Paardenvlieg beet bij dier of mens: dit moet je doen

Niemand zit te wachten op een paardenvlieg beet. Om eerlijk te zijn: het doet ontzettend veel pijn. Je voelt het zodra dit insect zijn kaken in je huid zet. Overigens zijn het vooral paarden die hier het slachtoffer van zijn. In veel gevallen is een paardenvlieg beet onschuldig maar het kan uiteindelijk ook voor een infectie zorgen. Lees wat je moet doen.

Over de paardenvlieg

De paardenvlieg staat ook wel als daas bekend (meervoud = dazen). Het zijn grote opvallende insecten met een bruingrijze kleur. Ze kunnen hun slachtoffers over een aantal kilometer achtervolgen. Landen ze eenmaal op een slachtoffer dan bijten ze hard. Dit doen ze zelfs door kleding (mensen) of dekjes/dekens (paarden) heen. Andere zoogdieren zoals honden en katten zijn ook niet veilig voor de paardenvlieg.

Waar kom je deze insecten tegen? Voornamelijk rondom maneges en veehouderijen. Daarnaast kom je ze in het bos en dan met name in waterrijke gebieden tegen.

Paardenvlieg beet – dit voel je ervan

Een paardenvlieg beet is echt geen pretje. Deze insecten hebben lange kaken waarmee ze moeiteloos de huid van hun slachtoffers openscheuren. Het is dus niet dat ze een gaatje prikken maar de huid letterlijk kapot maken. Wanneer ze eenmaal toegang hebben tot het bloed dan gebruiken ze hier hun naaldachtige mond voor. Op deze manier kunnen ze het bloed opzuigen.

Een paardenvlieg beet is ontzettend pijnlijk. Je voelt het direct en bent geneigd om het insect van je af te slaan of weg te rennen. Worden paarden, honden of katten door de paardenvlieg gebeten dan merk je dat ze opspringen of zelfs in paniek raken. Paarden die op hol slaan zijn soms het gevolg van een paardenvliegbeet.

De symptomen

Bij paarden is niet altijd duidelijk dat ze gebeten zijn door paardenvliegen oftewel dazen. Toch zie je het wel wanneer je goed kijkt. De symptomen zijn gezwollen plekken, vaak met een diameter van 2 tot wel 10 cm. Bij mensen is een paardenvlieg beet veel duidelijker. Er ontstaat al snel een grote rode plek. Deze plek zal wat gaan zwellen waardoor het op een verheven plakkaat lijkt.

De plek is niet alleen groot, verheven en rood maar voelt ook eindelijk aan. Soms ontstaan er rode bultjes rondom de bijtplek. Vaak heeft dit met een allergische reactie te maken. Een ander typisch symptoom is jeuk. Je bent al snel geneigd om te krabben, maar dit kan gevaarlijk zijn. Dit geldt niet alleen voor mensen maar ook voor huisdieren, ook die zouden niet aan de beetplek moeten krabben.

Paardenvliegen kunnen bacteriën of parasieten verspreiden

Het komt zelden voor maar de paardenvlieg kan bacteriën of parasieten verspreiden. Wanneer deze in de huid terechtkomen dan ontstaat er een pijnlijke ontsteking. Hierbij komt er vaak ontstekingsvocht uit de bijtwond. Dit vocht is bloederig, geel of groen van kleur.

Paardenvlieg beet behandelen

In de meeste gevallen is het niet nodig om een paardenvlieg beet te behandelen. Het belangrijkste is dat je niet aan de wond gaat krabben. Dit is lastig wanneer je paard of huisdier door een paardenvlieg is gebeten. In dit geval is het belangrijk om de jeuk zoveel mogelijk te verhelpen. Hiermee voorkom je dat het dier toch gaat krabben.

Niet krabben is belangrijk omdat je hiermee eventuele infecties tegengaat. Door te krabben kunnen er namelijk bacteriën in de bijtwond terechtkomen.

Gebruik antijeuk crème of lotion. De anti jeukmiddelen die je voor mensen gebruikt kun je ook op honden, paarden, katten en andere huisdieren toepassen. Zorg er dan wel voor dat het product geen parfum bevat.

Bekijk anti jeuklotion en crème

Wond ontsmetten met Betadine

In principe hoef je een paardenvlieg beet niet te behandelen, tenzij er natuurlijk een ontsteking ontstaat. Om die ontsteking te voorkomen zou je de beetwond kunnen ontsmetten met Betadine. Dit is een desinfecterend middel dat speciaal bedoeld is voor wondjes en het voorkomen van infecties.

Spoel eerst de wond af met water. Dep deze met een schone doek droog. Breng nu wat Betadine lotion op de beetwond aan. Je kunt dit eventueel afdekken met een pleister, maar dit is niet noodzakelijk. In veel gevallen ook niet zo praktisch want de zwelling kan best wel groot zijn.

Gebruik je Betadine bij huisdieren, wees er dan zeker van dat ze dit niet oplikken. Eventueel kun je in plaats van Betadine ook uierzalf gebruiken. Dit werkt antibacterieel en is minder gevaarlijk wanneer het in de mond terechtkomt.

Paardenvlieg beet en ontsteking

Door te krabben kunnen er bacteriën in de huid terechtkomen. Een ontsteking herken je door flinke roodheid, warmte, zwelling en pijn. Soms komt er ook bloed, vocht of pus uit de wond. Een ontsteking kan naar binnen trekken. Dit betekent dat de bacteriën zich via de bloedbaan in het lichaam verspreiden. Hierdoor kan er een bloedvergiftiging ontstaan, iets dat levensbedreigend is.

Naar de paarden webshop

Een bloedvergiftiging ontstaat niet zomaar. Mensen of dieren lopen meer kans wanneer ze een verminderde weerstand hebben. Bij een bloedvergiftiging ontstaat er een lokale infectie (zie hierboven), later ontstaan er klachten die lijken op een longontsteking. Ook misselijkheid, diarree en een plotselinge daling van de bloeddruk zijn veelvoorkomende symptomen.

Een bloedvergiftiging moet altijd behandeld worden, dit gebeurt met antibiotica. Soms zijn medicijnen nodig die de bloeddruk ondersteunen. Bij een longontsteking moet soms zuurstof toegediend worden. Dit soort klachten kan bij mensen maar ook bij dieren voorkomen. Wees dus altijd alert na een paardenvlieg beet.

Schuiven naar boven