Slimste vogelsoort: is dit jouw huisdier?

Van papegaaien wordt gezegd dat ze slim zijn, dit heeft met het praten (imiteren) te maken. Toch zijn er nog een aantal slimmere vogels. De slimste vogelsoort heeft manieren bedacht om te overleven. Ze handelen bewust en niet vanuit instinct. Een aantal van deze vogelsoorten wordt ook als huisdier gehouden.

De slimste vogel ter wereld

Feit: de kraai is niet alleen de slimste vogel ter wereld maar ook een van de slimste dieren die op onze aardbol leven. Een kraai bereikt een respectabele leeftijd van gemiddeld 20 jaar. Dit geeft hem meer dan voldoende tijd om uit ervaringen te leren.

In Japan hebben kraaien een geniale oplossing bedacht voor het kraken van noten. De vogels laten noten voor de wielen van auto’s vallen, waardoor deze gekraakt worden. Vervolgens wachten de dieren bij het voetgangersstoplicht tot dit op groen springt, zodat ze veilig hun noot op kunnen halen.

Tijdens een test kreeg een wilde kraai verschillende stukken gereedschap aangereikt om voedsel te bemachtigen. Het dier haalde met behulp van een klein stokje meerdere steentjes uit een kooi. Die steentjes gooide hij in een glazen bak waardoor er een groter stokje vrijkwam. Die grotere stok had de kraai nodig om voedsel uit een smalle bak te vissen. Dit laat zien hoe geweldig het kraaienbrein werkt.

Spelen

Vogelspeelgoed

Raven, roeken en kauwen

Bij het zien van een zwarte vogel denken we al snel aan een kraai. Er zijn echter nog veel meer kraaiachtigen. De kauw is de kleinste van het stel en heeft een grijze hals. Een roek heeft dezelfde afmeting als een kraai maar heeft een kale snavelbasis, bij de kraai is deze bevederd. Een raaf heeft een lengte van 65 cm en is hiermee de grootste kraaiachtige.

Alle vogels uit de familie der kraaien zijn ontzettend slim. Ze bedenken oplossingen bij het vinden van voedsel en kunnen vooruit denken.

Het intelligentieniveau van een papegaai

Afhankelijk van de soort heeft de papegaaieein intelligentieniveau die te vergelijken is met een vierjarig kind. Dit geldt vooral voor de grotere soorten zoals de ara, de grijze roodstaart en de Amazonepapegaai. De papegaai is in staat om simpele oplossingen voor kleine problemen te bedenken. Ook is hij slim genoeg om op de emoties van de mens in te spelen en hier misbruik van te maken.

De dwergpapegaai is minder intelligent en heeft een intelligentieniveau van een kind van 1-2 jaar. Houd hier bij de verzorging en opvoeding rekening mee.

Tip: bekijk papegaaienkooien

De kaketoe en valkparkiet

De intelligentie is bij de kaketoe een aantrekkelijke eigenschap. Het zijn zeer slimme vogels die voldoende uitdaging en afleiding nodig hebben. Ze vragen ook aardig wat aandacht van hun eigenaar. Het intelligentieniveau van een kaketoe is te vergelijken met een kind van 3-5 jaar. Dit geldt zeker voor de witkuifkaketoe en de grote. Geelkuifkaketoe. De rosé kaketoe komt qua intelligentie aardig dicht in de buurt.

De valkparkiet is de kleinste kaketoessoort. Dit dier heeft een intelligentieniveau van een kind van 1-2 jaar, net als bij de dwergpapegaai. In de omgang en opvoeding zie je dit ook duidelijk terug. Valkparkieten weten beperkt wat wel en niet mag. Wanneer je ze corrigeert stoppen ze tijdelijk met ongewenst gedrag, maar zijn dit al snel weer vergeten. Aangeleerde trucjes onthouden ze wel een leven lang, al helemaal wanneer dit voedsel oplevert.

Het vocaal leervermogen van vogels

Van papegaaien en kaketoes is bekend dat ze klanken, woordjes en zelfs hele zinnen na kunnen bootsen. Dit geldt ook voor de kleine valkparkiet en de dwergpapegaai, hoewel het bij deze soorten bijna alleen de mannetjes zijn die dit doen.

Ook kraaien, beo’s, halsbandparkieten en veel andere parkieten kunnen leren ‘praten’. Bij parkieten zijn het eigenlijk alleen de mannetjes die klanken nabootsen, bij andere vogelsoorten wordt dit soms ook bij vrouwtjes gezien.

Het imiteren van klanken of woorden is ter versteviging van de onderlinge band. Feitelijk kun je zeggen dat de vogel erbij hoort wanneer hij dezelfde taal spreekt als de rest van de groep. Ook is dit bedoeld om op een (mogelijke) partner indruk te maken.

Kolibries en zangvogels hebben tevens een vocaal leervermogen. Ze kunnen klanken waarnemen en dit nabootsen. Sommige vogelsoorten kunnen hier zelfs variatie in aanbrengen. Het is echter niet zo dat zangvogels ook woorden kunnen nabootsen. Alleen papegaaien, kaketoes, parkieten, liervogels en kraaien hebben een soort stembanden en een lange luchtpijp.

Leuk weetje: de Braziliaanse witte klokvogel is de grootste lawaaimaker onder de vogels. Hij produceert geluiden tot wel 125 decibel. Dat is harder dan een rockconcert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven