Slurfhondje als huisdier houden

Op zoek naar een bijzondere huisgenoot? Sommige mensen houden een slurfhondje als huisdier. Het gaat hier om een springspitsmuis, maar wel groter dan zijn soortgenoten. Of een slurfhondje iets voor jou is, dat ontdek je tijdens het lezen van dit artikel.

Knuffel slurfhondje
Bekijk prijs

Springsspitsmuizen

Het slurfhondje behoort tot de springspitsmuizen. Dit zijn kleine zoogdieren met de afmeting van een muis tot een rat. Het slurfhondje is de grootste springspitsmuis in zijn soort. Alle springspitsmuizen hebben een lange slurfachtige snuit. Deze is bedoeld om in de bodem naar prooidieren te zoeken.

Uiterlijke kenmerken van het slurfhondje

Hoe ziet het slurfhondje eruit? Hij is ongeveer net zo groot als een rat, heeft een lange neus en lange poten. De lange staart ziet er vrij kaal uit, net als bij ratten en muizen. Hij is zwartbruin gekleurd. Vanaf de hals naar achteren toe heeft het diertje een zwarte kleur, de kop en de hals zijn juist roodbruin van kleur.

Het mannetje bereikt een gewicht van ongeveer 700 g. Vrouwtjes zijn met 400 g wat lichter. Van kop tot staart zijn deze diertjes ongeveer 30 cm lang.

Leeftijd

Slurfhondjes bereiken in goede gezondheid een leeftijd van ongeveer vijf jaar. Deze diertjes zijn in de vrije natuur erg kwetsbaar, ook als huisdier is het soms moeilijk om ze te houden.

Slurfhondje als huisdier: Regeling houders van dieren

Op de positieflijst huisdieren staat het slurfhondje niet. Dit betekent dat hij officieel niet als huisdier gehouden mag worden. Overigens staat hij ook niet op de lijst van diersoorten die aantoonbaar in Nederland werden gehouden. Hierdoor is niet bekend of en hoeveel mensen een slurfhondje als huisdier houden.

Overweeg je om een slurfhondje te nemen? Bedenk dat je deze niet zomaar in een dierenwinkel of bij een fokker kunt aanschaffen. Dit heeft te maken met het feit dat hij officieel verboden is. Wel zijn er andere manieren om aan het diertje te komen. Hieronder vind je meer over de huisvesting, voeding en verzorging van dit dier.

Huisvesting slurfhondjes

Er is heel weinig bekend over de juiste huisvesting, voeding en verzorging van slurfhondjes. Er zijn vier verschillende soorten die allemaal in delen van Afrika leven (het midden en het oosten). Dit zijn voornamelijk in Tanzania, Kenia, Zambia en een aantal andere Afrikaanse landen. Hier leven ze in een vochtige omgeving.

Kijk je naar de huisvesting dan is duidelijk dat het slurfhondje van een warme en licht vochtige omgeving houdt. Een zeer ruim terrarium zou moeten volstaan, hierbij is het belangrijk dat het diertje voldoende bewegingsvrijheid heeft. Denk hierbij ook aan schuilmogelijkheden. Schuilplekken bestaan uit een boomstronk, een aantal stenen of beplanting.

Als bodembedekking kun je het beste voor schone aarde of zand kiezen. Ze graven namelijk graag in de grond. Hier bouwen ze nesten waarbij ze gebruik maken van bladeren. Zorg dus dat er nestmateriaal aanwezig is.

Een deel of misschien wel het gehele verblijf kan ook worden ingericht met vers hooi of snippers. Slurfhondjes woelen hier graag doorheen.

De juiste voeding

Wat eten slurfhondjes? In de vrije natuur leven ze van insecten, regenwormen en spinnen. Die sporen ze op door met hun slurfje door de bodem te wroeten. Heb je een slurfhondje als huisdier dan voorzie je hem van de volgende voeding:

  • Insecten
  • Vruchten
  • Als aanvulling: kattenvoer

Bekijk natvoer katten

Gedrag en voortplanting

Het slurfhondje is voornamelijk overdag actief. Het grootste gedeelte van de dag is hij bezig met het zoeken naar voedsel. Ook verdedigt hij zijn territorium tegen slurfhondjes die niet tot zijn familie behoren.

Als slaapplek graaft het slurfhondje een kuil in de grond. Deze kuil wordt opgevuld met bladeren en takjes. Zo kan het slurfhondje veilig en ongezien slapen. De nesten zijn ook bedoeld voor de jongen. Houd er rekening mee dat een slurfhondje vaak meerdere kuilen graaft.

Een zwanger vrouwtje heeft een draagtijd van gemiddeld 46 dagen. Jonge slurfhondjes worden naakt geboren. De oogjes gaan na ongeveer 12 dagen voor het eerst open. Het vrouwtje geeft de jongen eenmaal per dag te drinken. Na 21 dagen komen de jongen voor het eerst uit het nest. Het duurt ongeveer 45 dagen voordat ze zelfstandig gaan eten.

Zolang de jongen nog afhankelijk zijn van hun ouders worden ze regelmatig van het ene naar het andere nest verplaatst. Dit om te voorkomen dat vijanden de jongen vinden.

Alleen of samen

Een slurfhondje als huisdier houden zonder soortgenoten is hartstikke zielig. In de vrije natuur leven ze namelijk in familiegroepen. Daarom is een groep van minimaal twee slurfhondjes aan te raden.

2 gedachten over “Slurfhondje als huisdier houden

  1. “Daarom is een groep van minimaal twee slurfhondjes aan te raden.” Het beestje staat niet op de positieflijst, dus überhaupt NIET aan te raden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven