Soorten kleine vliegjes – herken ze allemaal

Er zijn verschillende soorten kleine vliegjes. Soms tref je ze op je kamerplanten, in de fruitmand of de afvalcontainer aan. Heb je last van kleine vliegjes in huis of in de tuin? In dit artikel een overzicht van de meest voorkomende kleine soorten.

Kleine vliegjes in huis of in de tuin

Het maakt veel verschil of je kleine vliegjes in de woning of juist in de tuin aantreft. Natuurlijk zijn ze in de tuin ook vervelend maar niet direct een gevaar voor de gezondheid. Kleine vliegjes in huis kunnen ziekten verspreiden. Denk hierbij aan het rioolvliegje dat schimmels en bacteriën overbrengt.

In de tuin kunnen verschillende soorten kleine vliegjes ook voor overlast zorgen. Het zijn meestal de larven van deze soorten die plantenwortels aantasten. Hierdoor ziet je moestuin of siertuin er minder mooi uit.

Rioolvliegje

  • Andere benamingen: motmug of aalputmotje
  • Leefgebied: dakgoot, mesthoop, beerput of in afvoerbuizen van sanitaire installaties

Het rioolvliegje is een ongewenste gast die je in en rondom de woning tegen kunt komen. Vooral in afvoerbuizen van toilet en andere sanitaire installaties kan hij zich lange tijd ophouden. De volwassen vliegen leggen hun eitjes in vochtig organisch materiaal of in vervuild water. Hier voeden de larven zich met bacteriën, schimmels en rottende materialen.

Een volwassen rioolvlieg oftewel motmug is makkelijk te herkennen. In rust houdt hij de vleugels gespreid waardoor hij er driehoekig uitziet. De vleugels zijn behaard, ook dit is een belangrijk herkenningspunt. Opvallend is dat deze insecten moeilijk kunnen vliegen, ze maken eerder korte sprongetjes. Dit kleine vliegje bereikt een lichaamslengte van ongeveer 4 mm.

Bestrijding: afvoer en dakgoot goed reinigen waarbij je organisch materiaal verwijdert. Verder de ruimte behandelen met een goede omgevingsspray (bedoeld tegen vlooien maar zeer krachtig tegen rioolvliegjes).

Bekijk omgevingsspray

Fruitvliegje

  • Andere benamingen: bananenvlieg, drosophilidae
  • Leefgebied: overrijp, gistend of rottend fruit, restjes alcohol

Het fruitvliegje is een van de soorten kleine vliegjes die je regelmatig in huis aantreft. Dit insect ruikt overrijp of gistend fruit vanaf grote afstand. Dit trekt de vliegjes massaal aan. De vrouwtjes leggen hun eitjes in het zachte en overrijpe fruit of in rottende plantendelen. De larven doen zich hier tegoed aan waarna ze snel groter worden.

Je kunt het fruitvliegje makkelijk herkennen aan zijn rode ogen. Er zijn verschillende soorten fruitvliegjes, de lichaamslengte varieert daarom van 1-6 mm. Een bekende is de bananenvlieg, deze wordt gebruikt binnen het onderzoek naar genetica.

Bestrijding: fruit en groente goed afdekken of in de koelkast bewaren. Geen restjes alcohol in glazen of flessen laten staan. Een fruitvliegjesval werkt zeer effectief.

[do_widget id=custom_html-40]

Rouwvliegjes

  • Andere benamingen: varenrouwmug
  • Leefgebied: kamerplanten, moestuin en kassen

Zie je een soort kleine vliegjes in je kamerplanten of tuinplanten? Het zou hier zomaar om de varenrouwmug of het rouwvliegje kunnen gaan. Dit insect behoort tot de muggen maar zal niet steken. De volwassen exemplaren leven van bloemenlector. Het vrouwtje legt eitjes in vochtige potgrond van kamerplanten maar ook in kassen of in de grond van de moestuin. De larven vreten van schimmels in de potgrond maar tasten ook de wortels aan.

De varenrouwmug is 2-3 mm groot. Het lichaam is donker van kleur, vooral de zwarte kop is opvallend. Op de uiteinden van de vleugels is een V-teken zichtbaar, maar dan moet je wel goed kijken. De volwassen exemplaren zijn overigens niet schadelijk voor planten.

Bestrijding: potgrond niet te vochtig maken, liever wat droger houden. Eventueel de potgrond geheel verversen. Gele plakkertje zorgt ervoor dat volwassen rouwvliegjes gevangen worden en zich niet voort kunnen planten.

Bekijk gele plakkertjes

Trips

  • Andere benamingen: onweesvliegje, donderbeestje
  • Leefgebied: kamerplanten, tuinplanten en wilde planten

Dit insect behoort tot de orde tripsen, het is dus officieel geen vliegensoort. Trips tref je voornamelijk op tuinplanten en minder vaak op kamerplanten aan. Het gaat hier om een klein en dun insect, de breedte is minder dan 1 mm. Tripsen hebben vleugels maar kunnen niet goed vliegen. Ze laten zich door de wind en thermiek meevoeren. Deze insecten voeden zich met sappen uit plantencellen. Hierbij prikken ze gaatjes in de plant waardoor er vlekken ontstaan.

Wanneer trips massaal aanwezig is dan kan dit voor flinke schade aan de gewassen zorgen. Daarom worden de rupsen ook wel als ongedierte beschouwd. Een trips is in staat om achter een glasplaat te kruipen. Het komt regelmatig voor dat deze insecten in monitoren of televisies aanwezig zijn. Hun schaduw is dan zichtbaar, iets dat erg hinderlijk is.

Bestrijding: luchtvochtigheid in de woonruimte verhogen. Trips behandelen met een speciaal concentraat.

Naar trips bestrijdingsmiddelen

Indische meelmot

  • Andere benamingen: voedselmot of meelmot
  • Leefgebied: vezelrijke producten, voedingsmiddelen, granen

De voedselmot behoort niet tot de verschillende soorten kleine vliegjes, het gaat hier namelijk om een mottensoort. Toch kan dit kleine insect binnenshuis erg hinderlijk zijn. De volwassen vrouwtjes leggen namelijk eitjes in vezelrijke producten. Denk hierbij aan dierenvoer, granen en bloem waaronder brood of crackers, cacao, chips en ander voedsel. De larven spinnen draden (rag) in deze producten.

De Indische meelmot heeft een lichaamslengte van 1 cm. Het achterste gedeelte van de vleugels is bruin, het voorste gedeelte crèmekleurig. In het midden is er een band zichtbaar. De volwassen meelmot leeft van de nectar van bloemen.

Bestrijding: besmette voedingsmiddelen weggooien. Nieuwe voedingsmiddelen goed afdekken. Niks in kartonnen verpakkingen of plastic zakjes bewaren.

Grasvlieg

  • Andere benamingen: Thaumatomyia, halmvlieg
  • Leefgebied: klimop, wingerd, grasland

In Nederland zijn er ruim 14 verschillende soorten grasvliegen bekend, wereldwijd zijn dit er ongeveer 60. Deze behoren allemaal tot de superfamilie Opomyzidae. Hij wordt ten onrechte soms ook wel halmvlieg genoemd terwijl het hier om een totaal andere familie gaat. De grasvlieg is te herkennen aan zijn geel met zwarte strepen. Op de vleugels zijn er donkere vlekken zichtbaar. De ogen van deze soort zijn groen van kleur.

Volwassen grasvliegen voeden zich met nectar van bloemen. In de herfstperiode komen ze samen en zoeken een beschutte plaats om te overwinteren. Vaak is dit in klimop of wingerd dat tegen gevels groeit. Het vrouwtje legt eitjes in de bodem van graslanden en weilanden. De larven doen zich tegoed aan wortelluizen of bladluizen.

Bestrijding: wanneer de grasvlieg binnenshuis voorkomt is het voldoende om de ramen tegen elkaar open te zetten. Hij is onschadelijk voor mens, huisdier of kamerplant. Bestrijding is dan ook niet nodig.

Schuiven naar boven