondenrassen.

Heb je een klein hondenras in huis? Dan moet je een naar verhouding kleinere tennisbal kopen. Dit staat ook wel bekend als de mini tennisbal.

Dit is waarom een hond apporteert

Je gooit een tennisbal weg en de hond rent er achteraan. Dat is het jachtinstinct. Maar veel honden brengen de bal naar je terug, dit noem je apporteren. Waarom apporteert een hond? Dit is vanuit vroeger aangeleerd. Honden werden voornamelijk voor de jacht gebruikt waarbij ze het aangeschoten wild moesten ophalen. Sommige hondenrassen hebben dit instinct sterk in zich.

Dit zijn apporterende honden:

  • Golden retriever
  • Labrador retriever
  • Flatcoated retriever
  • Cheasapeake Bay retriever
  • Curly coated retriever

Daarnaast zijn er nog andere rassen die dit een beetje in zich hebben. Bovendien is het apporteren ook aan te leren. Houd er wel rekening mee dat niet elk ras even goed is in apporteren. Zo zal een border colie liever willen drijven dan apporteren en een Foxterriër steekt liever zijn neus in een konijnenhol.

Schuiven naar boven