De foute parkietenkooi: hier moet je niet voor kiezen

Er zijn ontzettend veel parkietenkooien verkrijgbaar. De één nog mooier dan de ander. Een mooi design wil niet zeggen dat deze ook goed is voor de parkiet. Er zijn namelijk veel modellen waar de vogel helemaal niet blij van wordt.

Het is lastig om een goede parkietenkooi te vinden. Ten eerste moet je rekening houden met de afmeting, maar zeker ook de vorm. Heb je het beste met je parkiet voor? Hieronder vind je 5 foute parkietenkooien waar je nooit voor moet kiezen.

1. De kooi met puntdak

Hoe leuk hij ook uitziet, de parkietkooi met puntdak is altijd een slecht idee. Dit komt omdat de vogel aan de buitenkant vrij weinig ruimte heeft. Hierdoor stoot hij vaak zijn kop, maar het is ook nog eens slecht voor de staart. Parkieten hebben een lange staart die vrij kwetsbaar is. Wanneer de vogel hoog in de kooi zit, waarbij er door het puntdak weinig ruimte is, raakt de staart al snel beschadigd.

Vogelkooi met puntdak

Of je nu een kleine of een grote parkiet hebt, de kooi met puntdak is niet de beste keuze. Wel is hij geschikt als tijdelijke kooi, transportkooi of ziektekooi.

2. Een te smalle parkietenkooi

Net zo fout is de parkietenkooi die veel te smal is. De minimale afmeting van een kooi voor een grasspriet bedraagt 50 × 40 cm met een hoogte van 60 cm. Voor twee grasparkieten moet de kooi minimaal 60 cm lang zijn, het liefst nog groter.

Heb je een valkparkiet dan moet de kooi toch zeker 70 cm lang zijn. Voor twee valkparkieten is de kooi 80 cm lang, en het liefst 100 cm.

Onderstaande kooi kan nog net: 54 × 34 cm en hierdoor geschikt voor een enkele grasparkiet of een andere kleine parkietensoort. Op voorwaarde dat de vogel dagelijks even in de woonkamer rond mag vliegen.

Helaas worden er heel veel te kleine parkietenkooien verkocht. Dit zijn eigenlijk kooien die bedoeld zijn voor veel kleinere vogels zoals de zebravink. Wees ook voorzichtig met de hoge vogelkooi. Hij lijkt geweldig vanwege de hoogte (vaak 90 cm of hoger), maar hij is helemaal niet breed of lang. Omdat parkieten een lange staart hebben stoten ze bij dit soort kooien continu tegen de tralies aan.

3. De ronde kooi

Gelukkig kom je ze steeds minder vaak tegen maar ze worden nog steeds verkocht: de ronde parkietenkooi. Dit is een typisch voorbeeld van een foute kooi voor parkieten. Een ronde kooi heeft geen veilige hoek voor de vogel. Hij kan feitelijk nergens schuilen. Daar komt nog bij dat ronde kooien vaak betrekkelijk klein zijn, waardoor de staart altijd langs de tralies schuurt.

Ronde parkietenkooi

De ronde kooi kan prima als transportkooi dienen. Daarnaast is hij geschikt als quarantaine kooi, maar alleen voor korte duur. Laat een parkiet niet langer dan 2-3 dagen in een kleine ronde kooi zitten.

4. De vervoerstas of transportkooi

Ideaal voor het transport van één tot drie parkieten: de vervoerstas of een transportkooi. Het is echter geen blijvend onderkomen voor de vogel. Helaas zijn er mensen die een parkiet hier wel in houden, en dit is slecht voor het welzijn van het dier.

Gebruik de vevoerstas of transportkooi waar hij voor bedoeld is, namelijk het meenemen van je vogel naar bijvoorbeeld de dierenarts. Of wanneer de vogel naar een vakantieadres gaat. Laat de vogel thuis al kennismaken met de vervoerstas of transportkooi, zodat hij zich hier veilig in voelt. Leg wat lekkers in de tas of kooi en laat deze openstaan. Zo ziet de parkiet dat het een veilig onderkomen is.

Het is aan te raden om de tas, mand of kooi altijd en de autogordels vast te zetten. Mocht je plots remmen dan schiet het transportmiddel voor de parkiet niet door de auto heen.

5. De zwevende kunststof zitstokjes

Veel parkietenkooien worden geleverd met kunststof zitstokjes. Ten eerste is kunststof niet prettig voor de vogelpootjes. Vaak hebben ze ook een vreemde vorm waardoor de vogel het stokje niet goed vast kan grijpen. Daar komt nog bij dat veel van deze stokjes ‘half’ zijn. Ze hebben een houder aan één kant, die je aan de tralies bevestigt. Dit betekent dat de andere kant vrij rondzweeft.

Het is al vaker voorgekomen dat vogels zich hier tegenaan stoten. Dit levert gevaarlijke situaties op. De halve stokjes moet je nooit in de kooi laten zitten en direct vervangen voor houten zitstokjes die over de hele breedte/lengte van de kooi lopen.

Wat is een geschikte parkietenkooi?

Je weet nu in ieder geval welke parkietenkooi niet geschikt is. Gelukkig blijven er nog heel veel kooien over die ideaal zijn voor één of twee parkieten. Bijvoorbeeld de Ferplast Giulietta 6 met een afmeting van 81 × 41 cm. Ideaal voor de grasparkiet, valkparkiet, een enkele halsbandparkiet en veel andere parkietsoorten.

Naar Giulietta 6

Ook de Fiona is een geliefde parkietenkooi met een afmeting van 70 cm. Deze kooi is voorzien van een extra opening aan de bovenkant met een zitstok, iets dat veel vogels fijn zullen vinden. Met liefst vier voer- en drinkbakjes voorzie je de parkiet van veel afwisseling.

Naar Fiona

Het is in ieder geval belangrijk dat de kooi geen vreemde hoeken of vormen heeft, en groot genoeg is voor je parkiet. Daar doe je hem veel plezier mee.

Let ook even op de standplaats van de parkietenkooi. Deze moet niet te licht en niet te donker staan. Plaats hem zeker niet op de tocht en ook niet ergens in een donker hoekje. Maar ook niet vlak langs het raam, want hier zijn de temperatuurverschillen te groot. Het zou prettig zijn wanneer er dagelijks een strookje zonlicht langs de kooi gaat.

Nog een laatste tip: plaats de kooi nooit rechtstreeks op de grond maar op een onderstel of op een kast. Vogels vinden het niet prettig om laag bij de grond te zitten, dit geeft ze een onveilig gevoel. Bovendien zal er zo vlak bij de grond meer tocht zijn dan wanneer de kooi wat hoger staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven