Ringworm hond, herken de symptomen en start een behandeling

Verschillende parasieten en schimmels kunnen je hond belagen. Bijvoorbeeld ringworm bij de hond, dit is een schimmelinfectie. Het gaat hier dus niet om een wormenbesmetting. Wanneer je hond ringworm heeft dan ontstaan er vaak schilferende plekken, maar dit is niet altijd het geval. Daarom is het herkennen van de symptomen zo belangrijk. Ook lees je meer over de behandeling van ringworm.

Ringworm is een schimmelinfectie

Vaak wordt gedacht dat ringworm te maken heeft met een wormbesmetting, maar dit is helemaal niet zo. Ringworm is een schimmelinfectie van de huid. Het komt zowel bij mensen als dieren voor. De veroorzaker van ringworm is een dermatofyt, een schimmel. Er zijn verschillende soorten dermatofyten.

Trichophyton rubrum is een schimmel die bekendstaat om het veroorzaken van zwemmerseczeem (voetschimmel) maar ook schimmelnagels. Deze schimmel is ook verantwoordelijk voor de schimmelinfectie ringworm. Microsporum canis is een schimmel die bij honden en katten ringworm veroorzaakt. Het vervelende aan ringworm is dat het erg besmettelijk is. Mensen en huisdieren kunnen elkaar besmetten.

Ringworm hond herkennen (symptomen)

Hoe kun je ringworm bij de hond herkennen? Een van de meest voorkomende symptomen is het ontstaan van meerdere ringvormige plekken. Deze plekken zijn rond en rood waarbij een scherpe begrenzing aanwezig is. Meestal ontstaan er kosten of zie je grijsgrauwe schubben. Het haar valt op de geïnfecteerde plekken uit.

Wil je ringworm bij de hond herkennen, kijk dan ook goed naar het gedrag. Bij honden en katten ontstaat er jeuk. Opvallend is dat paarden en runderen die besmet zijn met de ringworm juist geen jeuk krijgen. Mensen hebben hier wel weer last van.

Jonge versus volwassen honden

Pups en jonge honden tot één jaar oud zijn gevoeliger voor deze schimmelinfectie. Bij volwassen dieren komt het minder vaak voor. Let op met senior honden of zieke dieren, die hebben vaak een verminderde afweer. In dit geval kan de schimmel dieper in de huid dringen. Er ontstaan dan ernstige huidontstekingen.

Uitbreiding van ringworm

Ringworm bij de hond kan zich steeds verder verspreiden. De ringen worden dan groter, op andere plekken kunnen er nieuwe ringen ontstaan. Ondertussen genezen de ringen van binnenuit. Dit betekent dat het centrum van de ring er mooi uitziet maar de begrenzing nog wel aanwezig is. Het haar van de hond zal niet direct terug groeien, dit gebeurt pas wanneer de schimmel helemaal verdwenen is.

Gaat ringworm vanzelf over?

Deze schimmelinfectie kan zich flink uitbreiden, zowel bij huisdieren als mensen. Gaat ringworm vanzelf over? Ja het kan vanzelf weg gaan maar dit duurt vrij lang. De hond kan makkelijk enkele weken tot maanden besmet blijven. Omdat ringworm zich uitbreidt is het niet aan te raden om dit op zijn vrije beloop te laten.

Hoe lang duurt het voordat ringworm weg is?

Bij honden kan ringworm makkelijk een half jaar tot een jaar aanwezig zijn voordat het helemaal weg is. Bij mensen geneest het vaak wat sneller. Dit komt omdat mensen de huid zorgvuldig wassen, iets dat verspreiding van de schimmel tegengaat. Let wel op met handdoeken want de schimmelinfectie kan via handdoeken makkelijk verspreid worden. Wanneer je de hond wast is het belangrijk om een oude handdoek te gebruiken en deze daarna op 90 °C uit te wassen.

Hoe lang is ringworm besmettelijk?

Ringworm bij de hond is besmettelijk zolang het aanwezig is. Een hond kan dus makkelijk tot één jaar besmettelijk zijn voor andere honden. De incubatietijd, dit is de periode tussen besmetting en de eerste klachten, duurt tussen de 10 en 21 dagen.

Ringworm hond behandelen

Honden kunnen aardig wat jeuk krijgen door ringworm. Al dat krabben is ook weer gevaarlijk, want dit geeft een verhoogd risico op huidinfecties. Daarnaast kan de hond met ringworm andere honden, katten, konijnen maar ook mensen besmetten. Ringworm bij de hond behandelen is zeker aan te raden.

Ringworm bij de hond behandelen? Bij de dierenarts zijn schimmeldodende shampoos of zalven verkrijgbaar. Wanneer je tijdig start met de behandeling is het niet nodig om de hond te scheren. Kleine plekken kun je namelijk goed door de vacht heen behandelen. Heb je cavia’s, konijnen of andere knaagdieren in huis? Koop online de Beaphar Anti-schimmel/ringworm. Dit is een huidspray waarmee je effectief schimmelinfecties bij konijnen en knaagdieren behandelt.

Bekijk Beaphar Anti-schimmel/ringworm

Houd er rekening mee dat je de hond vaak meerdere weken achter elkaar moet behandelen. De dierenarts geeft hier advies over.

Omgeving hond tegen ringworm behandelen

Let op want schimmels laten sporen achter. Hiermee weten ze zich te vermenigvuldigen en te verspreiden. De schimmelsporen liggen overal waar de hond komt. Heeft de hond ringworm dan is het heel belangrijk dat je de omgeving goed stof zuigt en schoonmaakt. Eventueel kun je verdunde bleek gebruiken. Was ook de hondenmand of de hondenkleedjes goed uit.

Wanneer je zelf besmet bent

Helaas, je hond heeft ringworm en je hebt het zelf ook opgelopen. Gelukkig is dit bij mensen heel goed te behandelen. We hebben geen dikke vacht dus zalven kun je rechtstreeks op de huid aanbrengen. Afhankelijk van de veroorzaker kun je gewoon een crème of zalf tegen voetschimmel gebruiken. Helpt dit onvoldoende dan vraag je bij de huisarts een schimmeldodende zalf.

Heb je ringworm op je hoofdhuid? In veel gevallen zal je een schimmeldodende shampoo krijgen. Deze shampoo ruikt niet fris maar werkt wel zeer effectief. Lees altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Meestal moet je gedurende enkele dagen tot twee weken behandelen, dan gaat ringworm weg. Wanneer je te kort behandelt blijven er schimmels achter en begint de infectie opnieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven