Paarden alleen in de wei: melden of niet?

Tijdens een wandeling zie je paarden alleen in de wei. Melden of niet, wat is verstandig? Wanneer je een paard lange tijd alleen in de wei ziet staan dan kun je dit melden. Het is echter niet altijd aan te raden om dit te doen, want een paard kan ook om een bepaalde reden alleen staan.

Paarden zijn kuddedieren

Van paarden is bekend dat het echte kuddedieren zijn. In het wild leven ze dan ook in grote groepen. Dit zie je ook aan het gedrag van alle soorten paarden: ze laten kuddegedrag zien. Ze volgen elkaar, verzorgen elkaar en eten, spelen en slapen tegelijkertijd.

[do_widget id=custom_html-19]

Om die reden wil een paard niet alleen zijn en mag deze ook niet alleen worden gehouden. Toch gebeurt het best veel dat paarden alleen in de wei staan. Soms met een goede reden, maar soms ook omdat de eigenaar niet beter weet.

Wetgeving en paarden in een wei houden

Dat paarden in een wei staan is alleen maar goed: ze genieten van de buitenlucht en hebben meer vrijheid. Dit is een stuk beter dan de hele dag op stal staan. De wetgeving stelt dat paarden in een wei moeten staan waar ze de beschikking hebben over een schuilhok of natuurlijke beschutting.

Is dit niet aanwezig dan moeten paarden of pony’s opgestald kunnen worden. Dit betekent dat ze ’s avonds of bij slecht weer de stalling ingaan.

Mag een paard alleen staan en wat zegt de wet hierover? In Nederland is het niet verboden om een paard alleen te houden. Zie je paarden alleen in de wei? Melden heeft dan geen zin. In andere landen zoals Denemarken, Zweden en Zwitserland moeten paarden wel verplicht contact kunnen maken met soortgenoten. In Nederland is er nog geen wetgeving die dit vereist.

Paarden alleen in de wei, melden heeft geen zin

De dierenbescherming en handhavers krijgen regelmatig meldingen over eenzame paarden binnen. Helaas kan de dierenbescherming hier niks mee. Ze kunnen de paardeneigenaar dus niet ter verantwoording roepen.

De Partij voor de Dieren heeft in 2019 al gezegd dat paarden alleen in de wei verboden moet worden. Dit is een goed idee omdat ruim 75% van alle paarden in Nederland te weinig contact met andere paarden heeft.

Eenzaamheid leidt tot gedragsproblemen

Paarden voelen zich veilig in een kudde. Zelfs wanneer er geen gevaar dreigt leven paarden toch liever in een kudde, uiteraard met andere soortgenoten. Soms worden paarden ook wel met ezels samen gehouden. Op zich gaat dit prima, paarden en ezels vertonen namelijk hetzelfde gedrag.

Wanneer een paard lang alleen staat dan gaat het gedragsproblemen vertonen. Een veelvoorkomend gedragsprobleem is het zogenaamde weven. Hierbij weeft het paard zijn hoofd van links naar rechts. Niet alleen vervelend om te zien, ook leidt dit tot schade aan de gewrichten en de nekwervels. Een ander gedragsprobleem is het luchtzuigen op voorwerpen, bijvoorbeeld op de drinkbak. Er zijn ook paarden die lucht zuigen door het hoofd in een bepaalde hoek te houden.

Ook luchtzuigen heeft vervelende gevolgen. Ten eerste kan het paard of pony zijn tanden beschadigen. Daarnaast kan het maagpijn of koliek veroorzaken, hoewel dit minder vaak voorkomt.

[do_widget id=custom_html-20]

Paarden alleen in de wei? Ga in gesprek met de eigenaar

Niet alle paarden worden bewust alleen in de wei gehouden. Zo kan het dat het paard herstellende is van een blessure. Wanneer het geblesseerde paard in een kudde staat is de kans groot dat de blessure niet kan genezen. Een andere reden voor paarden die alleen in de wei staan is een (besmettelijke) ziekte. Door afzondering kan het paard zijn soortgenoten niet infecteren.

Sommige paarden zijn erg moeilijk in de omgang. Ze zijn niet goed gesocialiseerd, vertonen gedragsproblemen of zijn zelfs agressief richting andere paarden. Dit soort paarden kan niet samen in een kudde gehouden worden. Ook dan kiest de eigenaar ervoor om het paard (tijdelijk) apart te houden.

Wanneer je paarden alleen in de wei ziet staan dan hoef je dit niet te melden. Wel kun je met de eigenaar in gesprek. Deze kan uitleggen waarom de paarden alleen staan.

Soms staan paarden alleen uit onwetendheid

Iedereen die het kan betalen mag een paard aanschaffen en deze houden. Hier zijn geen speciale regels voor. Hierdoor komt het vaker voor dat iemand een paard houdt maar niet goed weet waar het dier behoefte aan heeft.

Zolang het paard op een manege of pensionstalling staat zit het met sociale contacten wel goed. Maar iemand die op privéterrein zoals een eigen weide of achter het huis een paard of pony houdt weet niet altijd dat paarden kuddedieren zijn. Meestal wordt gedacht dat het gezelschap van een hond, kat, kip of af en toe een mens meer dan voldoende is.

Natuurlijk zijn er paarden die vriendschappen sluiten met andere dieren, maar dit is toch niet te vergelijken met het leven in een kudde. Ook nu weer is het gesprek aangaan de beste oplossing. Houd er echter rekening mee dat niet iedere paardeneigenaar hiervan gediend is. Melden heeft in ieder geval geen zin, totdat er een nieuwe wetgeving komt.

Schuiven naar boven