Rode/ bruine strepen onder ogen van de hond – oorzaken & behandeling

Zie je een rode of bruine streep onder het oog van je hond? Vooral bij honden met een witte of lichte vacht is dit duidelijk zichtbaar. Je moet weten dat dit soort strepen niet direct schadelijk is. Natuurlijk ziet het minder mooi uit, daarom wil je rode/ bruine strepen verwijderen. In de praktijk blijkt dit niet zo makkelijk te zijn. Soms komen de strepen ook weer terug, dan is er toch meer aan de hand.

Rode of bruine strepen duidt op traanvocht

Nagenoeg alle dieren produceren traanvocht. Dit is bedoeld om het oog vochtig te houden waardoor vuil wegspoelt. Soms ontstaat er een overproductie van traanvocht. Maar het kan ook dat het traanvocht niet goed kan worden afgevoerd. Er ontstaan dan rode of bruine strepen onder de ogen van de hond. Dit kan bij beide ogen maar ook bij slechts één oog ontstaan.

[do_widget id=custom_html-9]

Zie je rode of bruine strepen onder het hondenoog, dan duidt dit op traanvocht. Dat is een ieder geval duidelijk, maar waarom heeft je hond last van overtollig traanvocht en wat doe je hieraan?

Een vuiltje in het oog

Heb je wel eens een vuiltje in het oog gehad? Wanneer dit zo is dan gaat het oog flink gaat tranen. Hiermee probeert het lichaam het vuil weg te spoelen. Wanneer de hond een vuiltje in het oog heeft dan gebeurt eigenlijk precies hetzelfde: het oog produceert extra traanvocht. Wanneer de hond bijna dagelijks vuil in het oog heeft dan zie je vroeg of laat traanstrepen onder het oog verschijnen.

Een hond die regelmatig vuil in het oog heeft woont of wandelt vaak in een erg stoffige omgeving. Bijvoorbeeld in een landelijke omgeving. Vooral in de zomerperiode kan hier veel stof opwaaien. Spoel in dit geval dagelijks even de oogjes met wat water uit.

Haartje tegen de oogbol

Het kan ook dat er een wimperhaartje of een haartje uit de vacht tegen de oogbol aanzit. Het oog merkt dit op als een ‘vuiltje in het oog’ en produceert extra traanvocht. Het probleem is dat een wimperhaartje dat naar binnen groeit niet zomaar verdwijnt. 

De oorzaak ligt vaak in een aangeboren aandoening waarbij de ooglidrand naar binnen is gedraaid. Maar het kan ook om een eerder trauma of littekenweefsel gaan. De dierenarts kan dit oplossen middels (elektrisch) epileren of door de haartjes te verwijderen.

Honden met uitpuilende ogen

Bij sommige hondenrassen is de vorm van het hoofd de oorzaak. Dit zie je bijvoorbeeld bij de shit-zu, pekinees, Boston terriër, Franse bull of de mopshond. Kenmerkend voor deze hondenrassen zijn de korte snuit, bolle wangen en uitpuilende ogen.

Doordat de oogbollen uit hun oogkassen worden gedrukt zijn ze gevoeliger voor beschadiging en infecties. Nieuwe haartjes die rondom het oog groeien zijn kort en staan hierdoor rechtop. Dit soort haartjes kunnen de oogbol makkelijk raken, waardoor het oog veel traanvocht produceert. Dit leidt natuurlijk tot rode of groene strepen onder het oog.

Veel mensen knippen deze haartjes weg, maar zodra het opnieuw aangroeit ontstaat er weer hetzelfde probleem. Daarom is het beter om de nieuwe haartjes met wat uierzalf te verzwaren en naar beneden te plakken. Zodra haartjes langer zijn zullen ze niet meer rechtop staan maar gaan hangen.

Een verstopt afvoerkanaaltje

Vroeg of laat kan de traanbuis bij de hond verstopt raken. Als gevolg hiervan vindt er een verminderde afvoer van traanvocht plaats. Een verstopping van de traanbuis heeft verschillende oorzaken:

  • Onjuiste aanleg bij de geboorte
  • Langdurige irritatie van het oog
  • Ontsteking
  • Misvorming met zwellingen

Normaal gesproken worden de tranen via de neus naar buiten toe afgevoerd. Wanneer de traanbuis verstopt, ontstoken of misvormd is lopen de tranen over de wangen. Er ontstaat een rood-bruine streep onder de ogen. Bij de meeste honden met een verstopt afvoerkanaaltje zie je dit uiteindelijk bij beide ogen ontstaan.

Wanneer je dit niet regelmatig schoonmaakt dan kunnen er korstjes ontstaan. Deze irriteren de huid. Het gevolg: een matte huid, kale plekken of een zichtbare rode huid.

De dierenarts moet er zeker van zijn dat de traanbuis verstopt is. Daarom voert deze eerst een test met een kleurstof uit. Vaak is een eenvoudige behandeling voldoende, maar soms moet de dierenarts onder narcose de traanbuizen doorspoelen.

Een ernstige oogontsteking

Rode strepen onder het hondenoog of bruine strepen, vaak ligt de kleur er ergens tussenin. Let op want dit soort strepen onder het oog is niet altijd onschuldig. Het kan namelijk ook om een ernstige oogontsteking gaan. Wanneer de hond onderstaande kenmerken vertoont moet je zeker contact opnemen met de dierenarts.

  • Rode/ bruine strepen onder het hondenoog
  • De hond knijpt vaak met de ogen
  • Het dier probeert in de ogen te wrijven

Dit kan op een (ernstige) oogontsteking duiden, maar het kan ook dat de hond iets in het oog heeft gekregen. Ga voor de zekerheid langs de dierenarts.

[do_widget id=custom_html-29]

Bruine afscheiding – ogen hond

Merk je alleen maar een bruine afscheiding bij de ogen van de hond op? Wanneer het hier niet om strepen gaat maar alleen om vlekken, dan ligt de oorzaak soms in een allergie. Ook het pH-gehalte van het drinkwater van de hond kan soms een oorzaak zijn.

Een hond met een allergie zal in veel gevallen krabben, likken en bijten. Dit is het gevolg van jeuk. Op de lange termijn ontstaan er huidontstekingen die zich steeds verder uitbreiden. De meest voorkomende allergieën bij honden zijn een vlooienallergie, voedselallergie of een allergische reactie op huisstofmijt of graspollen.

Bij een vlooienallergie is het belangrijk om besmetting met vlooien direct aan te pakken. Beter nog voorkom je dit. Gebruik hiervoor regelmatig een goed vlooienmiddel zoals een spot-on.

Bekijk spot-on honden

Heeft de hond een voedselallergie? Stap dan over op speciaal hondenvoer voor honden met een allergie.

Soms geen oorzaak te vinden

Voor rode of bruine strepen onder het oog is niet altijd een oorzaak te vinden. Het lijkt erop dat een aantal rassen hier meer last van heeft. Vooral bij kleine hondjes wordt dit veel gezien.

Rode traanstrepen hond verwijderen

Moet je rode/ bruine strepen onder het oog van de hond verwijderen? Zolang het geen ernstige oorzaak heeft hoef je het niet direct weg te halen. Maar door het vele vocht kan de vacht onder het oog gaan klitten. Bovendien kan er ook huidirritatie ontstaan.

Een korstlaagje in de ooghoek moet je altijd verwijderen. Dit doe je met een vochtig doekje, maar je kan het ook met een schone vinger weghalen.

Rode of bruine traanstrepen verwijder je met speciale reinigende producten. Deze zijn echt bedoeld voor de verzorging van de huid rondom de hondenogen. Maak dagelijks de huid rond de ogen goed schoon. Doe dit altijd met een schoon zakdoekje dat je daarna weggooit of uitwast.

Naar traanstreep remover

Rozenwater of kamillethee tegen traanstrepen

Soms wordt ook gebruik gemaakt van rozenwater of kamillethee. Mag je dit gebruiken voor het schoonmaken van de ogen? Het voordeel van rozenwater is dat het verzorgt en ontspant. Het wordt veel gebruikt bij ontstoken ogen. Let wel op met het aanschaffen van rozenwater, sommige producten zijn niet bedoeld voor gebruik rondom de ogen. Je moet voor gedistilleerd rozenwater gaan.

Je kunt ook kamillethee gebruiken. Zet een kopje verse kamillethee en laat dit voldoende afkoelen. Hierna is dit bruikbaar om rode of bruine traanstrepen te verwijderen. Houd er wel rekening mee dat rozenwater of kamillethee soms minder effectief is, waardoor de strepen zichtbaar blijven. Voor een goede effectiviteit is het belangrijk dat je dagelijks de huid rondom de oogjes schoonmaakt.

Schuiven naar boven