Overzicht van de moeilijkste puppyleeftijd

Sommigen zeggen dat puberende honden het moeilijkst zijn. Maar hele jonge puppy’s kunnen ook ontzettend druk zijn. Je schattige kleine puppy wordt langzaam een tiener en het produceert hormonen. Al die hormonen zorgen voor verandering in gedrag. Ontdek de verschillende fasen van groei en wat de moeilijkste puppyleeftijd is.

De ontwikkelingsstadia van puppy’s

Van pup naar volwassen hond duurt tussen de 12 en 24 maanden. Kleine rassen zijn eerder volwassen, bij grote rassen duurt het over het algemeen langer (tot 24 maanden). Elk gas we ook elk individueel groeit op zijn eigen tempo. Puppy’s doorlopen vijf verschillende ontwikkelingsstadia.

Elk stadium gaat gepaard met een aantal kenmerken. Hieronder een overzicht van de ontwikkelingsstadia en of dit een moeilijke puppyleeftijd is.

De neonatale periode (0-2 weken)

Pasgeboren puppy’s kunnen nog niet veel. Ze zijn blind en doof en zijn volledig afhankelijk van hun moeder. Van 0-2 weken wordt de neonatale periode genoemd. Puppy’s hebben alleen smaak en tastzin. Ze spelen niet en ze zijn niet bezig met het herkennen van hun omgeving.

Overgangsperiode (2-4 weken)

In deze periode gaan de ogen en oren open. Dit heet ook wel de zintuiglijke ontwikkeling wel eens verder ontwikkelt het reukvermogen zich. De eerste tandjes beginnen door te komen.

In de overgangsperiode begint het karakter oftewel de persoonlijkheid zich te ontwikkelen. Wanneer je dagelijks bij de puppy’s aanwezig bent, zie je nu al verschil tussen al die puppy’s. De een is wat drukker dan de ander. Maar het is niet zo dat dit een moeilijke puppyleeftijd is. De jongen die eraan zijn voornamelijk met elkaar bezig, en met het nest. Nog niet met de grote wijde omgeving.

Het leuke aan deze periode is dat de jonge dieren al een beetje beginnen te kwispelen en te blaffen. Ook zetten ze hun eerste stapjes.

Socialisatieperiode (3-12 weken)

Dit is een ontzettend belangrijke ontwikkelingsperiode. Wanneer het in dit stadium niet goed verloopt, ontwikkelt de hond op latere leeftijd flinke gedragsproblemen. Tijdens de socialisatieperiode worden puppy’s zich bewust van hun omgeving. Ze ontwikkelen een relatie met mensen en misschien wel met andere huisdieren.

Dit is de periode waarin de jongen honden vertrouwd raken met alledaagse activiteiten en geluiden. Denk bijvoorbeeld aan de stofzuiger en de televisie. Maar ook bezoek dat naar de hond kijkt en aanraakt. Buitenshuis komt puppy en contact met andere honden, ziet hij verkeer voorbij rijden en maakt kennis met planten, insecten, water en nog veel meer.

Puppy’s spelen op deze leeftijd veel met elkaar. Hierbij stimuleren ze sociale vaardigheden aan. Bovendien onderzoeken ze hun rangorde binnen de roedel. Dit betekent dat ze ook onderzoeken wat hun plek binnen het gezin is.

Voor sommige mensen is dit een moeilijke puppyleeftijd, omdat het jonge dier overal op bij het punt dit bijt gedrag is belangrijk want hiermee oefent het dier zijn bijtvaardigheid. Dat kan later, tijdens de jacht, heel hard nodig zijn. Het baasje moet ervoor waken dat de pup niet te hard bijt en dit duidelijk aangeven en eventueel corrigeren. Gebeurt dit niet dan zal de hond op latere leeftijd onverwacht bijten of veel te ruw spelen.

De meeste mensen nemen de pup mee naar huis wanneer hij tussen de 8 en 12 weken oud is. Dit valt midden in het socialisatiestadium. Laat in deze periode het jonge dier kennismaken met zoveel mogelijk mensen, andere honden, voorwerpen en situaties. Breng het jonge dier nooit in gevaar.

Leer de pup ook om zindelijk te worden en alleen thuis te blijven. Dit laatste is belangrijk want hiermee voorkom je verlatingsangst.

Testperiode (3-6 maanden)

In dit stadium is de pup een tiener. Hij test zijn grenzen en verkent de wereld om zich heen. Dit is ook de periode dat er gedragsproblemen kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld niet naar commando’s luisteren, alles kapot bijten en binnenshuis plassen.

In deze periode is het belangrijk om consequent te zijn en te blijven. Eerder geleerde commando’s herhaal je, net zolang totdat puppy ernaar luistert. Hierbij is positieve beloning heel belangrijk. Negeren ongewenst gedrag, zodat het jonge dier dit afleert.

Bedenk dat overmatig bijt gedrag ook afkomstig kan zijn van de tandjes die doorbreken. Dit kan pijn veroorzaken, waardoor het jonge dier overal op gaat knagen. Geef een rubber bot om op te kauwen. Of neem een stoffen speeltje of een doekje en doop dit in kippenbouillon. Vriest het vervolgens in. Zodra de hond zichtbaar pijn aan de tandjes heeft, geef je het ingevroren kauwspeelgoed. De kou verdooft de pijn.

Puberteit en adolescentie (6-18 maanden)

De meeste puppy’s zijn van 6-12 maanden in de puberteit. Hierna begint adolescentie, die tot ongeveer 18 maanden duurt. Dit kan uitlopen tot wel 24 maanden.

De puberteit betekent dat de hond lichamelijk en mentaal volwassen wordt. De adolescentie kenmerkt zich door het zoeken naar de eigen identiteit.

Puberende reutjes tellen voor het eerst hun ooit op wanneer ze plassen. Ze zijn minder gehoorzaam, hebben alleen interesse in geurmarkering en kunnen ook wat chagrijniger worden. In sommige gevallen kan het dier agressief reageren tegenover andere reuen.

Puberende teefjes zijn humeurig en soms lusteloos. Ook teefjes kunnen agressief worden. Vaak laten teefjes grillig gedrag zien.

Dit zijn allemaal kenmerken van de puberteit bij de hond. Verder merk je haat aan het gedrag, zoals een gebrek aan concentratie, het claimen van een plek in huis en overal op bouwen. Maar ook manie palliatief gedrag of mensen uit te dagen. Iedereen kent ook wel de puberende hond die Oost-Indische doof is.

Hierna komt de adolescentie. In deze periode kan de hond zich onzeker voelen. Hij weet niet zo goed wat zijn plek binnen de roedel is en zal dit opnieuw verkennen. Bij sommige rassen is er helemaal niks van de adolescentie merkbaar.

Wat is de moeilijkste puppyleeftijd?

Op zich zijn de socialisatieperiode, de testperiode en de puberteit/adolescentie de moeilijkste puppy leeftijden. Het is ook goed om te bedenken dat puppy’s te maken krijgen met verschillende angstperiodes. Dit treedt op de volgende leeftijden op.

  • Tussen 8 en 10 weken
  • Tussen 4 en 6 maanden
  • Tussen 8 en 9 maanden
  • Tussen 14 en 18 maanden

Meestal duurt de angstperiode één tot twee weken per keer. Wanneer je in een van deze periodes verkeerd met de angst van puppy omgaat, kan er agressiviteit ontstaan. Maar ook overmatige angst op latere leeftijd. Tijdens een angstperiode is het beter om even niet naar de dierenarts te gaan. Vermijd plekken waar puppy heel erg bang van wordt. Bedenk dat de angstperiode kort duurt, en vaak is het voldoende om het jonge dier even een week met rust te laten.

Dit zeggen hondeneigenaren

Ongeveer 50% van de mensen met een puppy geeft aan dat ze de periode van 3-4 maanden de moeilijkste leeftijd vinden. 35% geeft aan dat ze 8-9 maanden juist als zeer moeilijk bestempelen.

De leeftijd van 3-4 maanden komt overheen met de testperiode, waarbij er ook een angstperiode optreedt. Honden in de leeftijd van 8-9 maanden zijn in de puberteit en krijgen hun derde angstperiode. Het is dan ook niet zo vreemd dat veel eigenaren het moeilijk vinden om hiermee om te gaan.

Tijdens de training Hondengedrag leer je waarom puppy’s en volwassen op een bepaalde manier gedrag en. Je herkent ongewenst en gewenst gedrag en hoe je hiermee om moet gaan.


De training is bedoeld voor iedereen die een puppy in huis haalt of al een (volwassen) hond heeft. Maar ook voor mensen die interesse hebben in hondengedrag in het algemeen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven