Strontvlieg of drekvlieg

De strontvlieg heeft een naam die helemaal niet bij hem past. Hij eet namelijk geen stront of ontlasting. Waarom hij dan toch zo genoemd wordt? Het zijn de larven van de strontvlieg die in mestvlaaien leven. Vandaag lees je alles over de strontvlieg levensduur, voortplanting en nog veel meer.

Effectief

Vliegende insecten spray

Doodt direct strontvliegen en andere vliegende insecten

Maak kennis met de strontvlieg

De strontvlieg dankt zijn naam aan het feit dat hij altijd rondom een mestvlaai zweeft. Vooral koeienvlaaien (koeienmest) zijn bij deze vliegen erg in trek. Wie of wat is de strontvlieg?

De Scathophaga stercoraria, dat is zijn Latijnse naam, behoort tot de familie van de drekvliegen. Hij wordt daarom ook wel drekvlieg genoemd, maar het kan net zo goed om een andere soort gaan. Soms wordt hij gele strontvlieg genoemd, en dit heeft allemaal met zijn uiterlijk te maken.

Strontvlieg herkennen

Deze vlieg is 5-10 mm groot. Opvallend is zijn bruingele tot oranje lichaamskleur. Vrouwtjes zijn minder opvallend en hebben een groene tot grijze kleur. Kenmerkend zijn de rode ogen, die steken echt af bij de rest van het lichaam. Op de pootjes heeft de strontvlieg een zwarte en lange beharing.

Een strontvlieg herkennen is niet zo moeilijk, je hoeft alleen maar een koeienweide in te lopen. Zoek een koeienvla en hier zweven verschillende strontvliegen boven.

Voortplanting van de gele strontvlieg

Volwassen strontvliegen leven niet van mest maar van bloemennectar. Af en toe wordt dit voedsel aangevuld met een insect. Deze vliegen hebben net als veel andere vliegen een zuigsnuit. Op deze manier kunnen ze voedsel vloeibaar maken of opzuigen.

Wanneer de strontvlieg klaar is om te paren dan zoekt hij of zij een mestvlaai op. Het zijn dus zowel mannetjes als vrouwtjes die boven de mestvlaai vliegen. Dit is een belangrijke ontmoetingsplaats tussen mannetje en vrouwtje. De bevruchting vindt op de mestvlaai plaats. Het vrouwtje legt haar eitjes terwijl het mannetje op haar rug zit. Paring en afzetting van de eitjes gebeurt dus tegelijkertijd.

Een mestvlaai is vloeibaar tot erg zacht. De eitjes kunnen zomaar wegzakken waardoor de larven in de eitjes kunnen stikken. Om dit te voorkomen zijn de eitjes voorzien van twee vleugeltjes. Het gaat hier niet om echte vleugeltjes maar uitsteeksels die voorkomen dat de eitjes wegzakken.

Je zou denken dat de larven van de mest leven, maar dat is helemaal niet het geval. De larven doen zich tegoed aan insectenlarven die in de mest voorkomen. De ene larve voedt zich dus met de andere larve.

Strontvlieg op eten, is dat onhygiënisch?

Je ziet een strontvlieg op je eten. De kans is heel groot dat het hier helemaal niet om de strontvlieg oftewel drekvlieg gaat. Waarschijnlijk heb je met de gewone vlieg (huisvlieg) of misschien wel de vleesvlieg te maken. Vliegen spugen op het voedsel om dit vloeibaar te maken, dit is natuurlijk erg vies. Bovendien poepen vliegen op het voedsel. Zie je een vlieg op je eten, dan kun je dit beter weggooien. Dat hoeft niet gelijk het hele bord te zijn, gooi alleen het gedeelte weg waar de vlieg op zat. De rest is echt niet besmet.

Bekijk middelen tegen vliegen

Strontvliegen in de tuin of container

Zie je strontvliegen in de tuin? Dit komt alleen voor wanneer er dierenmest in de tuin ligt, maar dan nog moet het om specifieke mest gaan. Strontvliegen in de container komt nauwelijks voor, tenzij je hier een koeienvlaai in hebt liggen.

Bedenk dus dat strontvliegen in de tuin of strontvliegen in container vaak om andere vliegensoorten gaat. Ook strontvliegen op zolder zal niet voorkomen, of het moet om een verdwaalde vlieg gaan. Zie je strontvliegen op zolder dan gaat het waarschijnlijk om klustervliegen. Deze verzamelen zich in het najaar massaal op zolders of kamers.

Strontvliegen in huis bestrijden is niet nodig

Zoals je hebt kunnen lezen voeden volwassen strontvliegen zich met bloemennectar. Ze zijn dus volkomen onschadelijk en komen echt niet op menselijk voedsel af. Strontvliegen in huis zal dan ook zelden voorkomen. Toch kun je hier last van hebben, bijvoorbeeld wanneer je in een landelijk gebied of in de buurt van een veehouderij woont.

Strontvliegen in huis bestrijden doe je het beste door horren voor de ramen te plaatsen. Hiermee voorkom je dat de strontvlieg naar binnen kan komen. Verder zou je een zak water in de deuropening of boven het openstaande raam kunnen hangen. Door de weerschittering van zonlicht op water raken strontvliegen en andere insecten in de war waardoor ze niet binnen komen.

De strontvlieg versus bromvlieg én huisvlieg

Veel mensen noemen de bromvlieg en de huisvlieg een strontvlieg. Hierdoor lijken strontvliegen vies, maar ze eten niet van mest. Toch zitten ze er tijdens de paring en het eitjes leggen op. Je wil een strontvlieg dus niet op je voedsel hebben, gelukkig eten ze alleen maar bloemennectar of andere insecten.

Waarom worden de bromvlieg en huisvlieg benoemd tot strontvlieg? Omdat zowel de bromvlieg als huisvlieg ontzettend vies zijn. Ze zitten werkelijk overal op, spugen op voedsel, poepen erin en verspreiden ziektekiemen of bacteriën. Ondanks al deze negativiteit zijn veel vliegen wel hartstikke nuttig. Ze rekenen namelijk af met kadavers waardoor de natuur schoon blijft. Zonder vliegen zou alles vol met dode dieren liggen.

Is de gele strontvlieg nuttig? De larven vallen andere vliegenlarven aan. Dit zorgt ervoor dat er een niet al te grote plaag aan hinderlijke vliegen ontstaat. In dat opzicht is de gele strontvlieg nuttig en draagt zijn steentje aan het ecosysteem bij. Denk hier maar eens over na wanneer je binnenkort oog in oog met de gele strontvlieg staat.

Schuiven naar boven