Schaap heeft dunne mest: dit is er aan de hand

Het schaap heeft dunne mest, is het ziek? Zowel volwassen schapen als lammeren kunnen waterige of dunne diarree krijgen. Soms heeft dit met een ernstige ziekte te maken. Gelukkig is er niet altijd iets ernstigs aan de hand.

Normale mest bij een schaap

De mest van een schaap komt er in kleine keuteltjes uit. Dit zie je ook bij geiten, konijnen, cavia’s en andere grazers. Dat een schaap kleine keuteltjes maakt komt omdat ze gras eten. Dit is moeilijk verteerbaar waardoor de ontlasting kleine rondjes vormt.

[do_widget id=custom_html-17]

De keuteltjes zijn plakkerig tot droog. Wanneer een schaap dunne mest heeft dan is er meestal niets met de gezondheid van het dier aan de hand.

Dunne mest door veel gras

Schapen die al een tijdje in dezelfde wei staan hebben goede mest: ronde keutels die plakkerig tot droog zijn. Maar wanneer je de schapen naar een verse wei met veel gras verplaatst dan eten ze vrij veel. Ze krijgen dan teveel eiwitten binnen. Het resultaat: het schaap heeft dunne mest.

Gelukkig is dit slechts tijdelijk. Zodra de schapen een groot gedeelte van het gras weggegraasd hebben, verandert ook de mest. Deze is niet langer dun maar wordt weer wat harder.

Te weinig hooi eten

Het schaap krijgt dunne mest wanneer het teveel vers en vochtig gras eet en te weinig hooi krijgt. Een schaap mag bij voorkeur niet de hele dag gras kunnen eten. Nu zul je denken: dat doen ze in de natuur toch ook? Dat klopt, maar in de vrije natuur moeten schapen continue bewegen om voedsel te zoeken.

Door de combinatie van beweging en grazen krijgen ze geen grote hoeveelheden gras binnen. Probeer schapen daarom niet op te grasrijke grond te houden en voer ze met hooi bij.

E. coli bij lammeren

De bacterie Escherichia coli oftewel E. coli is erg gevaarlijk bij lammeren. Deze jonge dieren worden via bacteriën in het stro of aan de wand van het schapenhok besmet. Doordat de bacteriën in het speeksel van het zieke lammetje zitten kan deze via spenen ook andere lammetjes besmetten.

De verschijnselen komen voornamelijk bij lammeren jonger dan drie dagen voor. Vaak zie je dat ze binnen 12 uur na de geboorte al ziek worden. Het lammetje wordt sloom en drinkt heel weinig. Daarnaast krijgt het zeer waterige diarree. Uiteindelijk is het lammetje zo ziek dat het niet meer wil drinken.

Haal het zieke lammetje zo snel mogelijk bij andere lammeren weg. Zo kan het anderen niet besmetten en kun je het lam de beste zorg geven. Houd het warm, bij voorkeur onder een warmtelamp en zorgt dat het niet uitdroogt. Voor dit soort zieke lammeren is vaak sondevoeding nodig. Om vast te stellen of het lam ook echt ziek is van de E.-coli-bacterie is het belangrijk om een mestonderzoek te laten doen. Hierna volgt een behandeling met antibiotica.

Voedingsdiarree vanaf vier weken oud

Bij jonge schapen (lammeren) vanaf vier weken oud kan ook voedingsdiarree ontstaan. Dit gebeurt wanneer het lam te vroeg gespeend wordt terwijl de maag nog niet goed ontwikkeld is. Het jonge dier krijgt dan waterige diarree.

Vervuild drinkwater of beschimmeld voer

Het schaap heeft dunne mest, soms ontstaat dit door vervuild drinkwater of beschimmeld voer. Dit verdwijnt vaak wanneer je het schaap weer vers drinkwater en goed hooi en krachtvoer geeft.

Pensverzuring door teveel krachtvoer of graan

Geef je het schaap teveel krachtvoer of graan dan kan het pensverzuring met diarree krijgen. Dit ontstaat doordat teveel krachtvoer de zuurtegraad in de maag verandert. De maagwand (penswand) raakt ontstoken.

Een schaap met pensverzuring heeft niet alleen diarree maar ook weinig eetlust. In ernstige gevallen kan het dier hieraan overlijden.

[do_widget id=custom_html-20]

Maagdarmwormen en dunne mest

Alle schapen hebben maag-darmwormen, dit is vrij normaal. Er zijn echter een aantal wormsoorten die ziekte bij het schaap veroorzaken. Wanneer het schaap grote hoeveelheden wormenlarven binnenkrijgt dan veroorzaakt dit diarree. Dit gebeurt vooral bij de Nematodirus battus, waar lammeren erg gevoelig voor zijn.

Wormen zoals de Trichostrongylus-soorten in de dunne darmen veroorzaken dunne mest bij volwassen schapen. Om te achterhalen of het schaap dunne mest heeft door een wormbesmetting moet er eerst een onderzoek plaatsvinden. Daarna kan overgegaan worden tot ontwormen. Net zo belangrijk is om een preventief ontwormplan op te stellen.

Schaap heeft dunne mest: wat je zelf kunt doen

Wanneer het schaap dunne mest heeft en het is niet al te ernstig, dan kun je een aantal dingen zelf proberen. Soms helpt het om het schaap Norit te geven: dit stopt of vermindert diarree. Er zijn zelfs schapeneigenaren die dit aan hun lammeren geven. Gebruik dan echter wel Norit veterinair, dit is speciaal bedoeld voor boerderijdieren. De Norit voor mensen bevat toegevoegde stoffen die niet voor schapen bedoeld zijn.

Een tip uit grootmoeders tijd: een stuk verbrand eikenhout in de schapenwei of in het schapenhok leggen. Wanneer een schaap darmproblemen heeft zal het hiervan eten waarna de klachten verminderen of verdwijnen. Dit is eigenlijk een beetje te vergelijken met de werking van Norit.

Schuiven naar boven