Het praten van een halsbandparkiet

Halsbandparkieten zijn intelligente vogels die veel als huisdier worden gehouden. Ze zijn goed gezelschap en houd je alleen, in een paartje of met meerdere vogels tegelijk. Kan een halsbandparkiet praten? Ja, en vaak nog beter dan sommige papegaaien of kaketoes. Wanneer je dacht dat alleen het mannetje van de halsbandparkiet praat dan heb je het flink mis. Ook (sommige) vrouwtjes hebben een aardige woordenschat.

Set vogel speelgoed
Bekijk de set

Op deze leeftijd beginnen ze met praten

Het praten van een halsbandparkiet is geen garantie maar moet je als een toegift zien. Veel halsbandparkieten zeggen hun eerste woordje rond de leeftijd van acht maanden. Toch is het mogelijk dat hij dit al vanaf vijf maanden oud doet.

Het verschil tussen man en pop

Over het algemeen is het zo dat een mannelijke halsbandparkiet sneller praat dan de vrouwtjes (poppen). Toch zijn er wel degelijk gevallen bekend waarbij ook de pop ontzettend veel woordjes leest. In het filmpje hieronder een goed voorbeeld van een vrouwelijke pratende halsbandparkiet.

Wel is het zo dat een mannetje makkelijker en sneller leert praten. Maar wanneer je voldoende aandacht aan een pop besteedt, dan kan deze ook leren praten.

Halsbandparkiet leren praten

Wil je een halsbandparkiet leren praten, dan vraagt dit vooral veel tijd en geduld. Hierbij is het belangrijk dat je woordjes continu blijft herhalen. Zorg dat je een woordje aan een bepaalde handeling of gebeurtenis linkt.

Geef je de halsbandparkiet een nootje, zeg dan eerst ‘nootje’ voordat je het lekkers aanreikt. Uiteindelijk gaat de vogel het verband tussen deze twee dingen zien. Met een beetje geluk zal de halsbandparkiet binnen enkele dagen tot weken het woord imiteren.

Tip: wanneer de halsbandparkiet woorden kan associëren met voedsel of een gebeurtenis, is hij beter in staat om te leren praten.

Gebruik enkele woordjes en geen hele zinnen. Wanneer de parkiet al enkele woordjes onder de knie heeft, beginnen met korte zinnetjes van twee woorden. Houd er echter rekening mee dat sommige halsbandparkieten nooit hele zinnen leren.

Beloon met leuk vogelspeelgoed, dit voorkomt ook nog eens verveling.

Naar vogelspeelgoed

Terug reageren op het praten

Vroeg of laat zal de halsbandparkiet zijn eerste woordje zeggen of een geluid imiteren. In het begin klinkt dit vrij onduidelijk. Toch is het belangrijk om hierop te reageren, het geluid of het woordje te herhalen en de vogel te stimuleren.

Heb je hem bijvoorbeeld het woord ‘nootje’ geleerd maar klinkt dit in het begin nog als ‘ootte’, moedig hem dan toch aan. Wanneer hij dit woord zegt, herhaal je dit op de juiste manier en geef je een nootje. Dit stimuleert de halsbandparkiet om door te blijven oefenen.

Plaatsing van de kooi

Om de halsbandparkiet te leren praten is het ook belangrijk dat deze in de buurt van mensen is. Zet daarom de kooi in de woonkamer zodat de vogel veel stemmen hoort. Wees voorzichtig met plaatsing in de keuken, omdat de dampen van antiaanbaklagen (pannen) giftig kunnen zijn voor vogels.

Bekijk kooien voor halsbandparkieten

Tam maken helpt bij het leren praten

Een tamme halsbandparkiet bouwt een betere band met zijn eigenaar op. Om een halsbandparkiet te leren praten is het dus belangrijk dat er eerst sprake is van een goede band. Dit begint met het tam maken van de vogel.

Besteed dagelijks tijd en aandacht aan de vogel. Maak hem eerst handtam, dit doe je door hem minder bang voor handen te maken. Hierbij is het onmisbaar dat de vogel uiteindelijk op de hand durft te stappen. Dit bouw je als volgt op:

  1. Beweeg de hand door de kooi en doet dit net zolang totdat de vogel niet meer wild heen en weer fladdert
  2. Herhaal dit enkele dagen achter elkaar, totdat de vogel niet meer reageert wanneer de hand in de kooi wordt gestopt
  3. Begin met de hand langzaam richting de vogel te bewegen, maar kom nog niet te dichtbij
  4. Neem wat trosgierst in de hand en bied dit de vogel aan
  5. Kom elke dag een beetje dichterbij de vogel
  6. Probeer een vinger tegen het buikje van de halsbandparkiet te duwen, terwijl hij van de trosgierst eet

Op deze manier is het mogelijk om de vogel ertoe te verleiden om op de vinger of de hand te stappen. Dit gehele proces duurt ongeveer 7 tot 14 dagen, mits je dit enkele malen per dag herhaalt.

Individueel met de vogel werken

Heb je meerdere halsbandparkieten, dan besteden ze veel aandacht aan elkaar. Ze zullen dan ook liever met elkaar dan met de mens communiceren. Het is in dit geval beter om de vogel apart te zetten zodat ze tijdelijk geen contact met elkaar hebben.

Werk vervolgens met elke vogel individueel. De meest ideale situatie is wanneer je een enkele halsbandparkiet in huis hebt en deze eerst leert praten. Wanneer je er later een tweede vogel bijneemt, zal deze de woordjes van de eerste vogel imiteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven