Rode boktor

De rode boktor is een keversoort waarvan de larve in dood hout of in brandhout leeft. Soms komt de rode boktor inclusief larven in de woning terecht en kunnen ze schade aan houten constructies en meubilair aanrichten. Er zijn meerdere soorten rode boktorren, niet allemaal zijn ze schadelijk.

Bestrijdingsmiddel boktor
Ontdek de prijs

Verschillende soorten rode boktor

Met de benaming rode boktor is niet altijd duidelijk om welke boktorsoort het gaat. Daarom vind je hieronder de meest voorkomende rode boktorren en hoe je ze herkent.

Gewone smalboktor

Deze boktor wordt ook wel de rode smalbok of de rode boktor genoemd. De vrouwtjes zijn roodoranje tot roodbruin van kleur. De mannetjes zijn duidelijk te herkennen door hun lichtbruine tot okerkleur. Het hoofd, poten en antennes zijn bij beiden zwart van kleur. De larven leven meestal in dood hout van zilversparren, dennen en ander dennenhout. Het zijn voornamelijk de schimmels en gisten waar de larven zich aan tegoed doen.

De gewone smalboktor is zowel als volwassen exemplaar als larve vrij onschuldig. Het komt zelden voor dat de larven schade aan houten constructies aanrichten, of het hout moet echt al rot zijn.

Rode soldaatboktor

Ook weer een rode boktor waarbij dit keer zelfs de kop een rode kleur heeft. Deze boktor kenmerkt zich door de grote ogen, zelf heeft hij een lengte van 5-10 mm. Hiermee is hij kleiner dan andere boktorsoorten. Deze rode boktor is uiterst zeldzaam. Hij werd voor het laatst in Noord-Brabant waren genomen.

De rode soldaatboktor vliegt van juni tot juli en komt voornamelijk in vochtige bosranden voor. De volwassen exemplaren kun je zomaar op bloemen zien zitten.

De boktor als huisdier houden is vooral geschikt voor de echte liefhebbers. Het zijn bijzondere insecten om te observeren. Houd boktorren in een speciaal insecten terrarium.

Naar insecten terraria

Bloedrode smalboktor

Deze rode boktor lijkt een beetje op te gewone smalboktor, alleen is hij veel dieper van kleur. Hij heeft een lengte van 9 tot 13 mm. De mannetjes zijn geelbruin van kleur, de vrouwtjes bloedrood. Vandaar ook de benaming.

Vuurboktor

De vuurboktor is ook weer een keversoort die uit de familie van de boktorren komt. Deze rode boktor bereikt een lengte van 8 tot 10 millimeter. De rug is opvallend rood, de kop en poten hebben juist een zwarte kleur. De vuurboktor komt zelden in woningen voor maar leeft voornamelijk in bossen. De eitjes worden in eikenhout gelegd. Wel kan het voorkomen dat dit eikenhout voor meubilair of brandhout wordt gebruikt, waarna de larven alsnog in de woning terecht komen.

Rode boktor in openhaardhout

Het komt soms voor dat de larven van de rode boktor in openhaard hout voorkomen. Het hout is dan al enige tijd aan het rotten. Juist dit hout wordt vaker voor de openhaard gebruikt.

Hoe weet je of je de rode boktor in het hout hebt zitten? Vaak zijn er duidelijke vliegopeningen zichtbaar. De volwassen boktor heeft deze gemaakt om de eitjes te leggen. Doordat de larven van het hout vreten komt er zaagsel vrij. Dit zaagsel ligt vaak op de grond rondom het hout. Let hierbij niet alleen op haardhout maar ook op houten palen, balken en houten meubilair.

Voorkom dat je de rode boktor in huis haalt

Het is nooit helemaal te voorkomen dat de rode boktor in huis terechtkomt. Toch kun je maatregelen nemen, bijvoorbeeld door het openhaard hout buiten te laten liggen. Haal het pas naar binnen op het moment dat je het ook direct gaat branden. Met het verbranden van het hout worden ook de larven gedood. Laat nooit openhaard hout enige tijd in de woning liggen!

Haal je tweedehands meubeltjes of hout ergens vandaan, breng dit dan niet direct naar binnen. Laat het eerst een tijdje onder een afdak of in de schuur staan. Let op of je dagelijks zaagsel rondom het voorwerp ziet. Is er na een week nog steeds niks zichtbaar, dan kun je ervan uitgaan dat de rode boktor niet in dit hout zit.

Rode boktor bestrijden

Last van de larven van deze kever? Rode boktor bestrijden kan door het hout in te smeren met beits. Hiermee voorkom je dat kevers hun eitjes in het hout leggen. Ook sluit je hier eventueel de boorgaten mee af waardoor de larven stikken. Houd er wel rekening mee dat rode boktor bestrijden middels beits slechts gedeeltelijk werkt. De meeste larven zitten diep in het hout en weten prima te overleven.

Wil je effectief rode boktor bestrijden dan moet je overgaan op een chemisch bestrijdingsmiddel. Dit wordt uitgevoerd door een ongediertebestrijder. Een andere methode is het begassen van de ruimte. Ook dit is iets dat je niet zelf kunt doen, schakel altijd een professional in.

Zelf boktor bestrijden? Bekijk de bestrijdingsmiddelen

Onbewerkt en bewerkt hout

Heb je de rode boktor in huis, dan heb je in veel gevallen niets te vrezen. Bewerkt hout wordt zelden door de rode boktor aangetast. Bij onbewerkt hout is dit een ander verhaal. De volwassen rode boktor kan eitjes leggen in houten vloeren, meubilair, houten constructies maar ook bijvoorbeeld in houten planken of mandjes.

Wanneer de eitjes uitkomen dan zullen de larven zich tegoed doen aan het hout. Dit kan wel twee jaar duren, de rode boktor brengt ze leven namelijk grotendeels als larve door. Wanneer de larve eenmaal verpopt zijn dan vliegen ze uit. De rode boktor kan zich vervolgens weer voortplanten.

Wees alert met de huisboktor

De rode boktor richt over het algemeen weinig schade aan houten constructies en meubilair aan. Het is de huisdokter die ontzettend schadelijk is. Deze boktor is 10 tot 25 mm lang en hiermee een stuk groter dan de rode boktor soorten. Zijn lichaam is zwart, verder heeft hij bultige uitsteeksels op zijn dekschilden. De larven van de huisboktor zijn zeer wraakzuchtig en kunnen tot wel 10 jaar in hout leven.

De huisboktor moet je altijd bestrijden en zoveel mogelijk voorkomen. Ken daarom het verschil tussen de rode boktor en de huis boktor.

Schuiven naar boven