Rijstvogel nestkast

Kweken met de rijstvogel? Dan heb je de juiste rijstvogel nestkast nodig. Hier vind je gesloten nestkasten met een goede vliegopening. Dit broedblok is uitermate geschikt voor rijstvogels maar ook voor veel andere kleine vogels. Denk bijvoorbeeld aan de grasparkiet, valkparkiet, vink, koolmees of andere soorten. Bekijk het aanbod broedblokken.

Nestkast tropen (vogels)

Voor de rijstvogel kun je het beste voor een nestkast tropenvogels gaan. Deze vogel komt oorspronkelijk uit Java en Bali. Later kwamen ze ook in onder andere Mexico, de VS, Sri Lanka en de Filippijnen voor. Een nestkast voor tropen (tropische vogels) kenmerkt zich door een broedholte met vliegopening. Dit is dus wat anders als het zelf bouwen van een nest met behulp van takjes. Kies daarom altijd voor een gesloten nestkast oftewel broedblok.

Je kunt nestkastjes in de volière hangen maar natuurlijk ook gewoon in de vogelkooi. In een kleinere kooi houd je een koppeltje rijstvogels en is het voldoende om slechts één nestkastje op te hangen. Kijk op deze pagina welke rijstvogel nestkast beschikbaar is. Let op want een tralie nestkastje is zeker niet bedoeld voor rijstvogels, daarom tref je deze hier niet aan.

Waar broeden rijstvogels in?

Zoals je hierboven al heb kunnen lezen broeden ze het liefst in een gesloten nestkastje. Wanneer het echt niet anders kan kun je ook voor een halfopen rijstvogel nestkast gaan. Hierbij is het bedoeling dat de wanden zoveel mogelijk gesloten zijn. De bodem van de nestkast moet voor een buitenvolière dik genoeg zijn, anders gaat er warmte verloren.

Voor gebruik binnenshuis moet de rijstvogel nestkast ook aan wat voorwaarden voldoen. Zo moet hij stevig zijn en mag geen scherpe uitsteeksels bevatten. Vooral de binnenkant moet glad zijn, anders kunnen de kuikens zich verwonden. Na elk broedse; maak je de nestkast schoon en controleer deze op de aanwezigheid van splinters. Haal aanwezige splinters eraf en schuur het hout licht op met wat schuurpapier.

Rijstvogel nestkast kopen

Een nestkast voor rijstvogels kopen, dat doe je natuurlijk online. Er is een ruime keuze aan geschikte nestkastjes. Voordeel is dat je goed kunt vergelijken. Bekijk de modellen en vergelijk ook de prijzen. Je vindt namelijk altijd een rijstvogel nestkast dat perfect binnen je budget past. Heb je nog meer benodigdheden voor de rijstvogel nodig? Klik op een van de producten en bekijk relevante artikelen. Bijvoorbeeld een kooi, voer of speelgoed.

Hoe lang broedt een rijstvogel? De mannetjes en vrouwtjes broeden afwisselend en doen dit gedurende 13-14 dagen. Na het uitkomen van de eitjes worden de jongen door beide ouders gevoed. Het duurt 4-5 weken voordat de jongen uitvliegen. Dit betekent dat de kuikens enige tijd in het rijstvogel nestkastje doorbrengen, daarom moet het van een goede kwaliteit zijn.

Schuiven naar boven