Scottish Fold – Schotse vouwoorkat

De Scottish Fold is een bijzonder en geliefd kattenras. Wel is het opletten met de aanschaf van een Scottish Fold want het dier kan ernstig ziek of gehandicapt zijn. Daarom mogen fokkers geen dieren kruisen die beiden het gen voor Scottish Fold dragen. In Nederland en België is dit ras zelfs verboden.

Het ontstaan van de Scottish Fold

Dit kattenras is ooit per toeval ontstaan. In Schotland liep er een boerderijkat met gevouwen oren rond. Dit was het gevolg van een genetisch defect. Deze poes kreeg later een nestje waarbij er twee kittens met dezelfde afwijking werden geboren.

[do_widget id=custom_html-25]

Een kattenliefhebber kocht een van deze kittens en registreerde het als ras. Vanuit een fokprogramma werden er 42 kittens met gevouwen oren geboren. Nog eens 34 kittens hadden gewoon rechte oren.

Kenmerken van de Scottish Fold

Opvallend aan de Scottish Fold zijn de gevouwen oren. Deze vouw bevindt zich precies in het midden van de oren waardoor deze beneden klappen. Overigens is het niet zo dat de kittens direct met gevouwen oortjes geboren worden, de vouw ontstaat wanneer de diertjes vier weken oud zijn. De oortjes zien er naar verhouding klein uit. De kop is rond, het lijf en de poten zien er stevig uit. De Scottish Fold komt in verschillende vachttypen en in verschillende kleuren voor. Daarnaast kunnen ze ook een vachttekening hebben.

Let op want een Schotse vouwoorkat lijkt qua uiterlijk op een Britse korthaar. Dit heeft vooral met de stevige bouw van deze dieren te maken. Toch is er wel een verschil want de staart van een Britse korthaar is langer en het gezicht is voller en breder. Een Scottish Fold weegt tussen de 2,5 en 6 kilo. Mannetjes zijn zwaarder en groter dan vrouwtjes.

Het karakter van de Schotse vouwoorkat

Wie een Schotse vouwoorkat in huis heeft weet er alles van: dit is een zeer rustig ras. Zelfs onder stressvolle situaties weet de Scottish Fold zijn kalmte te bewaren. Hij laat weinig van zijn innerlijk zien, de Schotse vouwoorkat wordt daarom ook wel introvert genoemd. Toch is hij aanhankelijk, vooral wanneer het zijn eigenaar betreft. Dit ras ligt graag op schoot of is het liefst bij je in de buurt.

Deze katten kunnen goed met kinderen en andere huisdieren overweg. Toch vinden ze het helemaal geen probleem om als enig huisdier aanwezig te zijn, zolang ze maar het gezelschap van mensen om zich heen hebben.

Ernstige afwijkingen bij dit ras

De Scottish Fold heeft niks met een jarenlang fokprogramma te maken, het gaat hier om een erfelijke afwijking. Helaas brengt deze erfelijke afwijking en wat aandoeningen met zich mee. Wanneer je twee Schotse vouwoorkatten kruist dan is 25% tot 30% van de nakomelingen ernstig gehandicapt.

Dit ras heeft door de genetische afwijkingen korte en misvormde pootjes. Hierdoor ontstaan er al snel aandoeningen aan de gewrichten waaronder kreupelheid en artrose. Ook heeft dit ras meer kans op aangeboren doofheid. Daarnaast bestaat er een verhoogd risico op neonatale iso-erytrolyse en PKD. Het gaat hier om ernstige erfelijke aandoeningen die niet zomaar te behandelen zijn.

Scottish Fold verboden

En dat er veel vraag is naar de Scottish Fold gaan fokkers hier verkeerd mee om. Ze kruisen twee vouwoorkatten met elkaar zodat er meer kittens met gevouwen oren worgen geboren. Helaas brengt dit ook een verhoogd risico op gehandicapte kittens met zich mee. Om die reden is de Scottish Fold verboden. Zowel Duitse, Belgische als Nederlandse fokkers mogen ze niet verkopen. En is het niet toegestaan hierin te handelen.

Per land kunnen de regels anders zijn. In sommige landen is de Scottish Fold wel toegestaan en wordt er nog steeds mee gefokt. In Nederland zijn er ook nog wel wat mensen die ermee fokken. Bij een verantwoorde fok wordt de Scottish Fold gekruist met een Britse langhaar of Britse korthaar. Hierdoor ontstaan er veel minder genetische afwijkingen en ziekten. Toch is en blijft het verboden om met een Scottish Fold te fokken of erin te handelen.

Is het bezit van een Schotse vouwoorkat verboden?

Misschien wil je een Schotse vouwoorkat kopen. Het is verboden om erin te handelen maar het is niet verboden om er een in bezit te hebben. Dit dier staat dus ook niet op de lijst van verboden huisdieren. Wanneer je er een in het bezit hebt dan wordt deze bij ontdekking zeker niet ingenomen.

Scottish Fold kopen

Ondanks het verbod zijn er nog steeds mensen die graag een Scottish Fold willen kopen. Er wordt dan ook regelmatig naar dit kattenras gezocht. Het is bijna niet voor te stellen maar ze worden gewoon in Nederland en België aangeboden. Ze zijn in Nederland zelfs populair geworden dankzij een Nederlandse vlogger.

Wanneer je op zoek bent naar een Scottish Fold kitten dan zul je merken dat het in veel gevallen om een kruising tussen Scottish Fold en Britse korthaar gaat. Dit is in ieder geval beter dan een kruising tussen twee Schotse vouwoorkatten.

[do_widget id=custom_html-23]

De prijs van een Scottish Fold kitten varieert van € 800 tot € 1500. Omdat dit ras niet erkend is kan er geen stamboom bijzitten. Beweert de fokker dat dit dier wel een stamboom heeft? Dan gaat het om een vervalste stamboom of toch om een ander ras.

Regelmatig naar de dierenarts

Wanneer je een Scottish Fold koopt dan is het belangrijk om deze door de dierenarts na te laten kijken. Zo kan de dierenarts bekijken of het diertje doof is en of er sprake is van kraakbeenproblemen. Bedenk dat een afwijking aan het gewricht uiteindelijk tot kreupelheid en pijn leidt.

Zelfs wanneer de Schotse vouwoorkat gezond lijkt is het toch aan te raden om elk jaar een check-up te laten doen. Zo blijf je eventuele problemen voor of kun je tijdig een behandeling starten. Het is namelijk belangrijk dat dit dier zo gezond en gelukkig mogelijk door het leven gaat.

Schuiven naar boven