Spinselmot bestrijden (rupsen en de nachtvlinders)

De spinselmot is een kleine nachtvlinder. De rupsen van deze vlinder staan bekend om de zware spinselnesten, die je tegen boomstammen of tussen takken of struiken tegenkomt. Spinselmot bestrijden kan op verschillende manieren. Kies voor een milieuvriendelijke methode, die je in het voorjaar of juist in het najaar toepast.

Spinselmot/ stippelmot herkennen

Spinselmot wordt ook wel stippelmot (Yponomeutidae) genoemd. Er zijn ruim 700 soorten van bekend, waarvan de meeste in de tropen leven. In de Benelux komen ook een aantal soorten voor. Deze kleine nachtvlinders zijn herkenbaar aan hun witte voorvleugels, met hierop meerdere zwarte stippen. De achtervleugels zijn onopvallend grijsbruin van kleur. De vleugelranden beschikken over sierlijke en lange franjes. De spanwijdte van de vleugels bedraagt ongeveer 2 cm.

Over de rupsen

Het zijn de rupsen van de spinselmot die veel overlast veroorzaken. De rupsen hebben een lichtgele kleur met zwarte stippen. Ze vreten van pruimbomen, sleedoorn, Europese vogelkers, wilgen en kardinaalmuts. Dankzij de grote vraatzucht kan de rups van de spinselmot de waardeplant (bijna) geheel kaal achterlaten.

De rupsen verpoppen gemeenschappelijk. Hierbij bouwen ze een zwaar spinselnest tegen de stam van een boom, of tussen de takken. Het spinselnest kan zich ook aan de voet van een struik of boom bevinden. Tussen mei en juli kunnen honderden waardplanten op deze manier onherkenbaar bedekt zijn met wit en taai spinsel.

Spinselmot bestrijden

De rupsen zijn niet direct schadelijk voor bomen, struiken en gewassen. Een gezonde grote boom zal niet sterven, en de meeste struiken overleven het ook prima. Van jonge plantjes blijven de rupsen over het algemeen af. Nadat de rupsen verpopt zijn verdwijnen ze vanzelf. Toch kan spinselmot bestrijden gewenst zijn, mede door de aanwezigheid van de spinselnesten.

Spinselmot bestrijden kan in het voorjaar, waarbij je de pas uitgekomen rupsen te lijf gaat. In het najaar bestrijden zorgt ervoor dat de nieuwe eitjes het jaar daarop niet uitkomen.

De spinselnesten weghalen

Het probleem met de spinselmot is dat de rupsen veel nesten achterlaten. Wil je op een milieuvriendelijke manier spinselmot bestrijden, dan kun je na het verpoppen de nesten wegknippen. Gooi ze vervolgens in de afvalcontainer. De beste periode om dit te doen is vanaf halverwege juni, de rupsen zijn dan verpopt en uitgekomen. Controleer dit even van tevoren.

Draag handschoenen bij het weghalen van de nesten. Ze kunnen namelijk erg plakkerig zijn. Bovendien zit er ontlasting in de nesten vast.

Pokon Bio Tegen Insecten

Bevinden de rupsen zich in kamerplanten of de moestuin? Probeer ze eerst met de hand weg te krijgen. Meestal zijn het er teveel en ontkom je niet aan spinselmot bestrijden. Pokon Bio Tegen Insecten is een praktisch hulpmiddel. Dit product bestrijdt rupsen, verschillende soorten luizen en spintmijten. Het rekent binnen 24 uur met hinderlijke insecten af.

Het gaat hier om een biologisch middel en hiermee milieuvriendelijk. Spuit op de plekken waar de rupsen overlast geven. Binnen 24 uur zijn de insecten verdwenen. Pokon Bio is geschikt voor kamerplanten en buitenplanten.

Bekijk Pokon Bio

ECOstyle RupsVrij

Spinselmotten bestrijden kan ook heel goed met ECOstyle RupsVrij. Dit is een biologische insecticide en is dus veilig in gebruik. Het product bestaat uit een microgranulaat dat je met water vermengt. Vervolgens met een plantenspuit onder hoge druk op de bladeren van de plant sproeien. De spinselmot rupsen eten van de behandelde blaadjes. De werkzame stoffen zorgen ervoor dat zowel de maag als de darmwand van de rups wordt afgebroken. Hierdoor sterft hij.

Naar ECOstyle RupsVrij

Gebruik dit soort producten alleen wanneer je erg veel overlast van rupsen hebt. Houd er rekening mee dat de meeste planten vraatschade overleven. Dit hangt wel weer van het type plant af, en of het om een jongen of volwassen struik/boom gaat.

Bestrijden met azijn

Een ander methode om stippelmot te bestrijden is met behulp van azijn. Neem drie eetlepels azijn en meng dit in twee liter water. Spuit het mengsel op de plant, waarbij de bladeren goed nat moeten zijn. Het azijnmengsel zorgt ervoor dat de rupsen liever ergens anders gaan zitten.

Welke rupsen zitten in appelbomen?

De volwassen stippelmot legt in mei of juni eitjes in planten. Wanneer de eitjes uitkomen beginnen de rupsen met het eten van de bladeren. Ter bescherming van zichzelf maken ze spinsel. Deze rupsen kom je veel in appelbomen tegen.

Er zijn ook andere vlinders die in appelbomen voor een rupsenplaag kunnen zorgen. Het zijn met name nachtvlinders die de appelboom als waardeplant uitzoeken. Het kan dus best dat je met een andere rups dan die van de stippelmot te maken hebt. De bestrijding blijft echter hetzelfde.

Schuiven naar boven