Rustige paardenrassen voor beginners of liefhebbers

Arabieren zijn prachtige paarden maar voor velen ook te pittig. Een rustig paardenras is uitermate geschikt voor de beginnende ruiter of menner of om stressvrij mee te werken. Zoek je een ras dat bij gevaar of angst niet op hol slaat, dan kom je bij het IJslandse paard uit. Maar er zijn nog veel meer rustige paardenrassen.

Aanbieding

Effol – Dazen blocker & vliegenspray

Verjaagt effectief insecten

Amerikaanse Quarter Horse

Dit Amerikaanse paardenras is niet alleen erg oud maar ook zeer populair, vooral in de Verenigde Staten. Het is ontstaan vanuit kruisingen tussen Engelse volbloeden en Amerikaanse rassen. De naam van het ras is te danken aan de sprintsnelheid: het legt een afstand van 400 m oftewel een kwart Engelse mijl (quarter) ontzettend snel af. Hierdoor wordt de Quarter Horse veel ingezet voor races.

Het is een klein ras met een stokmaat die tussen de 1,45 en 1,60 m ligt. Zowel het hoofd als de borstkas zijn breed gebouwd, en de achterhand is rond van vorm. De schoft is vrijwel niet aanwezig waardoor dit ras een zadel met een brede boom nodig heeft.

Deze intelligente, betrouwbare en leergierige paarden zijn uitermate geschikt als rijpaard of voor de koets. Ze zijn uiteraard ook populair binnen de westernsport. Het karakter omschrijft zich als rustig en aanhankelijk, daarnaast is de Quarter Horse werkwillig.

Appaloosa paard

Wanneer je het Appaloosa paard ziet moet je nog het meest aan Pippi Langkous denken. Dit Amerikaanse paardenras kenmerkt zich door een gespikkelde vacht. Appaloosa’s zijn oorspronkelijk gefokt door de indianen, waarbij er sterke paarden ontstonden.

De schofthoogte ligt tussen de 142 cm en 152 cm. In Nederland wordt dit ook wel een D- of E-pony genoemd. Vanwege de grote wendbaarheid en het hoge uithoudingsvermogen wordt de Appaloosa veel in de westernsport gebruikt. Het karakter is betrouwbaar, evenwichtig en verdraagzaam. Dit vriendelijk ras is in de omgang erg rustig.

Connemara pony

Zoek je een rustig paardenras dat ook nog eens goudeerlijk is, dan kom je bij de Connemara uit. Dit van oorsprong Ierse ras wordt al eeuwenlang door jagers als rijpony ingezet. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en kunnen ook goed springen. Hierdoor is dit ras geliefd als springpony, voor de koets maar ook als dressuurpony.

Het karakter is vriendelijk, waarbij de Connemara zich snel aan de eigenaar hecht. Het dier is niet alleen rustig maar ook eerlijk en betrouwbaar. Het zal zijn ‘baasje’ niet snel voor de gek houden. De stokmaat ligt tussen de 138 en 148 cm, met tegenwoordig komen er ook grotere Connemara pony’s voor.

Tennessee Walking Horse

Dit Amerikaanse gangenpaard beschikt over extra gangen, net als bij de IJslander bekend is. De Tennessee kenmerkt zich door een korte rug en sterke doch slanke benen. De stokmaat ligt tussen de 1,50 m en 1,70 m.

Het ras is oorspronkelijk ontstaan in het zuidoosten van de Verenigde Staten (Tennessee). Het was toen al geliefd vanwege de extra gangen. Dit zijn de flat walk die te vergelijken is met snelwandelen, en de running walk, dat tussen de flat walk en het draven inzit. Daarnaast beschikken ze over de rockingchair canter, dit is een galop met een hoge rollende beweging. Tijdens deze gangen blijf je gewoon in het zadel zitten, dit voelt erg comfortabel aan.

Dit vriendelijk ras is zeer intelligent en wil graag voor de mens werken. Het karakter is zacht en betrouwbaar. Het zijn dan ook makkelijke paarden in de omgang.

Alle rassen in de paarden encyclopedie

De IJslander

Je hebt hem al heel even voorbij zien komen: de IJslander oftewel het IJslandse paard. Ook dit is een gangenpaard, met IJsland als oorsprong. Een van de voorouders van de IJslander is de Keltische pony. Andere voorouders zijn de Exmoorpony en de Shetlandpony. Dit is ook duidelijk terug te zien in het uiterlijk van de IJslander. De schofthoogte ligt tussen de 1,30 m en 1,50 m waarbij het lichaam gedrongen is en de hals kort en dik. De benen en hoeven zijn ontzettend sterk.

Naast de drie basisgangen beschikt de IJslander ook over de tolt en de telgang. De tolt is een manier van lopen waarbij er telkens één of twee benen tegelijk op de grond staan. Bij de stap zijn dit twee of drie benen. De tolt kan in verschillende tempo’s worden gelopen. De telgang kenmerkt zich door het verplaatsen van beide benen aan één zijde, en vervolgens aan de andere zijde. Dit maakte IJslanders geschikt voor de amazonezit (dameszadel).

De IJslander is eerlijk, betrouwbaar en vriendelijk. Vanwege de ruige oorspronkelijke leefomgeving zal de IJslander bij gevaar niet op hol slaan. Dit zou in zijn natuurlijke omgeving er toe kunnen leiden dat hij van een klif valt.

Het Belgisch trekpaard

Het is niet zomaar dat je het Belgisch trekpaard vaak voor een huifkar ziet staan. Dit groot paardenras is niet alleen sterk maar ook zeer rustig, vriendelijk en betrouwbaar. Dit maakt hem een koudbloedig paardenras.

Het ras is afkomstig uit België, waar het vanaf de 11e eeuw werd ingezet als trekpaard. Het moest zware werktuigen binnen de landbouw, de bosbouw en de mijnbouw trekken. Ook werd het dier gebruikt voor de postkoets, de paardentram en het trekken van schepen.

Het is een geliefd ras om te mennen, maar is als rijpaard minder geschikt. Het is namelijk lastig om een goed rijzadel te vinden. Bovendien heeft dit paard geen sierlijke gangen, maar voor de recreatie is dit prima.

Eén gedachte over “Rustige paardenrassen voor beginners of liefhebbers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven