Pissebedden in de winter

Je hebt pissebedden in huis en dat is zeker geen pretje. Vaak komen ze je woning bij warm weer (zomer) binnen. Toch kun je ook pissebedden in de winter (bij kou) in je woning tegenkomen. De vraag is waar deze diertjes vandaan komen. Misschien wil je ook weten hoe je pissebedden kunt bestrijden. Doe je er niks aan, dan vormen ze al snel een overlast.

Wat zijn pissebedden?

Nee, pissebedden plassen niet in je bed. Toch doet de naam anders vermoeden. Dat ze zo leven heeft met hun leefomgeving te maken. Pissebedden zijn namelijk geen insecten maar want schaaldieren. In een ver verleden zijn ze vanuit het water naar het land gekropen. Hier weten ze prima te overleven, maar ze hebben wel vocht nodig. Zonder vocht drogen ze uit en sterven ze.

[do_widget id=custom_html-28]

Dat verklaart misschien wel de benaming. Plas je in je bed, dan lig je in een vochtige omgeving. Dit zou mogelijk pissebedden aantrekken. Toch komen pissebedden in bed zelden voor, vaak gaat het dan om toeval.

Pissebedden in de winter: de oorzaak

Alle insecten zoeken in de winter een veilige plek om te overleven. Vooral wanneer het buiten kouder wordt zoeken ze de warmte van woningen op. Pissebedden in de winter doen hetzelfde als insecten: ze zoeken een goed plekje om de winter door te komen. Zolang het niet vriest blijven pissebedden de hele winter actief.

Dat ze zich in de winter verplaatsen is dus niet zo vreemd. Pissebedden hebben zich goed aan het landleven aangepast maar beschikken nog steeds over kieuwen. Hierdoor zoeken ze een omgeving met een hoge luchtvochtigheid op. Dat doen ze dus ook in de winter.

Waarom krijg ik pissebedden in huis?

Je treft pissebedden in de winter in huis aan. Dit komt weinig voor, want juist in de winter ligt de luchtvochtigheid in woningen een stuk lager. Dit heeft te maken met het hoog stoken van de verwarming. Hierdoor daalt de luchtvochtigheid in huis. Dit merk je door een droge lucht, statisch haar, knetteren van kleding maar ook een droge huid en lippen.

Toch kan het dat je ergens een vochtige omgeving hebt. Bijvoorbeeld in de kelder, daar is het vaak een stuk vochtiger. Ook de badkamer is een vochtige omgeving. Daarnaast ligt bij veel mensen de luchtvochtigheid in de slaapkamer hoger dan in de woonkamer. Een hoge luchtvochtigheid betekent pissebedden in huis, ook in de winter.

Vriezen pissebedden dood?

Je kunt je afvragen of pissebedden ook dood kunnen vriezen. Nee, zowel insecten als pissebedden kunnen strenge winters overleven. Dat is maar goed ook, anders zouden al deze diertjes uitsterven. Wel moeten pissebedden in de winter zorgen dat ze de extreme kou overleven. Daarom zoeken ze beschutte plekjes. Zolang het niet vriest doen ze het prima onder een hoop bladeren of stenen.

Daalt de temperatuur onder de 0 °C, dan moeten ze op zoek naar een omgeving waar het minder hard vriest. Tot enkele graden onder nul kan dit nog prima onder die hoop bladeren. Wordt het nog kouder, bijvoorbeeld -10 °C of nog lager, dan geven ze de voorkeur aan een gebouw.

Onzinpraatjes over pissebedden

Soms wordt gezegd dat pissebedden een temperatuur lager dan 14 °C niet kunnen overleven. Dit is natuurlijk de grootste onzin. Zouden pissebedden deze temperatuur niet overleven, dan moet er inmiddels geen enkele pissebed meer in Nederland voorkomen. Toch blijft dit praatje hardnekkig

rondgaan. Dit heeft misschien te maken met het feit dat pissebedden bij een temperatuur onder de 14 °C minder actief zijn. Ze vertragen, net als veel insecten doen. Dit betekent echter niet dat ze dood zijn. Ze staan gewoon in de overlevingsstand.

Kou is dus niet direct een vijand van deze schaaldieren. Droogte is dat wel. Een te droge omgeving is niet goed voor pissebedden en zorgt er zelfs voor dat ze sterven.

Pissebedden buiten de woning houden

Hoe voorkom je dat pissenbedden in de winter je huis binnenkomen? Dit doe je door vochtige ruimtes zoals de kelder maar ook de garage of schuur niet te veel te verwarmen. Houd de temperatuur onder de 14 °C. Dit doe je echter alleen wanneer dit ook mogelijk is. Een badkamer kun je helaas niet zo koud laten, dit is niet goed voor de muren en het badkamermeubilair.

Gelukkig zijn er ook andere manieren om pissebedden in de winter te weren. Denk allereerst aan de luchtvochtigheid. In de keuken en badkamer is het belangrijk dat je regelmatig ventileert. Gebruik eventueel een luchtontvochtiger, dit werkt erg goed.

Bekijk luchtontvochtigers

Plaats overal fijnmazige roosters of gaas. Het is belangrijk om ventilatieroosters niet af te dekken. Je kunt hier gaas voor plaatsen. Zo voorkom je dat pissebedden en insecten de woning binnenkomen.

Pissebedden in huis verjagen

Er zijn ook wat methoden om pissebedden uit je woning te verjagen. Het is bekend dat deze diertjes niet van metaal houden. Leg daarom op strategische plekken wat koperdraad of metale munten neer. Doe dit vooral op plekken waar je pissebedden tegenkomt.

Een andere methode is het strooien van bloem. Door bloem (meel) drogen pissebedden uit. Hier zullen ze dus niet graag willen lopen.

Zo kun je ze bestrijden

Heb je vaak pissebedden in de winter in huis? Je zou ze ook kunnen vangen. Hiervoor snijd je een aardappel doormidden en hol je de binnenkant een beetje uit. Vervolgens leg je de aardappel met de platte kant op de grond. Pissebedden kruipen hieronder. Niet alleen vanwege de vochtige omgeving maar ook omdat de aardappel een voedingsbron is. Op deze manier kun je pissebedden vangen.

Maak het jezelf makkelijker door de uitgeholde aardappel in een plastic zak te leggen. Zorg er wel voor dat pissebedden de zak in kunnen lopen. De volgende dag hoef je de zak alleen maar op te tillen en je hebt de pissebedden te pakken.

Schuiven naar boven