Raaf als huisdier? Dit moet je weten

Je wil een raaf als huisdier. Hartstikke leuk want het zijn grote, opvallende en intelligente vogels. In sommige landen is het heel normaal om een raaf als huisdier te houden. In Nederland en België zijn we hier minder enthousiast over, maar het gebeurt soms wel. Daarom meer over raven.

Uitleg over de raaf

De raaf is familie van de kraaien oftewel kraaiachtigen. Het gaat hier om een zangvogel die een stuk groter is dan de zwarte kraai. De gemiddelde raaf heeft een kop-staartlengte van 60 tot 65 cm. De spanwijdte van de vleugels bereikt maar liefst 1,20 meter.

[do_widget id=custom_html-54]

De snavel is opvallend lang aan vooral op het puntje ligt gekromd. Het zijn zeer sociale vogels en ook nog eens hartstikke intelligent. Het is al vaker gezien dat raven samenwerken met wolven. De raaf ziet vanuit de lucht een gewond dier. Hij trekt de aandacht van een wolf die het dier kan doden. Wanneer de wolf zijn maaltijd heeft gehad is het de beurt aan de raaf.

Raven in Nederland

Komen raven in Nederland voor? Ja, maar minimaal. De meeste grote zwarte vogels die je in Nederland ziet betreft kraaien of kauwen. Hij komt op het hele noordelijke halfrond voor. Sinds 1926 is de raaf in Nederland bijna uitgeroeid. In de jaren ‘70 werden er in Nederland raven geherintroduceerd. In het jaar 2000 waren er meer dan 100 broedparen aanwezig.

De raaf is niet alleen op de Veluwe maar ook in Friesland, Noord-Holland en Noord-Brabant gespot. Ook in België komen raven voor.

Raaf als huisdier, kan dat?

Sommige mensen willen een raaf als huisdier. Begrijpelijk want het zijn mooie en intelligente vogels. In Nederland is het in beginsel verboden om een wilde raaf als huisdier te houden. Deze staat namelijk niet op de positieflijst. De positieflijst valt onder een nieuwe wetgeving van toegestane en verboden huisdieren.

Toch vind je hier en daar een raaf als huisdier. Dit kan wanneer de raaf voor de jacht wordt gebruikt, mensen kunnen dan een uitzondering aanvragen. De raaf is een aaseter en kan zwakke of gewonde dieren maar ook geschoten wild aanwijzen. Het is dus een goede jachtgenoot.

Soms wordt de raaf als huisdier ook wel illegaal gehouden. Er is wel een uitzondering! Is de raaf in gevangenschap geboren en geringd én kun je aantonen waar hij vandaan komt, dan mag je hem wél als huisdier nemen.

Huisvesting van de raaf als huisdier

Wil je een raaf als huisdier houden? In Nederland mag dit niet, maar in veel andere landen is dit toegestaan. Een raaf in huis vraagt wel wat voorbereiding. Zo kun je niet met een kleine kanariekooi aankomen, je zal voor een grotere huisvesting moeten zorgen.

Naar bestverkochte volières

Ideaal zou een flinke volière zijn. Deze moet toch zeker enkele meters lang zijn. Een raaf hoort niet in een kooi. Kies je hier wel voor, dan moet het minimaal om een flinke papegaaienkooi gaan. Daarnaast vliegt de raaf bij voorkeur de hele dag los. Dit kan zowel binnenshuis als buiten, maar in het laatste geval alleen wanneer het om een goed getrainde raaf gaat.

Voeding van raven

Wat eet de raaf? Dit is een echte alleseter. Toch geeft hij de voorkeur aan wormen, insecten, larven maar ook jonge vogeltjes en knaagdieren. Daarnaast leeft hij in het wild van kadavers (dode dieren) en aangespoelde vissen.

Plantaardig voedsel is ook belangrijk. Raven eten voornamelijk bessen en fruit. Heb je een raaf als huisdier dan zul je dus met een gevarieerde voeding moeten komen. Je kan hem overigens ook geweekte kattenbrokjes geven. Hierbij krijgt de raaf alles aan voedingsstoffen binnen wat hij echt nodig heeft.

Raaf trainen (voor de jacht)

Kraaien en raven worden soms voor de jacht gebruikt. Een raaf trainen is niet zo eenvoudig. Dit laat je het beste aan een professional over of je doet dit onder begeleiding. Heb je een raaf als huisdier dan is het ook niet verstandig om hem zomaar buiten te laten vliegen. In het begin train je altijd middels een trainingslijn die om het pootje van de raaf zit. Hiermee voorkom je dat de vogel er vandoor gaat en nooit meer terugkomt.

Kan je een raaf tam maken?

Raven zijn ontzettend slimme vogels. Ja ze zijn tam te krijgen, maar dan nog zullen ze je proberen te misleiden. Wil je een raaf tam maken dan is het verstandig om dit met een jonge vogel te doen. Besteed er dagelijks twee tot drie uur aandacht aan, dan krijg je hem wel goed tam.

Kan een raaf praten?

Raven kunnen geluiden uit hun omgeving imiteren. Een raaf kan dus ook leren praten. Overigens weet een pratende raaf niet wat hij zegt. Het is dus puur aangeleerd gedrag. Ook kraaien kunnen leren praten. Daarnaast zie je dit ook bij de ekster, roek en kauw.

Wilde raaf vangen en houden

In Nederland komen er niet zo heel veel wilde raven voor. Mag je een raaf vangen en als huisdier houden? De raaf is een beschermd diersoort. Je mag hem dus niet zomaar vangen of doden. Vind je een gewonde wilde raaf, bel dan de dierenambulance. Deze komen de raaf ophalen en verzorgen hem. Hierna wordt de raaf weer in het wild vrijgelaten.

[do_widget id=custom_html-14]

GTST: kraai of raaf?

In de soapserie GTST (Goede Tijden, Slechte Tijden) wordt personage Ludo Sanders dankzij een zwarte vogel gered. Gaat het in GTST om een kraai of raaf? Veel mensen denken een kraai, maar het gaat hier toch echt om een raaf. Overigens een getrainde raaf die normaal gesproken bij mensen woont. Dat zie je aan het witte ringetje om zijn pootje.

De raaf in goede tijden heet Uccello maar heeft in het echt natuurlijk een andere naam. Helaas is niet bekend hoe de raaf in het echt heet en van wie hij is.

Verschil tussen een kraai en raaf

Wat is nu het echte verschil tussen kraai en raaf? De raaf is ongeveer anderhalf keer groter dan een kraai. Bovendien is hij 2 tot 3 keer zwaarder. Kijk je naar de snavel, dan hebben raven een wat dikkere snavel dan kraaien. Daarnaast kenmerkt de snavel van de raaf zich door het gebogen puntje.

Er is ook wel verschil in geluiden die ze maken. Raven maken voornamelijk een kroa-kroa geluid terwijl dit bij kraaien als ka-ka klinkt. Bovendien is de toonhoogte bij de kraai hoger. Nog een verschil: wanneer een raaf vliegt dan hoor je dit altijd. Een kraai vliegt geluidloos.

Schuiven naar boven