PMSG hormoon – diergeneesmiddel

PMSG oftewel Pregnant Mare Serum Gonadotropine is een hormonaal diergeneesmiddel. Dit mag sinds 2021 niet meer in Nederland verkocht worden. Dit komt omdat het hormoon op gruwelijke wijze bij zwangere merries wordt afgenomen. Ondanks het verbod is er nog steeds veel vraag naar het PMSG hormoon.

Dit is PMSG

Tijdens de zwangerschap (draagt) maakt elk lichaam verschillende hormonen aan. Pregnant mare serum gonadotropin, afgekort tot PMSG, is een hormoon dat bij drachtige merries voorkomt. Tussen de 40 en 130 dagen zwangerschap wordt dit hormoon vanuit de endometriale cups uitgescheiden. Je kunt deze cups een beetje vergelijken met placentas.

[do_widget id=custom_html-19]

PMSG heeft een luteïniserend hormoon activiteit. Het gaat een beetje te ver om dit helemaal uit te leggen want het draait uiteindelijk om het PMSG hormoon zelf.

Farmaceutische toepassingen

Van PMSG is bekend dat het als behandeling bij dieren wordt ingezet. Zo is het mogelijk om de periode tussen twee zwangerschappen te verkorten. Ook wordt PMSG ingezet om de cyclus bij jonge dieren op te wekken. Feitelijk wordt PMSG dus gebruikt om dieren zo snel en zo vaak mogelijk zwanger te laten zijn.

Verder wordt PMSG gebruikt om extra eitjes vrij te laten komen. Bevruchte eitjes worden bij het dier dan uit de baarmoeder gespoeld en de embryo’s ingevroren. Ook kunnen er hele groepen dieren tegelijkertijd vruchtbaar worden gemaakt. Dit kan voor een veehouderij veel tijd en dus ook kosten besparen.

Zo wordt PMSG verkregen

Je kunt je vraagtekens zetten bij bovenstaande toepassingen. Dit laat zien dat de mens er van alles aan doet om het fokken van dieren te versnellen. Tijd is geld, dit merk je dus ook in de dierenwereld waar de mens tussen komt.

De manier waarop PMSG wordt verkregen is nogal omstreden. Bij veel mensen wekt dit ook weerzin op. Bij drachtige merries wordt ontzettend veel bloed geprikt, meer dan wenselijk is. Soms wordt de ongeboren vrucht opzettelijk kapot geknepen. Dit gebeurt om ervoor te zorgen dat PMSG langer in het lichaam van de merrie aanwezig blijft.

Het probleem is de mishandeling van de merries nadat ze het vruchtbaarheidshormoon niet meer uitscheiden. De merrie wordt dusdanig mishandeld dat er een miskraam ontstaat. Hierna is het zaak om de merrie zo snel mogelijk opnieuw drachtig te maken. Zo zal ze weer opnieuw PMSG aanmaken.

Je kunt je voorstellen dat deze merries veel traumatische ervaringen opdoen. Ze lijden continu onder stress, iets dat niet goed is voor de algemene gezondheid. Dit soort praktijken gebeurt voornamelijk in Zuid-Amerika. Ze noemen het daar ook wel zogenaamde bloedboerderijen.

Naar paardenshop

Zo gaat dat er op een bloedboerderij aan toe

Je wil eigenlijk geen bezoek aan een bloedboerderij brengen. Merries worden daar 2 tot 4 keer per week geprikt om bloed af te nemen. Dit gebeurt zeker niet diervriendelijk, de merries worden regelmatig mishandeld. Doordat er zoveel bloed wordt afgenomen hebbende merries ook een verminderde afweer. Hierdoor worden ze sneller ziek en herstellen moeizaam. Bij ziekte krijgen ze geen medische zorg.

Buiten de stallen liggen vele overleden paarden. Deze hebben de mishandelingen of de slechte verzorging niet overleefd.

PMSG in Nederland verboden

Er is veel te doen over het vruchtbaarheidshormoon PMSG.  Sinds 2021 mogen medicijnen met Pregnant Mare Serum Gonadotropine niet meer in Nederland verkocht worden. Het is dus ook niet meer mogelijk om dit ergens in Nederland krijgen. Helaas gaat de reductie en verkoop van medicatie met PMSG wel gewoon door. Medicatie is namelijk in andere landen nog volop verkrijgbaar.

Bijvoorbeeld in Duitsland, daar wordt het onder de naam Fixplan geproduceerd. Vervolgens wordt medicatie met PMSG geëxporteerd naar onder andere Frankrijk, België, Spanje en Italië. Ook buiten Europa gaat de productie van dit medicijn gewoon door. Het zal nog tientallen jaren duren voordat dit overal verbannen is. Als dat uiteindelijk al gaat gebeuren.

Alternatief voor PMSG

Inmiddels zijn veehouderijen of dierenliefhebbers op zoek naar een alternatief voor PMSG. Erf zijn een aantal alternatieven beschikbaar. Bijvoorbeeld kisspeptine analoog C6, dit wordt als een goed alternatief voor PMSG gezien. Verder wordt aangewend om FSH en GnRH als alternatieve verbindingen voor PMSG in te zetten.

In verschillende landen maken ze al gebruik van deze alternatieven. In sommige gevallen ook nog eens erg succesvol. Dit laat zien dat veel bedrijven makkelijk zonder het PMSG hormoon kunnen. Het is dan zeker noodzakelijk om de praktijken op de bloedboerderijen zo snel mogelijk te stoppen.

Schuiven naar boven