De strontvlieg en de larven

De strontvlieg is helemaal niet zo vies als je denkt: hij leeft niet van mest. Toch zoekt hij (dierlijke) mest wel op. Dit is namelijk bedoeld als voedingsbodem voor de larven. Hoe onhygiënisch is een strontvlieg en kan deze ziekten overbrengen? Laten we eens naar dit onbegrepen insect kijken.

Uiterlijk van de strontvlieg

Voordat je elke vlieg als strontvlieg aanwijst moet je wel weten waar je het over hebt. De strontvlieg noem je ook wel een drekvlieg of mestvlieg. Daarnaast staat hij bekend als de gele strontvlieg en dat is niet zomaar.

Deze vlieg is bruingeel tot oranje van kleur. Vrouwtjes zijn over het algemeen meer groen tot grijs van kleur. De onderzijde van de strontvlieg is voorzien van gele korte beharing. De strontvlieg wordt 5-10 mm lang. Deze soort komt in heel Europa maar ook in Azië en Noord-Amerika voor. Over het algemeen houdt de strontvlieg niet van warmte, daarom tref je hem ook niet in tropische gebieden aan.

Waar de strontvlieg wel leeft zie je hem voornamelijk in tuinen en graslanden, maar ook in de buurt van vee.

Dit eet de strontvlieg

Je zou denken dat een strontvlieg stront eet. Dat is helemaal niet waar! Deze vlieg leeft van bloemennectar, daarom kom je hem dus in tuinen, graslanden en op heidevelden tegen. De strontvlieg is dan ook een belangrijke bloemenverstuiver. Daarnaast eet de strontvlieg af en toe een ander insect.

Waarom wordt de strontvlieg dan door dierlijke mest aangetrokken? Dit is alleen nodig voor de voortplanting. De paring vindt in de buurt van een koeienvlaai of mestvlaai plaats. Het vrouwtje legt haar eitjes op de mest.

De levenscyclus

Wanneer je naar de eitjes van de strontvlieg kijkt dan lijken deze op kleine vliegjes. De eitjes beschikken namelijk over uitsteeksels die op vleugeltjes lijken. Dit is niet bedoeld om de eitjes te laten vliegen, dat zou een beetje raar zijn. De uitsteeksels moeten ervoor zorgen dat eitjes niet in de mest wegzakken en hierdoor verstikken.

De larven die uit de eitjes komen eten niet van de mest. Wel eten ze andere insectenlarven die in de mest leven. Dit zijn voornamelijk vliegenlarven. Hiermee is de strontvlieg larve een nuttige opruimer van andere larven.

Strontvlieg leeftijd (levensduur)

Alle vliegen hebben een bepaalde levensduur. De huisvlieg wordt ongeveer 24 dagen oud en is hiermee de kortst levende vlieg. De strontvlieg wordt wat ouder, gemiddeld bereikt deze een leeftijd tussen de 60 en 90 dagen. Hiermee heeft de strontvlieg een mooie levensduur.

Een vrouwtje legt gemiddeld 150 eitjes. Na enkele dagen komen de eitjes uit. De maden oftewel larven van de strontvlieg worden ongeveer 1 cm groot. Zodra de maden verpoppen duurt het drie dagen voordat er een volwassen vlieg uitkomt.

Is de strontvlieg gevaarlijk?

Ondanks dat de strontvlieg de eitjes in dierlijke mest leggen verspreiden ze zelden ziekten. Dit komt omdat strontvliegen van nectar en andere insecten leven. Ze komen dus niet op menselijk voedsel af. Hierdoor is de strontvlieg niet gevaarlijk voor mensen.

Ondanks dit feit is de mens wel een grote vijand van de strontvlieg. Door gebruik van bestrijdingsmiddelen leven er in dierlijke mest nauwelijks vliegenmaden. Hierdoor hebben de maden van de strontvlieg geen voeding. Bovendien doodt bestrijdingsmiddelen ook de maden van de strontvlieg zelf.

Strontvliegen worden ook door vogels, amfibieën en reptielen gegeten.

Strontvliegen bestrijden

Het is helemaal niet nodig om de strontvlieg te bestrijden. Dit insect is heel belangrijk voor de bestuiving van bloemen. Hiermee houdt de strontvlieg de natuurlijke populatie in stand. Het is dan ook niet aan te raden om strontvliegen te vangen of te doden.

Strontvliegen kunnen wel in de woning terechtkomen. Misschien wist je het nog niet maar de gemiddelde vlieg draagt enkele miljoenen bacteriën met zich mee. Vooral de huisvlieg is een belangrijke verspreider van verschillende ziekten. Heb je last van strontvliegen in huis dan is de kans groot dat ze liever buiten zijn dan in je woning, ze hebben namelijk niks met menselijk voedsel.

Mocht je echt last hebben van aardig wat vliegen, plaats dan een vliegenlamp/ insectenlamp. Zo ben je snel van vervelende strontvliegen maar ook van andere soorten vliegen en muggen af.

🚫 Geen vliegen op je feestje!


Last van dazen

Daar waar strontvliegen zijn kom je ook vaak dazen tegen. Dit insect wordt ook wel de paardenvlieg genoemd. Paardeneigenaren weten hoe gemeen deze dazen kunnen steken. Dazen komen vooral in natuurgebieden met open water voor. Maneges of paardenweides zijn vaak omgeven door deze stekende insecten.

Dazen steken niet alleen paarden maar ook mensen, vaak gewoon door de kleding heen. Gelukkig zijn dazen makkelijk te verjagen of te vangen. Hiervoor gebruik je een speciale dazenval (eventueel met lijm) of een speciale vliegenbal. Hang de val op een centrale plek in de wei, zo kom je snel van dazen af. Let op: deze val werkt niet tegen de strontvlieg.


Strontvlieg in de tuin

Heb je last van strontvliegen in de tuin? Heb je veel bloeiende planten dan is het logisch dat hier ook strontvliegen op afkomen. Maak je hier geen zorgen over, deze vliegen zijn onschuldig. Woon je in de buurt van een veebedrijf (runderen maar soms ook paarden) dan kun je ook last hebben van strontvliegen in je tuin.

In dit laatste geval ligt de oorzaak bij het veebedrijf. Er zijn verschillende methoden om de strontvlieg te weren. Vaak kan dit met natuurlijke middelen zoals lavendel, kruidnagel, basilicum, knoflook of azijn. Dit zijn geuren waar vliegen een hekel aan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven