Pissebedden als huisdier

Heb je al eens aan pissebedden als huisdier gedacht? Het zijn interessante landschaaldieren. Nee ze behoren niet tot de insecten! Pissebedden zijn makkelijk te houden, houden het terrarium of de bak goed schoon en kunnen hiermee in hulp zijn voor andere dieren. Bovendien is het kweken van pissebedden ook ontzettend leuk.

Algemene informatie

We starten met de belangrijkste pissebedden informatie. Deze schaaldieren komen oorspronkelijk in zout water voor. Door een eeuwenlange aanpassing is een kleine groep ontwikkeld tot landpissebedden. Ze komen niet meer in water maar wel op het land voor.

Deze pissebedden hebben nog steeds kieuwen. Met deze kieuwen zijn ze in staat om het benodigde vocht uit de lucht te halen. Je kunt je dus voorstellen dat deze diertjes een vochtige omgeving nodig hebben. Voor de voortplanting hebben ze een broedbuidel waarin de eitjes en de jongen zich ontwikkelen. Handig want normaal gesproken zou dit in het water moeten gebeuren.

Zo oud wordt dit huisdier

Hoe oud wordt een pissebed? De gemiddelde soort wordt tussen de één en twee jaar oud. Er zijn enkele soorten die een leeftijd van 5-9 jaar bereiken, maar deze worden vaak niet als huisdier gehouden.

Pissebedden als huisdier: dit heb je nodig

Waarom zou je pissebedden als huisdier houden? Ten eerste omdat ze weinig ruimte in beslag nemen. Je hebt alleen maar een pissebeddenterrarium nodig. Daarnaast zijn ze makkelijk te houden. Pissebedden zijn makkelijke eters en houden het terrarium zelfs schoon. Ideaal om pissebedden samen met reptielen of amfibieën te houden, maar ook met sommige zoogdieren.

Als laatste zijn pissebedden als huisdier ideaal wanneer je allergisch bent voor veel andere dieren. Van deze landschaaldieren krijg je geen loopneus, rode ogen of jeuk.

Het pissebedden terrarium

Het begint natuurlijk allemaal met de aanschaf van een pissebedden terrarium. Een terrarium is aan alle kanten gesloten maar bevat wel ventilatieopeningen. Die openingen zijn zo klein dat pissebedden er niet doorheen kunnen. Let op want sommige terraria hebben aan de onderzijde te grote spleten, je raakt je huisdiertjes dan kwijt.

Het beste kun je voor een terrarium met aan de bovenkant een ventilatie opening kiezen. Ook een (oud) aquarium volstaat, zelfs wanneer hier geen kap op zit. Pissebedden kunnen namelijk niet via het glas omhoog klimmen. Als laatste alternatief is er het insectenterrarium. Deze is wat kleiner maar laat geen enkel insect door.

Terrarium dat zeer geschikt is voor het houden van pissenbedden.


De inrichting van het terrarium

De inrichting van het pissebeddenterrarium is ontzettend belangrijk. Deze diertjes hebben namelijk een vochtige omgeving nodig. Een luchtvochtigheid van 70% tot 80% is ideaal. Gebruik een luchtvochtigheidmeter, dan weet je ook of je goed zit.

Het is bij pissebedden in een terrarium belangrijk dat je minstens één keer per dag sproeit. Niet alleen goed voor de pissebedden maar ook voor planten zonder wortelstelsel, die zijn afhankelijk van het vocht in de lucht.

Het sproeien doe je met een eenvoudige plantenspuit. Gebruik hiervoor lauw water en sproei met een fijne nevel. Als bodembedekking kun je het beste gebruik maken van humus, zand, aarde of turf. Let op want in een vochtig terrarium kan er vroeg of laat schimmel ontstaan. Dit is volkomen normaal maar met een goede hygiëne kun je schimmel wegkrijgen.

Denk bij de inrichting ook aan stenen en houtwortels, hier kunnen pissebedden zich onder verschuilen. Je zult merken dat deze diertjes bijeen kruipen, zo verliezen ze minder vocht.

Wat eten pissebedden?

Pissebedden in een terrarium is leuk, maar wat moet je ze te eten geven? Bladeren en rottend hout is prima. Wanneer je onvoldoende dood materiaal geeft dan doen ze zich tegoed aan de wortels van levende planten. Dit zou natuurlijk zonde zijn dus geef ze dagelijks te eten. Wat vinden pissebedden lekker? Je kunt ze af en toe verwennen met stukjes aardappel, wortel of pompoen. Ook paddenstoel of tomaat wordt gegeten. Let er wel op dat deze dingen niet gaan schimmelen en stinken.

Wat drinken ze?

Je moet je pissebedden regelmatig van voer voorzien. Wat drinken pissebedden? Deze dieren drinken niet zoals wij dat gewend zijn. Aan de achterzijde van het lichaam zitten twee uitsteeksels. Wanneer de pissebedden deze uitsteeksels in het water laat zakken dan neemt hij vocht oftewel water op. Op deze manier drinkt een pissebed.

Het dagelijks sproeien van het pissebedden terrarium is aan te raden. Daarnaast kun je een klein bakje water neerzetten. Zorg dat het water niet te diep is, pissebedden die op het land leven zijn niet zo’n goede zwemmers.

Met pissebedden kweken

Wil je met pissebedden kweken? Zeker aan te raden wanneer je ze als huisdier houdt, want ze hebben natuurlijk niet het eeuwige leven. Twee keer per jaar kan het vrouwtje tot 200 eitjes leggen. Deze eitjes bewaart ze in haar broedbuidel. Ook na het uitkomen van de eitjes, iets dat enkele weken duurt, blijven de baby pissebedden nog een maand in de buidel. Hier eten ze de uitwerpselen van mama pissebed.

Jonge pissebedden zijn lichter van kleur dan de volwassen exemplaren. Bij elke vervelling wordt het pantser iets donkerder maar ook steviger.


Ontdek een boeiende wereld vol wonderen met het insectenterrarium. Bekijk het gedrag en leer over pissenbedden. Perfect voor educatie en entertainment!


Kunnen pissebedden zien?

Heb je een pissebedden als huisdier dan is het natuurlijk ook wel leuk wanneer hij jou kan zien. Maar ja, kunnen pissebedden zien? Ze hebben primitieve ogen. Hiermee kunnen ze uitstekend licht en donker waarnemen. Het is niet zo dat een pissebedden jou ook echt als individu of persoon ziet, hij kan hoogstens je omtrekken waarnemen. Pissebedden zien hun omgeving met behulp van de voelsprieten aan de kop en de uitsteeksels aan de achterkant.

Pissebedden kopen

Als laatste in het stappenplan pissebedden als huisdier houden moet je nog aan deze diertjes komen. Allereerst kun je ze heel makkelijk vangen. Kijk gewoon in de tuin onder een tegel, grote kans dat je een paar exemplaren aantreft. Vang ze en zet ze in je terrarium.

Je kunt ook pissebedden kopen. Voordeel hiervan is dat je ze niet hoeft te zoeken en vangen. Nog een voordeel is dat ze vrij zijn van bacteriën of ziektekiemen, hoewel deze dieren geen ziekteverspreiders zijn. Let op want pissebedden kopen is alleen interessant wanneer je voor witte tropische pissebedden gaat. Deze worden vaak gebruikt voor het opruimen van afval in een terrarium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven