Puppy speelgoed moet vooral veilig zijn (het aanbod)

Het komt regelmatig voor dat puppy speelgoed onveilig is. Onderdelen laten los en belanden in de maag of darmen van het jonge dier. Dit zorgt voor ernstige verstoppingen. Koop veilig puppyspeelgoed. Tips hierover vind je in dit artikel. Ook ontdek je welk speelgoed het leukst is.

Nylabone Puppy speelgoed
Bekijk prijs

Geen puppy speelgoed buiten de EU kopen

Het meeste speelgoed dat in Europa wordt verkocht is voorzien van een Europees keurmerk. Dit betekent dat het veilig genoeg is bevonden. Regelmatig hoor je horrorverhalen van stikkende puppy’s, en dit wordt soms veroorzaakt door speelgoed dat je buiten Europa koopt. Bijvoorbeeld op AliExpress of in een andere Aziatische webshop.

Het is natuurlijk heel interessant om goedkoop speelgoed aan te schaffen, maar de veiligheid van je huisdier staat voorop. Daarom bestel je bij voorkeur alleen bij een betrouwbare webshop. Mocht er iets met het speelgoed mis zijn dan kun je ook makkelijker contact met de verkoper opnemen.

Bekijk puppy speelgoed in de webshop

CE markering

Veilig puppyspeelgoed is voorzien van CE markering. Dit is belangrijk want hiermee voldoet het product aan de Europese wettelijke eisen wanneer het op gezondheid, veiligheid en milieu aankomt. Veel producten bij bijvoorbeeld AliExpress hebben ook een CE-markering. Het logo ziet er bijna hetzelfde uit maar het gaat hier niet om veiligheid. De Chinese CE markering gaat over export. Dat heeft niks met veiligheid te maken.

Daarom nogmaals het advies om geen puppyspeelgoed buiten Europa te kopen. Let op want ook in Nederland en België wordt kwalitatief slecht speelgoed voor puppy’s verkocht. Dit wordt dan op AliExpress of Alibaba ingekocht en rechtstreeks naar de consument verzonden. Kijk daarom ook naar de prijs: een zeer lage prijs is bedenkelijk.

Dit is veilig speelgoed

Als hondeneigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van veilig puppy speelgoed. Pups kauwen overal op, van je schoenen tot de stoelpoten. Speelgoed is vrij snel kapot, daarom moet je goed letten op de aanwezigheid van kleine onderdelen. Maar ook of dingen los kunnen laten. Bijvoorbeeld een goedkope tennisbal, de buitenkant is makkelijk door een pup los te krijgen.

Wees ook een beetje voorzichtig met piepspeelgoed. Dat ziet er hartstikke leuk uit en je pup beleeft hier veel plezier aan. Helaas is het meeste piepspeelgoed erg dun. De pup maakt het snel kapot en slikt hierbij stukjes rubber of misschien wel het piepje zelf in.

Een hondenkluif (bot)

Een bot lijkt veilig voor je pup maar dit is het niet. De meeste botten die verkrijgbaar zijn zullen voor de pup maar ook voor de volwassen hond te hard of juist te zacht zijn. Sommige botten zijn bewerkt en hebben een binnenkant van beenmerg. Dit ruikt aantrekkelijk voor de pup maar is eigenlijk hartstikke gevaarlijk.

Botten veroorzaken vaak beschadigd tandvlees, afgebroken tanden of een stuk bot dat op de onder- of bovenkaak vastzit. Daarnaast komt het wel eens voor dat een groot stuk bot in het maag-darmkanaal vast komt te zitten en hier voor beschadiging zorgt. Beter kun je voor een rubberen bot kiezen, dit is een stuk veiliger.

Naar rubberen botten

Het beste puppy speelgoed

Je beslist zelf over de aanschaf van puppy speelgoed. Kies in ieder geval voor veilige alternatieven zoals rubberen ballen, het rubberen bot of ander duurzaam speelgoed.

Let goed op want niet al het rubber speelgoed is veilig voor puppy’s of volwassen honden. Het speelhoek moet echt geheel van rubber zijn en ook nog eens dik. De bekende rubberen kip is niet aan te raden. Hij ziet er misschien leuk uit maar het is onveilig speelgoed. Vermijd ook de rubberen ballen met pinnetjes of stekels aan de buitenkant. Het idee om hiermee het tandvlees te masseren klinkt leuk, maar de stekeltjes kunnen loslaten. Een pup slikt dit heel makkelijk in.

Pup heeft speelgoed ingeslikt: eerste hulp

Puppy’s hebben al snel de neiging om dingen kapot te maken en in te slikken. Je pup heeft speelgoed ingeslikt, wat moet je doen? Kleine onderdelen passeren probleemloos het maag-darmkanaal. Dit betekent dat het er met de ontlasting weer uitkomt.

Grotere onderdelen blijven soms steken. Na enkele uren tot weken treden er symptomen op. Klachten treden voornamelijk op wanneer het voorwerp in de darmen terecht komt. Symptomen zijn verlies van eetlust, weinig tot niet drinken en veel braken. De pup heeft flinke pijn waarbij het een afwachtende houding aanneemt. Het strekt de voorpoten op de grond uit en steekt het achterwerk de lucht in.

Scherpe voorwerpen kunnen de slokdarm, de maag of de darmen beschadigen. Er kan dan een perforatie optreden. Dit zorgt voor ernstige uitdroging, verstopping of inwendige bloedingen.

Wanneer de pup speelgoed heeft ingeslikt is het belangrijk om direct naar de dierenarts te gaan. Deze maakt een röntgenfoto of een echo. Aan de hand hiervan kan bekeken worden waar het speeltje zich bevindt en welke behandeling nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven