Schapen vleesrassen – 8 bekende schapenrassen

Schapen worden niet alleen omwille van hun wol gehouden, maar ook voor het vlees. Er zijn tientallen schapenrassen maar er zijn er 8 die bekendstaan als vleesrassen. Deze rassen komen snel in gewicht aan. Bovendien hebben ze op de leeftijd van vier maanden al een aardige grootte. Ook zijn ze sneller geslachtsrijp, wat de fok er een stuk makkelijker op maakt.

Texelaar schapenras

Een bekend schapenras is de Texelaar, die weer voorkomt uit een aantal Engelse rassen. De Texelaar is gefokt vanwege zijn betere vleesopbrengst en ook een verbeterde wolopbrengst. Dit schaap heeft een brede kop maar een gedrongen bouw. Opvallend is dat hij geen hoorns heeft, dit is iets dat je bij veel schapenvleesrassen ziet.

Eenmaal per jaar krijgt dit ras jongen, waarvan er meestal twee lammeren worden geboren. Bij de geboorte wegen de lammeren tussen de vier en 5 kg. Op volwassen leeftijd wegen de ooien tussen de 70 en 80 kg. De rammen zijn met 90 kg het zwaarst.

Bekijk schapenhekken (goedkoop!)

Suffolkschaap

Dit Engels schapenras is ontstaan door een mix van Norfolk Horn en Southdown exemplaren. Het ras bestaat officieel sinds 1886. Ook nu weer zijn er geen hoorns aanwezig. Het Suffolkschaap heeft een opvallend zwarte kop en zwarte poten.

Het is een goed ras voor vlees want de ooien kunnen 95 kg wegen en de rammen wel 140 kg. Hiermee is het een van de zwaarste rassen. Op een leeftijd van 10-14 weken wegen de lammeren 40 kg. Doordat ze zich snel voort kunnen planten is het een geliefd ras bij schapenboeren.

Hampshire schapen

Alweer een van de beste schapen vleesrassen, afkomstig uit het Engelse Hampshire. Deze schapen zien er groot en gespierd uit. Het ras is rond 1829 ontstaan en wordt sindsdien veel gehouden vanwege het uitstekende vlees.

Southdown schaap

Deze schapen komen al heel lang in de laaglanden van Sussex voor. Rond het jaar 1800 begon er een intensief fokprogramma. Tegenwoordig kom je het ras wereldwijd tegen. Opvallend is dat de Southdown een van de kleinste Britse schapenrassen is. Toch is het een populair vleesras, en dat heeft voornamelijk met de kwaliteit van het vlees te maken. Ook zijn ze vrij vroeg geslachtsrijp, waardoor boeren er goed mee kunnen fokken.

Dorset – een groot schaap

Grote schapen zijn erg gewild als vleesras. De Dorset is hier een van. Dit ras is in Groot-Brittannië een bedreigde soort, maar wordt nog steeds veel door boeren gehouden. Zowel de rammen als de ooien beschikken over indrukwekkende hoorns. Het gezicht is wit en de neusgaten zijn roze.

De schapen zijn goed gespeird en zien er voor sommigen indrukwekkend uit. Toch hebben ze een vrij rustig karakter.

De Flevolander

Er zijn nog meer schapen vleesrassen, waaronder de Flevolander. Dit ras is ontstaan uit een kruising tussen het Finse schaap en een Frans ras. Ooien bereiken op volwassen leeftijd een gewicht van ongeveer 80 kg. De rammen kunnen tot 125 kg wegen. Hier zit dus meer dan voldoende vlees aan.

Bezoek de webshop boerderijdieren

Het Zwartblesschaap

Dit schapenras is een opvallende verschijning. Het is namelijk zwartbruin van kleur en beschikt over zes witte vlekken. Deze vlekken bevinden zich op de kop, de poten en de staart. Dit schaap heeft geen hoorns en is daarom geliefd voor de veehouderij maar ook als boerderijdier. Het gewicht van het zwartbles ligt tussen de 80 en 100 kg. Rammen zijn uiteraard zwaarder dan ooien. De schofthoogte bedraagt 80-90 cm.

Shropshire schapen

Vanuit inheemse rassen van Staffordshire is dit vleesras ontstaan. Dit moet ergens in de 18e eeuw geweest zijn. Doordat deze schapen de boombast niet aanvreten, wordt hij veel ingezet bij het begrazen van boomgaarden. Natuurlijk is hij ook gewild als vleesschaap. De mannen wegen ongeveer 120 kg en de vrouwtjes gemiddeld 80 kg.

Het zijn gespierde dieren met een brede en lange rug. Ook de achterhand is lang en breed en de poten zijn stevig en van een gemiddelde lengte. De ooien geven veel melk, iets dat ook opvallend is.

Andere rassen

Er zijn belangrijke schapen vleesrassen, maar de 8 die hierboven staan zijn het meest populair. Ze bereiken namelijk een flink gewicht, zijn vroeg geslachtsrijp en eenvoudig te houden. Sommige rassen hebben een rustig karakter en worden daarom ook ter begrazing gehouden. Terwijl een aantal schapen ook nog eens geliefd is om het geven van veel melk. Voor mensen met een koemelkallergie is schapenmelk een goed alternatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven