Bang voor slangen? Niet nodig, slangen die in Nederland en België leven zijn niet dodelijk. Slangen in Italië net zo min. Ze spuiten tijdens een beet gif in je lichaam, maar dit gif is te zwak om jou te doden. Oftewel: ze zijn giftig maar niet gevaarlijk voor mensen. Wanneer je op vakantie gaat naar Italië is het fijn om te weten welke slangen je tegen kunt komen.
Geelgroene toornslang (Hierophis viridiflavus)
Slangen in Italië zijn er meer dan voldoende. De geelgroene toornslang kom je hier het vaakst tegen. Hij wordt door heel Italië en het bijbehorende eilanden gezien. Verder leeft hij in Frankrijk, het noorden van Spanje, Zuid-Duitsland en hier en daar ook in Luxemburg.

Hierophis viridiflavus / Bron: Jean-Jacques MILAN 12:22, 16 June 2007 (UTC), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Deze slang is overdag actief. Hij vindt het heerlijk om in het zonnetje te liggen, grote kans dat je hem ergens van de zon ziet genieten. Het voedsel van de geelgroene toornslang bestaat uit knaagdieren, vogels, hagedissen en amfibieën. Ook andere kleinere slangen worden gegeten. Daarnaast eet hij ook kevers en slakken.
Ondanks dat hij niet gevaarlijk is voor mensen, kan hij wel agressief zijn. Vooral wanneer hij zich bedreigd voelt. De geelgroene toornslang zal bij bedreiging direct aanvallen.
Vierstreepslang (Elaphe quatorlineata)
Ook deze slang kom je in geheel Italië tegen, uitgezonderd het uiterste noorden en de Italiaanse eilanden. Je herkent hem aan zijn vier donkere lengtestrepen tegen een groenbruine achtergrond. De lengte bedraagt 1,3 meter tot soms wel 2,5 meter.
Deze slang jaagt op kleine zoogdieren, vogels en hagedissen. Dit doet hij overdag dus de kans is zeker aanwezig dat je hem ziet jagen. Hierbij klimt hij wel eens in bomen om jonge vogeltjes en eitjes te eten.
Ga je naar Italië? Neem altijd een anti gifspuit mee.
Gladde slang (Coronella austriaca)
De gladde slang wordt vaak verward met de adder. Hij heeft ongekielde schubben waardoor hij een glad uiterlijk heeft. De lengte bedraagt tussen de 65 cm en 80 cm. Het gaat hier dus om een kleine slang.
Deze soort leeft vooral in droge heideterreinen en open bossen. Hij komt niet alleen in Italië maar ook in Nederland en België voor. Gladde slangen zijn niet giftig en niet agressief. Ze zijn erg schuw waardoor het moeilijk is om ze te vinden.
Het bijzondere aan deze slang is dat ze levendbarend is. Dit betekent dat deze slang geen eieren legt maar dat er jongen in de buik groeien.
Balkantoornslang (Hierophis gemonensis)
In het noordoosten van Italië kun je de balkantoornslang aanschouwen. Deze slang wordt tussen de 80 en 100 cm lang. Je herkent hem aan zijn zwarte kleur met witte tot gele vlekjes of strepen. Zijn voedsel bestaat uit kleine zoogdieren, hagedissen en jonge vogeltjes. Ook eet hij insecten.
Geen paniek wanneer je oog in oog staat met de balkantoornslang: hij is niet agressief en niet giftig. Hij is niet bang voor mensen, daarom kom je hem vaker in wijngaarden tegen.
Ringslang (Natrix natrix)
Deze waterslang heeft een groot verspreidingsgebied. In West-Europa is het een algemene soort, het is dus niet gek dat hij ook in Italië leeft. Verder leven ringslangen ook in Nederland en België.
De totale lengte ligt tussen de 1 en 2 meter. Het dier heeft een donkere kleur en gele vlekken aan weerszijden van de hals. Deze vlekken kunnen ook oranje of wit van kleur zijn.
Adderringslang (Natrix maura)
In Italië leven ook ringslangen. De adderringslang komt niet alleen in Italië voor maar ook in Spanje, Portugal, Frankrijk en Zwitserland. Daarnaast wordt hij een Noord-Afrika gezien wel eens zijn leefomgeving bestaat uit verschillende typen bossen. Overdag is hij op jacht of ligt hij te zonnen.
De lichaamslengte bedraagt ongeveer 70 tot 80 cm. Hij heeft een lichtbruine lichaamskleur, hoewel dit soms ook koperkleurig kan zijn. De zwarte vlekken vormen soms een dambordmotief.
Deze soort is een zwemslang. Dit betekent dat hij op vissen en amfibieën jaagt. Hij kan als de beste zwemmen en duiken.
Luipaardslang (Zamenis situla)
Dit is een van de meest herkenbare slangen en Italië. Op zijn lijf zijn grote bruine vlekken met een zwarte ring aanwezig. Hierdoor lijkt hij nog het meest op een luipaard. De lengte ligt tussen de 90 en 120 cm.
Overdag jaagt hij op kleine zoogdieren, hagedissen en soms jonge vogeltjes. Hij doodt zijn slachtoffers door ze te wurgen. Wanneer deze slang zich bedreigd voelt, maakt hij met zijn staart een trillende beweging. Het geluid dat hieruit voortkomt lijkt op dat van een ratelslang. Dit kan schrik aanjagen. Gelukkig is deze slang niet giftig voor mensen.
Italiaanse esculaapslang (Zamenis lineatus)
Alleen in Zuid-Italië kom je de Italiaanse esculaapslang tegen. Verder wordt hij ook in Turkije, Oekraïne, Oostenrijk en Frankrijk gezien. Hij bereikt een lengte van 90-160 cm en weegt maximaal 800 gram. Je herkent hem aan zijn vrij neutrale bruine kleur.
Esculaapslang (Zamenis longissimus)
Deze lijkt op de vorige, alleen wordt hij veel groter (ongeveer 2 meter). Hij jaagt op land maar kan ook uitstekend zwemmen. Hij doodt kleine zoogdieren en vogels door ze te wurgen. Nee, hij kan geen mensen wurgen!
Dobbelsteenslang (Natrix tessellata)
De dobbelsteenslang is een waterslang, die op vissen en amfibieën jaagt. Hij heeft een olijfgroene tot donkerbruine kleur, soms bijna zwart. Aan de bovenzijde zijn een aantal vlekkenrijen aanwezig. Meestal zijn deze vlekken vierkant van vorm, vandaar de benaming dobbelsteenslang.
Het is een schuwe soort die niet bijt. Wanneer hij zich bedreigd voelt, spuugt hij zijn laatste maaltijd uit. Hierbij komt er een stinkende vloeistof vrij. Ook kan deze slang doen alsof hij dood is, waardoor zijn vijand hem met rust laat.
Hoefijzerslang (Hemorrhois hippocrepis)
Deze slang is mooi om te zien. De donkere vlekken aan de zijkanten van zijn kop doen aan een hoefijzer denken. Hij is geel tot rood van kleur met donkere vlekken op zijn lichaam.

Hemorrhois hippocrepis / Bron: Gailhampshire from Cradley, Malvern, U.K, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
De hoefijzer slang komt in verschillende delen van Europa voor waaronder Spanje, Portugal en de Italiaanse eilanden Sardinië en Pantelleria. Hij leeft bij voorkeur in een droge en warme omgeving, op rotsachtig terrein. Hier jaagt hij op zoogdieren, vogels en hagedissen.
Kleine zandboa (Eryx jaculus)
Na een afwezigheid van ruim 80 jaar is de kleine zandboa terug in Italië. Hij is in 2015 aangetroffen op het eiland Sicilië. Zoals de naam al doet vermoeden jaagt deze slang in het zand. Het dier graaft zich in het zand en wacht geduldig totdat er een prooi langskomt. Om vervolgens als een duveltje uit een doosje aan te vallen.
De lichaamskleur is zandkleurig. Dat moet ook wel, want het dier moet in zijn omgeving opgaan. De lichaamslengte ligt tussen de 70 en 80 cm.
Dit is een van de weinige slangen die eierlevendbarend is. Dit betekent dat er geen eieren worden afgezet. De jongen worden geheel ontwikkeld geboren.
Eierlevendbarend is wel wat anders dan levendbarend. Eierlevendbarende dieren broeden de eieren in het lichaam uit, terwijl levendbarende dieren enige tijd de jongen in hun buik dragen, met een placenta of placenta-achtige structuur.
Wat te doen als je een slang tegen komt?
Wanneer je een slang in de Italiaanse natuur tegen komt, hoef je niks te doen. Blijf op afstand om het dier met rust te laten. Een afstand van minimaal 1 meter is verstandig. Probeer het niet te vangen.
Het kan dat je wordt gebeten door een slang. Hierbij is het belangrijk om te achterhalen of het om een gifslang gaat. Slangen en Italië behoren niet tot de gifslangen. Wel is het belangrijk om medische zorg te krijgen. Je krijgt een antibioticum en soms ook een tetanusprik.
