Sneeuwbengaal – Bengaal kattenras

De sneeuwbengaal maakt onderdeel uit van het Bengaalse kattenras. Het gaat hier om een vachtkleur/vachtpatroon. De sneeuwbengaal is onder te verdelen in drie soorten: seal mink, seal sepia en de seal linx. Wanneer je voor dit type kat gaat is het belangrijk dat je een raszuivere Bengaal kitten aangeschaft. Vanwege de hoge vraag naar deze vachtkleur worden er ook veel kruisingen aangeboden.

Over de Bengaal

De Bengaal is een kattenras dat ontstaan is vanuit de wilde Bengaalse tijgerkat. Dit dier is gekruist met zowel huiskatten als raskatten. Pas in 1999 werd de Bengaal als een raskat erkend. Dit ras is dus helemaal niet zo oud. De eerste generatie van de Bengaal wordt de F1 genoemd. De tweede generatie (F2) heeft een huiskat als vader. Opvallend is dat katers van de tweede en de derde generatie onvruchtbaar zijn.

[do_widget id=custom_html-25]

Uiterlijk van de sneeuwbengaal

Het is bekend dat de Bengaal in verschillende kleuren voorkomt. Standaard is hij geel/oranje van kleur en heeft bruine of zwarte vlekken en strepen op zijn vacht. Hierbij wordt er dus onderscheid gemaakt tussen twee vachtpatronen, gemarmerd of gevlekt. Soms komen er witte vlekken of strepen voor maar dit is niet wenselijk.

De sneeuwbengaal heeft een lichtgekleurde vacht. Er zijn wel vlekken of strepen zichtbaar, dus er is gewoon sprake van een aftekening. De sneeuwbengaal is ontstaan door kruising met andere raskatten. Omdat er drie verschillende soorten sneeuwbengalen zijn vind je ze hieronder allemaal beschreven.

Seal mink bengaal

Deze sneeuwbengaal is gekruist met de Siamees en Burmees. Hij draagt dan ook het gen voor eenmaal Siamees en burmees. De vacht is wit, hierop is een vachtpatroon aanwezig. Bij de geboorte is dit patroon al zichtbaar, hoewel het dan lichter van kleur kan zijn. Een seal mink sneeuwbengaal heeft blauwgroene ogen.

Seal sepia

Bij de seal sepia sneeuwbengaal zijn er twee genen voor de burmees aanwezig. De vacht  is wit en ook nu weer is er een duidelijk vachtpatroon zichtbaar. De ogen zijn niet groen of blauw maar goudkleurig. Bij de geboorte is het patroon in de vacht direct aanwezig.

Seal linx Bengaal

Dan heb je nog de seal linx, deze is juist in het bezit van twee genen voor Siamees. Ook deze kat heeft een witte vacht met een vachtpatroon. Bij de seal linx zijn de ogen altijd blauw van kleur. Het is bekend dat deze kat altijd wit wordt geboren. Het kan ongeveer een jaar duren voordat het patroon helemaal aanwezig is.

Verzorging van de sneeuwbengaal

Op zich heeft de sneeuwbengaal niet veel vachtverzorging nodig. De vacht is kort, je hoeft hem slechts eenmaal per week door te borstelen. Doe dit met een borstel met zachte haren. Wanneer je dit van jongs af aan doet dan vindt de sneeuwbengaal dit ook nog eens prettig.

Bekijk kattenborstels

Je hoeft het dier echt niet maandelijks te wassen. Tweemaal per jaar is meer dan voldoende, soms minder vaak. Was de sneeuwbengaal alleen wanneer dit echt nodig is. Vergeet niet de verzorging van de ogen en de oren. Die zullen niet snel vies zijn maar het is aan te raden om het af en toe wel te controleren en schoon te maken. De nagels hoef je alleen te knippen wanneer je echt noodzakelijk is. Op zich kan de sneeuwbengaal zijn nagels prima zelf bijhouden.

Karakter van deze kat

Het karakter van de sneeuwbengaal is niet anders dan de gewone Bengaal. Deze kat houdt van gezelschap en aandacht. Hij is erg op zijn eigenaar gericht naar niet zo op vreemden. Houd er rekening mee dat hij actief is en graag wil spelen. Vanwege het jachtinstinct wil de sneeuwbengaal op hoge plekken zitten. Zo kan hij prima alles overzien.

Zorg voor een kattenkrabpaal met een hoog plateau. Hiermee voldoe je aan de behoefte om wat hogerop te zitten. Wanneer je dit dier speelgoed geeft dan kan hij zichzelf goed bezighouden. Je kunt hem ook makkelijk alleen thuislaten. De sneeuwbengaal kan met een andere kat of hond samen. Vanwege het sterke jachtinstinct moet je hem zeker niet alleen laten met prooidieren.

Sneeuwbengaal en erfelijke aandoeningen

Bij de sneeuwbengaal komen een aantal erfelijke aandoeningen voor. Dit geldt overigens ook voor de Bengaal met een andere vachtkleur. Het is niet zo dat de sneeuwbengaal met meer erfelijke afwijkingen belast is.

Een bekende erfelijke aandoening is een oogziekte waarbij het netvlies achteruitgaat. Bij jonge dieren treedt er als eerste nachtblindheid op. Later kan de kat blind worden. Het probleem is dat deze oogziekte niet zomaar te behandelen er is. Soms ontstaat er artrose of een loszittende knieschijf bij de sneeuwbengaal. Dit is het gevolg van een ziekte van de rode bloedcellen. Het lichaam kan in afweer gaan tegen de rode bloedcellen of de stofwisseling is verstoord.

Natuurlijk kan de sneeuwbengaal ook te maken krijgen met de kattenziekte. Het gaat hier om een zeer besmettelijke virusziekte waarvan het dier erg ziek kan worden. Eenmaal besmet met het virus blijft de kat hier ook levenslang drager van. Op deze manier kan hij weer andere katten besmetten.

Sneeuwbengaal kitten

Je kunt een sneeuwbengaal kitten bij een fokker kopen. Houd er wel rekening mee dat er niet heel veel met de sneeuwbengaal wordt gefokt. Hierdoor kan het dat je op een wachtlijst komt te staan. Soms tref je sneeuwbengaal kittens op marktplaats of een andere website aan. Op zich is hier niets mis mee maar het moet dan wel om een rasechte kitten gaan. Bovendien moeten de jonge dieren gezond zijn.

Naar kattenwinkel

Is de kitten naar verhouding goedkoop of moet de aanbieder er snel vanaf? Is er geen stamboom aanwezig en trek je de inentingen in twijfel? Laat deze kitten dan liever aan je voorbijgaan. Grote kans dat je met een handelaar of broodfokker te maken hebt.

Dit kost een sneeuwbengaal

Hoe duur is een sneeuwbengaal? Dat is een beetje afhankelijk van de fokker maar ook hoeveel vraag ernaar is. Raszuivere sneeuwbengaal kittens kosten tussen de € 1000 en € 2000. In sommige gevallen ligt de prijs zelfs boven de € 2000. Het zijn dus geen goedkope raskatten.

Een kruising sneeuwbengaal is wel goedkoper. Hiervoor betaal je tussen de € 700 en € 1500. Ook hierin kunnen de prijzen enorm variëren.

Schuiven naar boven