Over het merk Seresto en of dit gevaarlijk is

Seresto is een merk vlooienhalsband voor honden en katten. De halsband heeft een langdurige werking van ongeveer 8 maanden. Hiermee behoort het merk tot een van de best verkochte vlooienmiddelen.

Je vindt de producten van Seresto voornamelijk in webshops en soms bij dierenartsen. Hier worden de producten verkocht voor € 29 tot € 39 per halsband. Op zich een stevige prijs, maar de werking is goed. Sommigen zijn van mening dat Seresto gevaarlijk is, maar feitelijk is dit een zeer veilig middel.

Over het merk

Seresto is een merknaam van Bayer, een internationaal Duits concern. Bayer levert zelfzorggeneesmiddelen, zelfzorgproducten en diergezondheidsproducten.

De werking van de Seresto halsband

Deze waterbestendige halsband is een effectief middel ter preventie en bestrijding van vlooien, teken en luizen. De werkzame stoffen zijn imidacloprid en flumethrine. Deze stoffen komen gedurende de werkingsduur (tot 8 maanden) in een lage dosering vrij.

Imidacloprid is een insecticide dat onder verschillende merknamen wordt verkocht. Dit gif werkt via direct contact maar ook via inname. De vlo hoeft de hond niet te bijten om met het gif in aanraking te komen. Contact met de vacht of huid van de hond is al meer dan voldoende.

Flumethrine is een pyrethroïde insecticide dat uitwendig wordt toegepast tegen vlooien, teken en andere parasitaire insecten.

Is Seresto gevaarlijk?

Het gebruik van vlooienmiddelen is nooit zonder risico. Toch zijn de meeste middelen waaronder ook Seresto veilig in gebruik. De halsband van Seresto geeft de werkzame stof continu en in een lage dosering af. De stof wordt over de vacht en de huid van de hond verdeeld.

Uit veiligheidsonderzoeken blijkt dat de producten van Seresto ongevaarlijk zijn. Het vormt geen probleem om de hond te aaien terwijl deze de vlooienhalsband draagt.

Seresto vlooien- en tekenbanden

Allergie voor de werkzame stoffen

In een klein aantal gevallen blijkt de hond allergisch te zijn voor een van de werkzame stoffen. Een allergische reactie uit zich op verschillende manieren:

  • Jeuk
  • Rode bultjes
  • Huiduitslag
  • Haaruitval
  • Huidontsteking

Merk je een van deze klachten binnen drie weken na het aanbrengen van de halsband op? Dan is de kans aanwezig dat het hier om een allergische reactie gaat. Verwijder de vlooienband en spoel de huid en de vacht goed met lauwwarm water af. Het is aan te raden om gebruik te maken van een milde hondenshampoo, om zo alle resten van het gif te verwijderen.

Seresto werkt niet meer: enkele veelvoorkomende problemen

Hondeneigenaren kunnen jarenlang de Seresto vlooienband gebruiken waarbij hij perfect werkt. Maar er komt een moment dat de halsband niet meer zo werkzaam is. Vlooien reageren niet op het gif en blijven de hond plagen.

Meestal heeft dit met resistentie van de vlooien te maken. Wanneer je een bepaald soort insecticide lange tijd achter elkaar gebruikt, raken vlooien ongevoelig voor het gif. Ze reageren niet meer op de werkzame stoffen. Zo blijft de vlooienplaag aanwezig. Het wordt dan steeds moeilijker om de vlooien weg te krijgen.

Resistente vlooien kunnen jarenlang in huis verblijven. Maar het kan ook dat ze zich verspreiden naar andere gebieden. Wanneer de hond in aanraking komt met resistente vlooien dan werkt het vlooiengif niet of matig.

Resistentie voorkomen

Voor een goede werking van vlooienmiddelen is het belangrijk om resistentie bij vlooien te voorkomen. Dit doe je door af en toe van merk en product te wisselen. Kies niet jaar in jaar uit voor Seresto, maar stap ook eens over op een ander merk. Let hierbij goed op: Seresto is een merknaam van Bayer. Het is niet aan te raden om na Seresto opnieuw voor een product van Bayer te kiezen.

Goede alternatieven voor Seresto/Bayer zijn Prac-Tic van Novartis en Frontline van Meral.

Frontline is een merk op het gebied van spot-on druppels en is uitermate geschikt als alternatief voor de Seresto halsband.
Bekijk Frontline

Advantix is een merknaam van Bayer, gebruik dit liever niet wanneer je eerder Seresto hebt gebruikt en resistentie aantreft. Let goed op met merkloze vlooienhalsbanden: deze worden soms geproduceerd door een van de grotere bedrijven waaronder Bayer. Hierdoor kan het dat er dezelfde werkzame stoffen inzitten.

Handleiding: het gebruik van een vlooienhalsband

De Seresto halsband is niet alleen waterbestendig en heeft een lange werkingsduur, ook beschikt hij over een veiligheidsbreekpunt. Wanneer de hond met de halsband ergens achter blijft haken en er aan trekt, dan breekt de band doormidden. Dit is een veiligheidsmechanisme dat het leven van je hond kan redden.

De halsband is in verschillende maten verkrijgbaar. Voor honden tot 8 kg is er de Seresto Kleine Hond (halsomtrek tot 38 cm). Voor grote honden zijn er banden met een omtrek tot 70 cm verkrijgbaar.

De halsband mag nooit te strak zitten, maar moet ook niet te los om de hals worden gedaan. Doe de halsband bij het dier om en test of er twee vingers tussen de halsband en de hals passen. Knip vervolgens het overtollig stukje halsband af.

Sommigen leggen het stukje halsband in de hondenmand, maar dit is niet aan te raden. Het is weinig effectief en de kans is groot dat de hond op het stukje halsband gaat kauwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven