Onweersvliegjes in huis & bestrijden

Last van onweersvliegjes in huis? Deze kleine vliegjes zie je vooral bij warm weer. Het gaat om tripsen, ook wel onweersvliegjes genoemd. Deze insecten leven van plantaardig materiaal, ze komen dus niet op je voedsel af. Onweersvliegjes binnen moet je wel bestrijden, ze kunnen namelijk schade aan je kamerplanten aanrichten.

Dit zijn onweersvliegjes

Onweersvliegjes staan meer bekend onder de naam trips (meervoud: tripsen). Het gaat hier om smalle insecten met vleugels die nauwelijks zichtbaar zijn. Ondanks dat onweersvliegjes vleugels hebben kunnen ze niet echt vliegen. Ze laten zich door de wind en thermiek meedrijven.

Onze tip

Insectenlamp

Weg met vliegen en andere insecten in huis.

Vanaf € 13,95

Het onweersvliegjes heeft een lengte van 2-3 mm en een breedte van maximaal 1 mm. Je hebt ze in verschillende kleuren zoals zwart, bruin en grijs.

Levenswijze van tripsen

Hoe leven onweersvliegjes? Met hun raspende- zuigende monddelen prikken ze door plantencellen heen. Hier zuigen ze hun voedsel uit. Als gevolg van deze levenswijze ontstaan er grijze vlekken op de bladeren van de plant. Gewassen raken beschadigd en kunnen minder goed groeien. Onweersvliegjes zijn niet erg geliefd binnen de tuin- en akkerbouw: ze richten grote schade aan.

Volwassen onweersvliegjes worden 70-75 dagen oud. Het hele jaar door komen onweersvliegjes in huis en in kassen voor. Dankzij een goede binnentemperatuur weten ze hier goed te overleven en zich voort te planten.

Het vrouwtje legt eitjes in spleten van planten of aan de buitenkant van de plant. Jonge tripsen lijken op de volwassen exemplaren maar zijn doorzichtig. De larven voeden zich met levend plantenweefsel. Na een aantal vervellingen verpoppen de larven. De totale cyclus, van eitje naar volwassen trips, duurt 12-25 dagen.

Onweersvliegjes in huis herkennen

Hoe weet je of je last hebt van onweersvliegjes in huis? Deze kleine vliegjes komen op kamerplanten af. Onweersvliegjes in huis herkennen kan ook door goed naar verschillende soorten planten te kijken. Grijze vlekken op de bladeren of op de stengels verraadt de aanwezigheid van tripsen.

Door tegen de plantenpot aan te tikken springen de onweersvliegjes van schrik opzij, ook zo weet je of je last hebt van deze insecten in huis.

Overigens kan het ook zijn dat een onweersvliegjes op je arm of been landt. In veel gevallen gebeurt dit in de buitenlucht, met warm en drukkend weer.

Kunnen onweersvliegjes bijten of steken?

Onweersvliegjes steken plantencellen kapot, maar ze kunnen niet door de huid van de mens steken. In dat opzicht zijn onweersvliegjes ongevaarlijk en kunnen dus niet bijten of steken.

Een ware plaag

Vooral in de zomermaanden kunnen onweersvliegjes een plaag vormen. Dit is niet alleen in de tuin maar ook binnenshuis. Een grote plaag zorgt voor veel schade aan struiken, bloemen, planten en kamerplanten. Over het algemeen wordt een onweersvliegjes plaag voornamelijk op het platteland gezien of in kassen.

Onweersvliegjes bestrijden

Het bestrijden van onweersvliegjes kan met verschillende middelen. Producten die bedoeld zijn tegen witte vlieg of bladluis werken ook uitstekend bij trips (onweersvliegjes). Je hebt de keuze uit een spray of een vangplaat. Een spray moet contact maken, hierbij is het belangrijk dat je de onweersvliegjes goed raakt. Spray zowel de boven-als de onderzijde van het blad goed vochtig.

Bij onweersvliegjes moet je de behandeling na zeven dagen herhalen, tenzij je helemaal geen trips meer waarneemt. Het middel is veilig voor planten, honingbijen en nuttige insecten.

Bekijk spray tegen onweersvliegjes

Een vangplaat of lijmplank werkt net weer wat anders. Dit werkt met een speciale kleur geel dat verschillende schadelijke insecten waaronder onweersvliegjes maar ook de witte vlieg aantrekt. Eenmaal aangetrokken blijven de vliegjes op de speciale lijmlaag vastkleven. Het is belangrijk om elke 10 m² een lijmval op te hangen of in de grond te steken.

Naar gele vangplaat

Onweersbeestjes op lichaam

Vooral in een landelijke omgeving komen veel onweersvliegjes voor. Onweersbeestjes op het lichaam jeukt en kriebelt enorm maar is niet schadelijk. In de warme zomermaanden, vaak vlak voordat er onweer uitspreekt, strijken deze vliegjes per ongeluk op de huid neer. Ze worden meegevoerd door thermiek en wind, dat ze op de huid terechtkomen is dus puur toeval.

Heb je veel kamerplanten in huis? Verwijder onweersbeestjes van het lichaam voordat je het huis binnen gaat. Het is heel vervelend wanneer je deze beestjes mee naar binnen neemt en er uiteindelijk een ware plaag op je planten ontstaat.

Onweersbeestjes in het beeldscherm

Onweersbeestjes of onweersvliegjes zijn zo smal dat ze makkelijk achter het beeldscherm kunnen kruipen. Je zal niet de eerste en zeker niet de laatste zijn die iets op zijn beeldscherm ziet bewegen. Het is belangrijk om niet op het beeldscherm te drukken, hiermee druk je het onweersbeestjes dood. Eenmaal dood komt dit insect niet meer van zijn plaats.

In de helft van de gevallen vindt het onweersvliegjes zijn weg naar buiten en is het probleem opgelost. Wanneer het onweersbeestjes vast blijft zitten in je LCD-scherm, laptopscherm of PC-scherm en het is hinderlijk dan zit er niets anders op dan het beeldscherm openmaken. Laat dit altijd door een professioneel uitvoeren.

Onweersbeestje in je beeldscherm voorkomen? Helaas is hier niet veel tegen te doen. Werk met warm en drukkend liever niet met je laptop in de buitenlucht, al helemaal niet wanneer je in een landelijke omgeving woont.

Schuiven naar boven