Tea tree olie bij oorontsteking hond

Een oorontsteking bij de hond kan incidenteel zijn, maar soms gaat het om een chronische ontsteking. De oorzaak voor een oorontsteking ligt in een allergie, aanleg maar ook de bouw van de hond. Vaak is het lastig om deze ontsteking te bestrijden. Helpt tea tree olie bij een oorontsteking? Soms wel, maar je moet weten hoe je dit spul op de juiste manier gebruikt.

Oorzaak van een oorontsteking

Honden met lange en hangende oren zijn bevattelijker voor het krijgen van een oorontsteking. Dit komt omdat er weinig lucht bij de oren kan. Hierdoor krijgen bacteriën meer kans om zich te ontwikkelen.

[do_widget id=custom_html-68]

Sommige honden hebben een onderliggende allergie. Bijvoorbeeld een voedselallergie, hierdoor is het immuunsysteem in de war. Honden kunnen ook allergisch zijn voor schimmels, huisstofmijt of graspollen (hooikoorts). Opvallend is dat dit soort honden vaker last krijgt van een chronische oorontsteking.

Daarnaast kan de bouw of een afwijking in het oor een rol spelen. Niet altijd is de oorzaak van een oorontsteking bij de hond te achterhalen. Let op want de hond kan ook last hebben van oormijt. De symptomen hiervan lijken op die van een oorontsteking maar de oorzaak is geheel anders.

Herken een ontsteking aan het oor tijdig

Wanneer je een oorontsteking niet behandelt dan ontstaan er steeds meer klachten. In ernstige gevallen kan er zelfs gehoorschade ontstaan. Het is dus ontzettend belangrijk dat je een oorontsteking bij de hond zo snel mogelijk herkent. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:

  • Veel aan het oor krabben
  • Met de kop schudden
  • Kop schuin houden
  • Veel oorsmeer
  • Stank uit het oor
  • Roodheid in of rond het oor
  • Soms bloederige korstjes

Tea tree olie bij oorontsteking hond

Een oorontsteking kun je door de dierenarts laten behandelen. Afhankelijk van de oorzaak krijg je dan een middel dat bacteriën doodt. Er zijn ook oorreinigers of oordruppels verkrijgbaar die je zelf toe kunt passen. Veel hondeneigenaren gebruiken tea tree olie bij een oorontsteking. Voordat je met het middel aan de slag gaat moet je eerst weten wat tea tree olie exact is. Je kunt het namelijk niet zomaar overal voor gebruiken.

Dit is tea tree olie

Tea tree olie wordt gewonnen uit de bladeren van de theeboom. Deze groenblijvende boom is terug te vinden in Australië. De olie heeft een gele tot groene kleur. Het bevat verschillende stoffen met specifieke eigenschappen. Zo is bekend dat tea tree olie schimmeldodend werkt. Het wordt ook veel ingezet bij wratten, verkoudheid, luchtweginfecties en acne.

Deze olie wordt als etherische olie gezien en heeft een kamferachtige geur. Tea tree olie behoort tot de traditionele en alternatieve geneesmiddelen. Naast bovenstaande toepassingen is het ook geschikt voor het doden van schurft, bacteriën, en schimmels in het algemeen. Houd er rekening mee dat het hier niet om een goedgekeurd medicijn gaat.

Bekijk tea tree olie

Oorontsteking hond met deze olie behandelen

Bij een oorontsteking raakt het oor geïrriteerd en maakt meer oorsmeer aan. Het is belangrijk om overtollige oorsmeer te verwijderen. Dit doe je met een olie zoals olijfolie of zonnebloemolie. Wanneer je enkele druppeltjes in het oor doet dan weekt dit het oorsmeer los.

Je kunt deze olie vermengen met enkele druppels tea tree olie. De werkzame stoffen in de tea tree olie werken antibacterieel en schimmeldodend. De kans dat je hiermee de oorontsteking oplost is reëel. Wees er wel op bedacht dat de oorontsteking even goed aan kan blijven houden. Ook is er een kleine kans op extra irritatie.

De gevolgen van tea tree olie

Een oorontsteking bij de hond met tea tree olie behandelen kan zeker werken. Helaas heeft dit product soms ook nadelige effecten. Sommige honden zijn erg gevoelig voor de bestanddelen van deze olie. Bij het toedienen van hoge doseringen (in het oor of op de huid) kunnen er spiertrillingen, zwakte of Iethargie ontstaan. Dit laatste is een ziekelijke slaapziekte die zich kenmerkt door dufheid.

De klachten blijven gedurende 2-3 dagen aanhouden. In zeldzame gevallen zijn er honden of katten overleden aan de gevolgen van overmatig gebruik van tea tree olie. Wees dus zeker voorzichtig met dit spul!

Een veilige dosering toepassen

Het is niet direct te zeggen wat een veilige dosering tea tree olie is. Aangeraden wordt om niet meer dan 2-3 druppels per oor te gebruiken. Het gaat hier om een dagelijkse dosering. Gebruik het product niet langer dan vijf dagen achter elkaar. Wanneer de klachten dan nog steeds niet weg zijn is het beter om met de hond naar de dierenarts te gaan.

[do_widget id=custom_html-64]

Houd bij het eerste gebruik de hond altijd goed in de gaten. Wanneer je een van bovenstaande symptomen opmerkt is het belangrijk om direct met tea tree olie te stoppen.

Alternatief: kokosolie oorontsteking hond

Is je hond overgevoelig voor tea tree olie? Als alternatief zou je kokosolie kunnen proberen. Verwarm twee eetlepels van deze olie in een pannetje of in de magnetron. Laat de olie vervolgens een beetje afkoelen, hij moet lauwwarm zijn. Doop een doek in de kokosolie en gebruikt het om het oor van de hond schoon te maken. Je kunt de olie ook in het oor druppelen waarbij het oorsmeer loskomt.

Kokosolie heeft niet dezelfde eigenschappen als tea tree olie. Dit betekent dat kokosolie niet bacteriewerend of schimmeldodend werkt. Daarom gebruik je het alleen voor het verwijderen van overtollig oorsmeer.

Schuiven naar boven