Parkiet geluiden

Parkieten maken verschillende soorten geluiden. Sommige mensen bestempelen dit zelfs als lawaai. Wanneer je de verschillende parkiet geluiden kent dan weet je ook wat de vogel hiermee bedoelt. Elk geluidje heeft namelijk een betekenis. Is je huisdier gelukkig of ongelukkig? Bekijk wat hij je wil vertellen.

Verschillende soorten geluiden

Een parkiet kan verschillende soorten geluiden produceren. Bijvoorbeeld het kwetteren of tsjirpen. Maar ook fluiten of geluiden nabootsen. Hoe goed de vogel dit kan hangt een beetje van de soort af. De grasparkiet is een goede prater, maar alleen wanneer het mannetjes betreft.

[do_widget id=custom_html-13]

Zoek je een parkiet die goed kan praten of geluiden nabootsen? Hoe tammer parkiet is, hoe makkelijker het is om hem te leren zingen of praten. Bedenk dat elke parkiet gaat praten. Dit hangt niet alleen van de soort maar ook van het geslacht en het karakter af.

De betekenis van parkiet geluiden

Al die parkietengeluiden, wat betekent dat allemaal? Je zult vast wel begrijpen dat de vogel verschillende geluiden in verschillende situaties gebruikt. Bijvoorbeeld bij tevredenheid, angst, schrik maar ook om contact te houden met soortgenoten of de mens.

Hieronder vind je de betekenis van de verschillende parkiet geluiden. Zo achterhaal je wat je parkiet je te vertellen heeft.

Kwetteren

De meeste parkieten kwetteren het grootste gedeelte van de dag. Dit klinkt een beetje als vrolijk gebabbel. Het kwetteren is bedoeld om contact te houden met soortgenoten. Heb je slechts één parkiet als huisdier, dan zal hij richting jou kwetteren. Af en toe tegen de parkiet terugpraten geeft hem een goed gevoel. Zo weet hij dat je er nog bent.

Roepen

Soms gaat het gekwetter over in een luider parkietengeluid. Dit geluid klinkt wat hoger en natuurlijk ook luider. Je kunt het vergelijken met het roepen naar de partner of soortgenoten. De meeste parkieten roepen wanneer de eigenaar uit het zicht is of wanneer hij alleen is (dus zonder andere vogels om zich heen). Dat roepen houdt ook weer op zodra er iemand in de kamer verschijnt.

Schreeuwen

Het geschreeuw van een parkiet is erg hinderlijk, soms doet het zelfs pijn aan de oren. Er is een duidelijk verschil tussen roepen en schreeuwen. Een eenzame parkiet zal eerst gaan roepen. Wanneer hier geen reactie op komt dan gaat het roepen over in schreeuwen. In dit geval kun je het schreeuwen als een vraag om aandacht zien.

Schreeuwen gebeurt ook wanneer de parkiet iets spannends of dreigends ziet. Middels schreeuwen probeert hij anderen te waarschuwen. Zodra het gevaar weg is dan stopt ook het schreeuwen.

Naar parkietenshop

Krijsen

Een krijsende parkiet is in gevecht of in nood. Heb je twee of meer parkieten en hoor je gekrijs, kijk dan of ze aan het vechten zijn. Het kan ook dat de vogel in nood is. Hij hangt bijvoorbeeld met zijn pootje ergens aan vast of hij is door een roofdier gegrepen. Laat het geluid van krijsen dus niet zomaar aan je voorbijgaan maar schiet te hulp.

Piepen

Tot de parkiet geluiden behoort ook het piepen. Afhankelijk van de oorzaak heeft dit verschillende betekenissen. Piepen kan ten eerste op tevredenheid duiden. Vaak zie je dit vlak voordat de parkiet gaat slapen. Hij trek dan een pootje in, maakt zich bol en maakt wat piepgeluidjes. De oogjes vallen langzaam dicht.

Het piepen kan ook een teken van pijn zijn. Parkieten zijn prooidieren en zullen pijn daarom niet zo snel tonen. Bij pijn zit de vogel in een hoekje, is weinig actief en kan soms ook bol zitten. Sommige parkieten wippen bij pijn met hun staart op en neer (niet kwispelen). Een parkiet met pijn moet altijd door de dierenarts gezien worden.

Als laatste maakt een piepend geluid onderdeel uit van angst. De parkiet heeft iets waargenomen, bijvoorbeeld een bepaalde geur of de komst van een ander dier. Kijk waar de parkiet van geschrokken is of wat hem angst aanjaagt. Probeer de vogel te kalmeren.

Zingen

Vooral mannetjes parkieten zingen om indruk te maken op een (potentiële) partner. Sommige parkietensoorten zingen samen en geven hiermee aan dat alles veilig en vertrouwd is. Een zingende parkiet is in ieder geval tevreden en in goede gezondheid.

Elke parkietensoort zingt zijn eigen lied. Ook zijn er parkieten die geluiden nabootsen, dit behoort ook tot het zingen. Daarnaast kan het nabootsen een methode zijn om contact te zoeken, bijvoorbeeld met een andere parkiet of de mens.

Malen met de snavel

Soms hoor je parkiet geluiden die nog het meest op tandenknarsen lijken. Dit noem je ook wel malen met de snavel. Hierbij wrijft de vogel zijn snaveldelen over elkaar, iets dat een knarsend geluid maakt. Denk niet dat de parkiet pijn heeft of ziek is, het malen of knarsen is een teken van tevredenheid. Veel vogels doen dit wanneer ze rusten of vlak voor het slapen gaan.

Blazen

Wanneer een vogel boos is of zich bedreigd voelt zal hij blazen. Hierbij maakt hij zich breed, houdt de snavel een beetje open en maakt een blazend geluid. Dit blazen is een duidelijke waarschuwing: kom niet in de buurt. Doe je dit toch dan zal de parkiet aanvallen.

Het blazen gebeurt vaak ter verdediging van het nest of de kooi. Een parkiet doet dit ook wanneer er zich in het nauw gedreven voelt. Heb je meerdere parkieten in een en dezelfde kooi of volière en blazen ze regelmatig naar elkaar? Dit betekent dat de ruimte echt te klein is. Verhuis een paar parkieten of zorg voor een groter verblijf.

[do_widget id=custom_html-14]

Niezen

Dan heb je nog het niezen, iets dat regelmatig voorkomt. Niezen hoeft niet direct te betekenen dat het dier ziek is. De meeste vogels niezen omdat er stof of misschien wel het schilletje van een zaadje in een van de neusgaten zit. Soms ontstaat niezen door te gulzig eten.

Niest de parkiet en komt er ook snot uit de neus? Dan is er sprake van een verkoudheid. Houd de gezondheid even goed in de gaten, vogels zijn erg kwetsbaar. Een verkouden parkiet kun je het beste in een wat warmere ruimte houden. Vermijd hierbij tocht en vocht.

Vertrouwd raken met parkietgeluiden

In het begin is er nog even wennen aan al die verschillende parkiet geluiden. Na ongeveer twee weken ken je de meeste geluiden wel en kun je ze goed van elkaar onderscheiden.

Schuiven naar boven